ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ…

Εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα τοξικών αποβλήτων εργοστασιακής επεξεργασίας βωξίτη διέρρευσαν από το εργοστάσιο Ajkai Timfoldgyar Zrt έξω από την πόλη Άτζκα που βρίσκεται 165 χιλιόμετρα από την Βουδαπέστη. Η τοξική πλημμύρα μόλυνε τεράστιες εκτάσεις παρασύροντας δένδρα, αυτοκίνητα, ενώ γκρέμισε σπίτια κατακαίγοντας κάθε οργανική ύλη που βρέθηκε στο διάβα της. Τέσσερις οι νεκροί μέχρι στιγμής, έξι αγνοούμενοι και 120 οι τραυματίες.

Ελικόπτερα του στρατού ρίχνουν συνεχώς γύψο σε λίμνες και ποτάμια, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να μολυνθεί ο Δούναβης, αφού μέρος της τοξικής λάσπης έχει χυθεί στο ποταμό Μαρκάλ, που συνδέεται με τον Ράμπα παραπόταμο του Δούναβη.

Το ουγγρικό κράτος κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δυτικές επαρχίες, ενώ προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους επιστημόνων που έσπευσαν να μιλήσουν για κίνδυνο της δημόσιας υγείας από ραδιενέργεια.

Δυστυχώς, μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Κεντρική Ευρώπη είναι πλέον πραγματικότητα με ανυπολόγιστες ακόμα συνέπειες. Μια καταστροφή που η χρονική της εγγύτητα τόσο με εκείνη που προκάλεσε η BP στον κόλπο του Μεξικού όσο και με εκείνη που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Μόσχα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη….

Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: