ΑΝΤΙ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΑ ΔΕΜΑΤΑ…

Προβλήθηκε ως ακραία η πρόταση του επίσης χαρακτηρισμένου ως «ακραίου και συντηρητικού» Ούβε Σούνενμαν, υπουργού Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.

Περί τίνος πρόκειται; Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε με αφορμή την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων από την Υεμένη και από την Ελλάδα να καταρρίπτονται δίχως δεύτερη σκέψη τα αεροσκάφη για τα οποία θα υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» ότι μεταφέρουν παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα. Η πρόταση απορρίφθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των Ομόσπονδων κρατιδίων.

Η επιχειρηματολογία παρόμοιων προτάσεων, όπως και στο παρελθόν, προβάλλει την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου υποστηρίζοντας ότι η ενδεχόμενη πτώση ενός αεροσκάφους –μετά από έκρηξη παγιδευμένου δέματος– σε κατοικημένη περιοχή θα επιφέρει πολλαπλάσιους θανάτους, ενώ σε περίπτωση κατάληψης ενός αεροσκάφους από αεροπειρατές ματαιώνεται το σχέδιο τους να το καταρρίψουν σε στόχους, όπως το κοινοβούλιο, στρατιωτικές ή εμπορικές εγκαταστάσεις.

Φυσικά προτάσεις σαν και την παραπάνω στην πραγματικότητα μόνο σαν ακραίες δεν αντιμετωπίζονται από διάφορα κέντρα της κυριαρχίας. Οι διάφορες ενστάσεις που εκφράζονται από τους «σώφρονες» πηγάζουν από την πρόθεση τους να πρυτανεύσει η «λογική», που απαγορεύει την δημόσια συζήτηση και ακόμα παραπάνω την δημόσια παραδοχή ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι μέσα στους αντι-τρομοκρατικούς σχεδιασμούς, αλλά υπάρχουν και οι σχετικές διακρατικές δεσμεύσεις για ανάλογες περιπτώσεις.

Εκτός αν νομίζει κανείς ότι υπάρχουν οποιουδήποτε είδους αναστολές που έχουν ως γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής από εκείνους που δεν έχουν διστάσει να προχωρήσουν σε κάθε είδους αιματοκυλίσματα για να εδραιώσουν την εξουσία τους ή για να ξεκαθαρίσουν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.

Οι «ακραίοι», όπως ο εν λόγω γερμανός πολιτικός, απλά δεν μασούν τα λόγια τους, αλλά αντίθετα προσπαθούν να γίνουν δημοφιλείς και αρεστοί σε εκείνα τα κοινωνικά κομμάτια, που έχουν ανοικτά τα αυτιά τους σε παρόμοιες «τσεκουράτες» απόψεις.

Και βέβαια είναι αστείο να μιλά οποιοσδήποτε για διαχωρισμούς μεταξύ «ακραίων και συντηρητικών» από την μία πλευρά και «προοδευτικών» πολιτικών δυνάμεων από την άλλη πλευρά, αφού καμία διαφορά δεν υπάρχει μεταξύ τους και διαφωνία στην επίδειξη σκληρής γραμμής απέναντι στους «τρομοκράτες», κάτι που επανειλημμένα έχει αποδειχθεί.

Επίσης ενδεικτική και ενδιαφέρουσα είναι η παρότρυνση του γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ ο οποίος σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να μπορούμε να αναλύουμε το προφίλ των επιβατών και είναι κάτι που λειτουργεί ήδη για έναν ορισμένο αριθμό χωρών». Μ’ άλλα λόγια ο γάλλος αξιωματούχος δείχνει τον δρόμο για έναν καθολικό έλεγχο των επιβατών σε αεροπορικές πτήσεις, που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την χρήση μιας τεράστιας κοινής βάσης δεδομένων.

Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και ΜΜΕ στην ΗΠΑ όπως η Ουάσιγκτον Ποστ που σε κύριο άρθρο της καταδεικνύει το πόσο ουσιώδης είναι η συνεργασία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη, ενώ κατακρίνει δεόντως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «που ανθίσταται στο να μοιράζονται στοιχεία των επιβατών και προσωπικές τους πληροφορίες που οι αμερικανοί θεωρούν ζωτικά για τον εντοπισμό των εν δυνάμει τρομοκρατών».

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι «το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν σκληρότερο παζάρι για την παροχή στοιχείων. Μεταξύ άλλων ζητεί αποτελεσματική ανεξάρτητη επίβλεψη του πως χρησιμοποιούνται τα στοιχεία και απαγόρευση αποφάσεων που έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε ταξιδιώτες». Ο «καυγάς», λοιπόν, οφείλεται στα παζάρια που γίνονται για μια «ανεξάρτητη επίβλεψη» των δεδομένων και τίποτα περισσότερα.

Όσο για την επιτάχυνση της υλοποίησης αυτών των σχεδιασμών αυτή επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση άλλοτε απρόβλεπτων «τρομοκρατικών» επιθέσεων (πρόχειρα σχεδιασμένων χωρίς καμία επίγνωση των αποτελεσμάτων ή των γενικότερων επιπτώσεων που μπορεί να αποφέρουν) και άλλοτε αναμενόμενων, αφού η πληροφόρηση των σχετικών υπηρεσιών δεν σημαίνει και ματαίωση για διάφορους και διαφορετικούς κατά περίπτωση λόγους…
Και για να μην βιαστούν να συμφωνήσουν οι μονίμως συνομωσιολογούντες, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε ενέργεια σαμποτάζ είναι ελεγχόμενη, ούτε βέβαια ότι εξυπηρετεί τους κρατικούς κατασταλτικούς σχεδιασμούς.
Για να εξηγιόμαστε και για να μην παρεξηγιόμαστε…

Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών

Both comments and trackbacks are currently closed.