ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΡΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ ʼ73

27 προληπτικές προσαγωγές πραγματοποιούνται πριν την έναρξη της πορείας, ενώ ασφυκτική είναι η αστυνομοκρατία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Οι προσαχθέντες αφήνονται όλοι ελεύθεροι μόλις ξεκινά η πορεία.

Στις 4.00 μμ  και ενώ διαδηλωτές συγκεντρώνονται ακόμη στην Πλ. Κλαυθμώνος μια ομάδα περίπου 30 ατόμων επιτίθεται με ξύλα στην περιφρούρηση του μπλοκ του Πασοκ στην οδό Σταδίου. Τα μέλη της περιφρούρησης ανασυντάσσονται και απαντούν με ρίψη καπνογόνου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που σπεύδουν, μέσω της οδού Κοραή, δεν προχωρούν σε επέμβαση ενώ η βροχή εκείνην την ώρα αρχίζει να πέφτει καταρρακτωδώς.

Η πορεία ξεκινά γύρω στις 4.30 καθώς η βροχή σταματά, ενώ συγκροτούνται μπλοκ όπου συμμετέχουν αναρχικοί-αντιεξουσιαστές. Στο ύψος της πλατείας Καρύτση νεαροί διαδηλωτές μέσα από το αναρχικό μπλοκ πετούν πέτρες και μπουκάλια προς τις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που έχουν ζώσει το μπλοκ και οι οποίες απαντούν με χημικά ενώ κτυπούν και αρκετούς διαδηλωτές με επέμβαση τους.

Στην οδό Β. Σοφίας στο ύψος της βουλής επαναλαμβάνεται η ρίψη αντικειμένων, αλλά και φωτοβολίδων προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που απαντούν με κρότου λάμψης.

Καθώς η πορεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων φθάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία εκτοξεύονται φωτοβολίδες εναντίον του κτιρίου. Την ίδια στιγμή νεαροί διαδηλωτές που συμμετέχουν στο αναρχικό μπλοκ που βρίσκεται στο ύψος του Ευαγγελισμού ξηλώνουν πεζοδρόμια για να εφοδιαστούν με πέτρες με τις οποίες επιτίθενται στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην δεξιά πλευρά και οι οποίες απαντούν με ρίψη χημικών, χειροβομβίδες κρότου λάμψης μια από τις οποίες μάλιστα τραυματίζει διαδηλωτή. Ακολουθεί «χτύπημα» της πορείας και «τρέξιμο» της προς την άνοδο.

Τα επεισόδια επαναλαμβάνονται στο Μέγαρο Μουσικής και έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου διαδηλωτές κυνηγιούνται ξυλοκοπιούνται και αρκετοί προσάγονται. Λίγο πριν τις 7.00 μμ ένα  μέρος του μπλοκ αποκόπτεται και κατευθύνεται προς την Μιχαλακοπούλου και ενώ οι κάθετοι δρόμοι επιτηρούνται από κάθε λογής αστυνομικές δυνάμεις.

Μοτοσικλετιστές της ομάδας Δέλτα καταδιώκουν και ξυλοκοπούν διαδηλωτές στην Μιχαλακοπούλου (στην οποία σπάζονται κάποιες τράπεζες) έως και το Γουδί, όπου εγκλωβίζεται ένα κομμάτι διαδηλωτών στο Παίδων, ενώ το κυνηγητό συνεχίζεται μέχρι την Μεσογείων. Τα α-α μπλοκ φθάνουν στο πύργο των Αθηνών, όπου επιχειρείται να σπαστεί ανεπιτυχώς η εθνική τράπεζα, ενώ σε κάθετους δρόμους ανάβονται φωτιές και γίνεται προσπάθεια να στηθούν οδοφράγματα. Και σʼ αυτό το σημείο πλήθος διαδηλωτών εγκλωβίζεται από δυνάμεις των ΜΑΤ και αρκετοί ξυλοκοπούνται. Μικροσυμπλοκές σημειώνονται και στην Αλεξάνδρας.

Τα επεισόδια συνεχίζονται μετά τις 8.30 μμ στην περιοχή των Εξαρχείων όπου ομάδες νεαρών ανάβουν φωτιές και προχωρούν σε κλεφτοπόλεμο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν ήδη από νωρίς το μεσημέρι κυκλώσει την περιοχή, ενώ προχωρούν επίσης σε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και σε προσαγωγές ατόμων

Από την ΓΑΔΑ ανακοινώνονται 69 προσαγωγές καθώς 23 από αυτές θα μετατραπούν σε συλλήψεις, ενώ δηλώνεται η ικανοποίηση της ηγεσίας της αστυνομίας επειδή δεν έπεσε ούτε μια μολότοφ κατά την διάρκεια και δεν σημειώθηκαν καταστροφές.

Επεισόδια σημειώνονται και στην Πάτρα όταν οι κατασταλτικές δυνάμεις επιδόθηκαν στην ρίψη χημικών κατά των διαδηλωτών οι οποίοι κυνηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης ενώ έξω από τα Παράρτημα αναρχικοί-αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που χρησιμοποίησαν και πάλι χημικά και προχώρησαν σε προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν και αρκετοί διαδηλωτές.

Στην Θεσσαλονίκη συμπλοκές σημειώνονται κατά την κατάθεση στεφανιών στο χώρο του ΑΠΘ, ενώ κατά την διάρκεια της πορείας σπάζεται μια τράπεζα και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώνονται έξω από την Πολυτεχνική Σχολή.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: