Περού: Ιθαγενής φυλή ανακαλύφθηκε…γαμώ την ατυχία μου!

Νέα φυλή ανακαλύφθηκε τυχαία στον Αμαζόνιο πρόσφατα, σε προστατευμένη περιοχή. Τα μέλη της φυλής εντοπίστηκαν κοντά σε δασικό φυλάκιο, σε παραποτάμια περιοχή, που έχει ως κύριο σκοπό την αποτροπή της παράνομης υλοτομίας.

Σε βίντεο (*) παρουσιάζονται στιγμιότυπα από τις πρώτες επαφές ανάμεσα στους ιθαγενείς και μέλη της INDEPA (Εθνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης των Άνδεων, του Αμαζονίου και των Αφρο-Περουβιανών), δίπλα σε καλύβες φτιαγμένες από φύλλα φοίνικα και ζαχαροκάλαμου. Είναι οι πρώτη φορά που μέλη της συγκεκριμένης φυλής έρχονται σε επαφή με …άλλο πολιτισμό. Τώρα αυτό, δεν ξέρουμε αν είναι καλό ή κακό! Πάντως, κρατικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι προσέφεραν στους ιθαγενείς εργαλεία ψαρέματος(από ότι φαίνεται απ’ τη πολύχρονη επιβίωση τους μάλλον δεν θα τα έχουν ανάγκη). Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχουν ανακαλυφθεί και άλλες φυλές σε Βραζιλία-Περού ενώ περίπου 100 υπολογίζονται οι εντελώς απομονωμένες.

Οι απομονωμένοι Ινδιάνοι συχνά επέλεξαν την απομόνωση ως μέσο ασφάλειας στις «ξένες ασθένειες». Επειδή δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα σε εξωτερικές ασθένειες, κινδυνεύουν να μολυνθούν από την επαφή με «ξένους».

«Η εμπειρία στον Αμαζόνιο έχει δείξει ότι συνήθως το ένα τρίτο του πληθυσμού μιας φυλής μπορεί να πεθάνει εντός λίγων ετών από την πρώτη επαφή» δηλώνει η Ατόσα Σολτάνι, μέλος της οργάνωσης Amazon Watch. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ολόκληρες φυλές ιθαγενών ξεκληρίστηκαν από τις ασθένειες που ανέπτυξαν, μετά την εισβολή του Κολόμβου και των λοιπών δυτικών δυνάμεων.

(*) Το οποίο διαγράφηκε από το youtube λόγω πνευματικών «δικαιωμάτων».

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα Χαλκίδας
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: