Τα τύμπανα του νέου πολέμου (2)

Θα θυμόμαστε, ίσως, μία ανεπίσημη αναφορά που αποδόθηκε στο Ρώσικο ναυτικό, σχετικά με τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή στις 12 Γενάρη 2010 ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους. Η αναφορά αυτή ισχυρίστηκε πως ο σεισμός προκλήθηκε από δοκιμές σεισμικού όπλου, από το ναυτικό των ΗΠΑ, βασισμένου στη χρήση ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών παλμών και τον σύνδεσε με τις σεισμικές δονήσεις στη Βενεζουέλα στις 8 Γενάρη και στην Ονδούρα στις 11 Γενάρη. Η αναφορά, λέγεται, πως προειδοποιούσε πως οι δοκιμές αφορούσαν προετοιμασία για τη χρήση αυτών των όπλων στο Ιράν.

Το Ρώσικο ναυτικό δεν επιβεβαίωσε επίσημα την αναφορά (ούτε και την διέψευσε). Η αναφορά αυτή βγήκε στην επιφάνεια από την κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας και τον Ούγκο Τσάβες, κατηγορώντας ανοιχτά τις ΗΠΑ για την καταστροφή στην Αϊτή. Η εκδοχή αυτή έκανε το γύρο του κόσμου τότε μέσω των ΜΜΕ εισπράττοντας ουκ ολίγα χλευαστικά σχόλια.

Τα παραπάνω ίσως να μην έχρηζαν σχολιασμού δεδομένης της θολούρας και παραπληροφόρησης που υφίσταται γύρω από ζητήματα «υψηλής πολιτικής» απ’ όλες τις ενδιαφερόμενες κρατιστικές πλευρές. Κάποια σχετιζόμενα γεγονότα όμως, με πολύ λιγότερη κάλυψη από τα ΜΜΕ, παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον:

Στις 11 Απρίλη του 2010 ο πρόεδρος του Ιράν Αχμαντινετζάντ δήλωσε πως 5 εκατομμύρια κάτοικοι της Τεχεράνης (σε σύνολο 14 εκατομμυρίων) θα έπρεπε να φύγουν από την πόλη καθώς αυτή απειλείται από σεισμούς λόγω των ρηγμάτων πάνω από τα οποία είναι χτισμένη: (http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iran/7578623/Five-million-should-flee-Tehran-over-earthquake-fears-Ahmadinejad.html)

«Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τον πληθυσμό να εκκενώσει την πόλη… Αλλά πρέπει να πάρουμε προληπτικά μέτρα. Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θα έπρεπε να φύγουν από την Τεχεράνη για να είναι λιγότερο συνωστισμένη και περισσότερο διαχειρήσιμη στην περίπτωση ενός τέτοιου περιστατικού…»

Ο Αχμαντινετζάντ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θα προσφέρει γή, δάνεια με 4% επιτόκιο και σημαντικές επιδοτήσεις ως κίνητρα στον πληθυσμό για να μπορέσει να μετακινηθεί.

Αμέσως μετά, στις 12 Απρίλη ένας καθηγητής γεωφυσικής, ο Bahram Akasheh, δήλωσε (http://www.tehrantimes.com/index_View.asp?code=217373) ότι αυτό δεν αποτελεί καλή λύση, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ζουν όπου θέλουν και πως αντί να προσπαθήσει η κυβέρνηση να μειώσει τον πληθυσμό στην Τεχεράνη θα έπρεπε να αποκεντρώσει τις κυβερνητικές και πολιτικές υπηρεσίες εκτός Τεχεράνης. Βέβαια, και ο ίδιος συμφώνησε, αναφερόμενος σε σχετική έρευνα Γιαπωνέζων ειδικών, πως ένας μεγάλος σεισμός στην Τεχεράνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Θα πρέπει να πούμε πως η ενέργεια αυτή του Ιρανικού καθεστώτος δεν έχει προηγούμενο, καθώς οι κυβερνήσεις, παγκοσμίως, αποφεύγουν να κάνουν τέτοιου είδους προειδοποιήσεις για ενδεχόμενους σεισμούς, ώστε να μην διαταραχθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή λόγω πανικού. Το να θέλεις να εκκενώσεις πέντε εκατομμύρια κόσμο από μια πόλη περισσότερο μοιάζει με πολεμικό ανακοινωθέν.

Και τί κάνουν, από την άλλη μεριά, οι εχθροί τους οι Ισραηλινοί;

Τον Αύγουστο του 2009 το Ισραήλ προκάλεσε μικρό τεχνητό σεισμό (3 Ρίχτερ) προκειμένου να ελεγχθούν, όπως αναφέρεται, σεισμικοί και ακουστικοί αισθητήρες προειδοποίησης σεισμού. Ο σεισμός προκλήθηκε σε στρατιωτική περιοχή στην έρημο Negev με την ελεγχόμενη πυροδότηση 80 τόνων εκρηκτικών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. (http://www.cyprus-mail.com/cyprus/israeli-earthquake-simulation-goes-planned)

Το Νοέμβρη του 2009, στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ και της Ιορδανίας συνεργάστηκαν για την εκτέλεση άσκησης αντιμετώπισης των αποτελεσμάτων ενός σεισμού, συνεργασία που περιελάμβανε εκκένωση περιοχών και φροντίδα τραυματιών. (http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134335).

Το Γενάρη του 2010, το Al-Manar (Λιβανέζικο δορυφορικό κανάλι της Χεσμπολάχ) λίγο μετά το σεισμό στην Αϊτή μιλά για ένα δημοσίευμα της Ισραηλινής εφημερίδας Maariv, από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία στο Ισραήλ. Η Maariv λέγεται πως έγραψε πως εντός του 2011 θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ μεγάλη άσκηση προσομοίωσης για την αντιμετώπιση περίπτωσης καταστροφικού σεισμού μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το σενάριο προβλέπει την ύπαρξη 14.000 νεκρών, 80.000 τραυματιών και 400.000 προσφύγων. Η Maariv ανέφερε επίσης πως το Ισραήλ έχει κάνει ηδη αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη για βοήθεια στην αντιμετώπιση καταστροφών. Επαφές έχουν γίνει ακόμη και με την Ευρώπη και την Ιορδανία για να διευκολυνθεί η μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομεία. (http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=121181&language=en)

Τον Μάιο του 2010 το υπουργείο εθνικών υποδομών του Ισραήλ δημοσίευσε επιστημονική μελέτη καθηγητών γεωφυσικής που προσομοίωσε με software τα αποτελέσματα ενδεχόμενων σεισμών (www.gsi.gov.il/_Uploads/1151GSI-11-2010.pdf). Οι προσομοιώσεις περιελάμβαναν σεισμούς έντασης 6 – 7 Ρίχτερ σε διάφορες περιοχές της επικράτειας του Ισραήλ και προσπαθούσε να προβλέψει τον αριθμό νεκρών, τραυματιών, κατεστραμμένων κτιρίων, άμεσων και έμμεσων οικονομικών ζημιών. Ας σημειωθεί πως χρησιμοποιήθηκε το software «HASUS» που κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη της FEMA. Η FEMA αποτελεί μηχανισμό συνέχειας της κυβερνητικής εξουσίας στις ΗΠΑ για κάθε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης», από φυσικές καταστροφές, κοινωνικές ταραχές, μέχρι πυρηνικό πόλεμο.

Θα πείτε, βέβαια, που είναι το πρόβλημα. Τους πολίτες τους προσπαθούν να προστατέψουν οι άνθρωποι, άλλωστε το Ισραήλ «κάθεται» πάνω σε ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Το θέμα είναι πως στο Ισραήλ υπάρχει και η Γάζα και η Δυτική Όχθη και τα χαμόσπιτα στις περιοχές αυτές μάλλον πέφτουν πιο εύκολα απ’ ότι τα κτίρια στο Τελ Αβίβ.

Δεν ξέρουμε αν ο Τσάβες (ως μπροστάρης των Ρώσων) έλεγε την αλήθεια, ούτε θέλουμε να εμπλακούμε σε φτηνές συνομωσιολογίες. Ξέρουμε πως τη δεκαετία του 1970, επί εποχής Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης για τη μη χρήση κλιματολογικών και σεισμικών όπλων, αντίστοιχες με αυτές των πυρηνικών. Και έχουν περάσει πάνω από τρεις δεκαετίες από τότε.

Ξέρουμε πως κάθε πόλεμος αποτελεί προνομιακό πεδίο δοκιμής νέων οπλικών συστημάτων.

Εάν αποδειχθεί η ύπαρξη τέτοιων όπλων (πράγμα δύσκολο λόγω της φύσης τους, εκτός αν υιοθετηθούν επίσημα σε στρατιωτικά δόγματα) τότε θα μιλάμε για στρατιωτικό άλμα αντίστοιχο με αυτό του περάσματος από τα σπαθιά στα πυροβόλα όπλα ή από τα συμβατικά όπλα στα πυρηνικά. Με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα…

Θόδωρος

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: