«Φιλανθρωπική» μη κυβερνητική οργάνωση που λειτουργεί υπό την ονομασία Project Prevention στην Μ. Βρετανία δίνει 230 ευρώ σε τοξικοεξαρτημένους ώστε να προχωρήσουν σε στείρωση. Ήδη από το 1997 έχει δώσει χρήματα σε 3242 ανθρώπους από τους οποίους οι 1226 είναι γυναίκες για να προβούν σε στείρωση. Η εν λόγω «ανθρωπιστική» οργάνωση έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία σε φτωχούς αφροαμερικάνους. Η φιλοσοφία των τεράτων που την εκπροσωπούν είναι ότι «η απεξάρτηση είναι απλά ρίσκο…».
Ένας ακόμα 38χρονος τοξικοεξαρτημένος παραδέχθηκε ότι δέχθηκε επί πληρωμή να κάνει στείρωση αναλογιζόμενος ότι «αφού δεν μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του πως θα μπορούσε να φροντίσει ένα παιδί…».
Φυσικά με ανάλογα εγχειρήματα είναι χρεωμένα και ουκ ολίγα κράτη. Και δεν θα αναφερθούμε στην Ναζιστική Γερμανία ή τις ΗΠΑ του 1930. Το σουηδικό κράτος αντιμετωπίζει πολλές αγωγές γιατί από το 1935 έως και το 1976 επέτρεψε την στείρωση 60.000 γυναικών που προέρχονταν από «κατώτερες» φυλές.
Μετά την πρώτη παγκόσμια ανθρωποσφαγή στην Σουηδία, Νορβηγία και Δανία η στείρωση χρησιμοποιήθηκε ως επιστήμη «εξαγνισμού» της φυλής, ενώ στα θύματα της στείρωσης συγκαταλέχθηκαν φτωχοί ή εκπαιδευτικά «υπολειπόμενοι» άνθρωποι.
Το αυστριακό κράτος δεν υπολείπεται σε τέτοιες προσπάθειες αφού ακόμα και σήμερα το 70% γυναικών με μαθησιακές «δυσκολίες» υπόκεινται στείρωση. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία ανακαλύφθηκε έγγραφο στο οποίο αναφερόταν ότι μια γυναίκα έγκυος στο δεύτερο μήνα υποβλήθηκε σε στείρωση επειδή ήταν «ηθικά ασθενής, ανόητη και πρόστυχη». Όσο για τον νόμο που επιτρέπει την στείρωση και ψηφίστηκε το 1928 ισχύει από τότε και εφαρμόζεται σε όλα τα καντόνια του αυστριακού κράτους.