ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Αλήτες, χαρακτηρίζει τους «συγκρουσιακούς» διαδηλωτές  ο υπουργός εσωτερικών του Γαλλικού κράτους…

Εκατομμύρια διαδηλωτές έδωσαν το παρόν και την Τρίτη (19/10) στις απεργιακές κινητοποιήσεις σʼ ολόκληρη την Γαλλία με αφορμή την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη. Συγκεκριμένα τα συνδικάτα υπολόγισαν τους διαδηλωτές σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ το γαλλικό υπουργείο εσωτερικών τους περιόρισε σε 1,1 εκατ.

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν τόσο σε προάστια του Παρισιού όπως η Ναντέρ και το Μαντ λα Ζολί, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως στην Λιμόζ, την Λοριέντ, στην Σαιντ Ναζέρ και στην Λυών, όπου πυρπολήθηκαν και σπάστηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, τράπεζες, λεηλατήθηκαν καταστήματα κατά την διάρκεια οδομαχιών με τις κατασταλτικές δυνάμεις να προχωρούν σε συνεχή ρίψη δακρυγόνων αλλά και σε δεκάδες συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν τόσο διαδηλωτές όσο και αστυνομικοί.

Στις εκκλήσεις του Σαρκοζί για «αυτοσυγκράτηση» ανταποκρίθηκε με κατάλληλες δηλώσεις Φράνκ Σερέκ επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα (CFDT), ο οποίος ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί και να μην απαντούν τις προκλήσεις «είτε από προέρχονται από την αστυνομία είτε από τους προβοκάτορες».

Κατά τα άλλα οδηγοί φορτηγών συνέχισαν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια έχουν στερέψει με την απεργία την αγορά από καύσιμα, τα τρένα δεν λειτουργούν, τα αεροδρόμια είναι αποκλεισμένα, το λιμάνι της Μασσαλία είναι αποκλεισμένο με τις απώλειες στο κύκλο εργασιών των βιομηχανιών να φθάνει τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ οι μαθητές λυκείων, που «χειραγωγούνται» κατά τον Σαρκοζί συνεχίζουν να έχουν καταλάβει εκατοντάδες λύκεια έξω από τα οποία ξέσπασαν σε πολλές περιπτώσεις οδομαχίες.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και την Τετάρτη (20 Οκτωβρίου) στην Λυών και στην Ναντέρ, ενώ αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε επέμβαση για να ανοίξουν τρία διυλιστήρια με εντολή του Σαρκοζί.

Συνολικά οι συλλήψεις από την έναρξη των κινητοποιήσεων έχουν φθάσει τις 1423 ενώ υπό κράτηση εξακολουθούν να βρίσκονται 1000 διαδηλωτές.

Ο πανικός των εξουσιαστών μεγαλώνει παρʼ όλο που ευελπιστούν στην εκτόνωση των κινητοποιήσεων και την απομόνωση των «ταραχοποιών», ενώ ο μεγάλος αριθμός των συλλήψεων δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κατασταλτικές αρχές. Γιατί προφανώς με χίλιους διαδηλωτές να παραμένουν κρατούμενοι για συμμετοχή σε ταραχές ο καθένας καταλαβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην κοινωνικές συγκρούσεις που εξελίσσονται.

Το γαλλικό κράτος είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να δείξει σιδερένια πυγμή απέναντι στον ξεσηκωμό, που αν πάρει και άλλες διαστάσεις είναι βέβαιο ότι θα βρει μιμητές και σε διάφορα άλλα σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη.

Μένει, λοιπόν, να αποδειχθεί το σθένος των διαδηλωτών που για την ώρα απολαμβάνουν μεγάλης κοινωνικής συναίνεσης.

Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: