Επίθεση στο κοινοβούλιο της Τσετσενίας

Πηγές των κατοχικών δυνάμεων της Τσετσενίας αναφέρουν σήμερα την επίθεση μιας μικρής ομάδας ανταρτών στο κτίριο του κοινοβουλίου στην περιφέρεια Avtorkhanov της πρωτεύουσας Jokhar.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας μαχητής αυτοκτονίας πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, και μετά μια ομάδα 3 ανταρτών εισέβαλε στο κτίριο.

Οι κατοχικοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους δίνουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το περιστατικό. Κάποιες πηγές λένε ότι σκοτώθηκαν 4 μπάτσοι του προέδρου-μαριονέτα Καντίροβ. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το πόσα μέλη του «κοινοβουλίου» του Καντίροβ και πόσοι μπάτσοι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Οι κατοχικοί ισχυρίζονται ότι οι αντάρτες εξουδετερώθηκαν αμέσως. Αλλά, σύμφωνα με άλλες πηγές, οι συμπλοκές κράτησαν για περίπου 1 ώρα. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι πυροβολισμοί ακούγονται και μέχρι τώρα.

Κάποιες πηγές λένε ότι ένα αμάξι που κατευθυνόταν προς το «κοινοβούλιο» ακολουθήθηκε από ένα αμάξι με αντάρτες. Ένας από τους μουτζαχεντίν ανατινάχτηκε και 3 άλλοι εισέβαλαν στο κτίριο και ξέσπασε σφοδρή μάχη.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, 4 μουτζαχεντίν εισέβαλαν στο κτίριο, και δεν έγινε έκρηξη. Η ομάδα των ανταρτών τους πυροβόλησε όλους όσους βρήκε μέσα.

Όπως γίνεται συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι κατοχικοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους παρέχουν παραπλανητικές πληροφορίες για το τι έγινε.

Ισχυρίζονται, για παράδειγμα, ότι μια ομάδα μουτζαχεντίν εγκλωβίστηκε σε ένα δωμάτιο και μετά σκοτώθηκαν όλοι. Πάντως, η φύση της επίθεσης δείχνει ότι ήταν μια επίθεση αυτοκτονίας και κανείς από τους μαχητές δε θα καθόταν να κρατήσει άμυνα μέσα στο κτίριο.

Μια πιο «καθεστωτική» εκδοχή λέει ότι ο ίδιος ο Καντίροβ έφτασε στο σημείο για να επιβλέπει την επιχείρηση. Η ίδια εκδοχή είχε παιχτεί και όταν οι μουτζαχεντίν επιτέθηκαν στην κρυψώνα του Καντίροβ, το χωριό Khosi-Yurt (Tsentoroi).

Ο Καντίροβ, με τη σειρά του, επανέλαβε το ίδιο πράγμα μετά από εκείνη την επίθεση. Σύμφωνα με την εκδοχή του, οι αντάρτες εξουδετερώθηκαν μετά από 15 λεπτά. Ο χαφιές των Ρώσων ανακοίνωση ότι οι μουτζαχεντίν εξουδετερώθηκαν από 6 επίλεκτους μπάτσους. «Κανένα μέλος της βουλής δεν τραυματίστηκε, απομακρύνθηκαν» είπε η μαριονέτα.

«Ξεκαθάρισε» επίσης τον αριθμό των απωλειών, λέγοντας ότι «2 μπάτσοι και 1 συνοδός σκοτώθηκαν». Ο Καντίροβ έδωσε αυτή την περιληπτική αναφορά σε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, που τον «κάλεσε για να μάθει τι έγινε».

Πάντως, ένας από τους συνεργάτες του Καντίροβ, ο Εντίλοβ, διέψευσε το αφεντικό του. Είπε ότι σκοτώθηκαν 4 μπάτσοι και 10 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Σ’ αυτή την εκδοχή, σύμφωνα με τον Εντίλοβ, 2 αντάρτες αυτο-ανατινάχθηκαν και 2 συνέχισαν να μάχονται.

Εν των μεταξύ, η σοβαρότητα του περιστατικού στην πρωτεύουσα Τζοκάρ φαίνεται  και απ’ το γεγονός ότι ο διευθυντής του «Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας», Ρασίντ Νουργκαλίεβ, έφτασε βιαστικά στην πόλη και κάλεσε «έκτακτη συνάντηση» με τον Καντίροβ.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ο εκπρόσωπος του Καντίροβ, Dukvakha Abdurakhmanov, ήταν στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Φέρεται να διέφυγε.

Πηγές φιλικές προς τους μουτζαχεντίν αναφέρουν ότι θωρακισμένα οχήματα έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους της πόλης. Η πόλη έχει μπλοκαριστεί. Μπλόκα στήνονται στην περίμετρο. Οι κάτοικοι προτιμούν να μείνουν στα σπίτια τους. Θωρακισμένα οχήματα κινούνται στους δρόμους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν για μια ισχυρή έκρηξη που έγινε στις 8.50 το πρωί (τοπική ώρα) στη συνοικία Ipodromny και για μια σφοδρή μάχη που ακολούθησε.

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: