Βιοποικιλότητα: Από το Κιότο στη Ναγκόγια;

Πρωτόκολλο Ναγκόγια όπως λέμε Πρωτόκολλο Κιότο; Οι υπουργοί Περιβάλλοντος από σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν προχθές την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής εντός των Ηνωμένων Εθνών,  που στοχεύει να ανακόψει τη μεγαλύτερη απώλεια έμβιων όντων πάνω στη γη, μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Από τα ευχολόγια του κειμένου, διαβάζουμε ότι οι Στόχοι Aichi περιλαμβάνουν τη μείωση απώλειας κατά το ήμισυ των φυσικών οικοτόπων, την επέκταση των εδαφικών προστατευμένων περιοχών σε 17 από 10% που είναι σήμερα και αντίστοιχα σε 10 από 1% των θαλάσσιων προστατευμένων περιοχών. Και αυτά στον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής, μετά από δέκα χρόνια, δηλαδή από το 2020 και ύστερα.

Αλλά το σημαντικότερο αυτής της συνθήκης βρίσκεται στην απόφαση διαχείρισης-«αξιοποίησης» των γενετικών-φυσικών πόρων από παραδοσιακές κοινωνίες και αυτόχθονους πληθυσμούς με αντιστάθμισμα την δημιουργία ειδικού ταμείου για τις αναπτυσσόμενες χώρες και το πατεντάρισμα με διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Δηλαδή οι πολυεθνικές φαρμακευτικές και εταιρίες διατροφής θα εκμεταλλεύονται τους πρωτογενείς φυσικούς πόρους αλλά ΘΑ προσφέρουν τον οβολό τους στο ειδικό ταμείο, στο οποίο θα «βάζουν χέρι» τα γνωστά λαμόγια της κάθε κρατικής εξουσίας. Π.χ. απ’ τους αυτόχθονες του Αμαζονίου θα αρπάζεται ο φυσικός πλούτος και ο Λούλα θα διαχειρίζεται τις πενταροδεκάρες των εταιριών.

Απ’ την άλλη πλευρά, επειδή το τελικό κείμενο βρίθει ασαφειών και γενικόλογων προθέσεων, το πιθανότερο είναι να επιδιώκουν να προσδώσουν όψιμο ενδιαφέρον σε «πράσινα» ζητήματα ή για να το πούμε διαφορετικά: «αφού ήρθαμε μέχρι την Ιαπωνία (για τουρισμό), ας βγάλουμε και ένα κείμενο εργασίας αλά Κοπεγχάγη για να… αποδείξουμε την ανυπαρξία μας».

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα Χαλκίδας

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: