Κυκλοφορεί η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ φ. 98

Από την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, κυκλοφορεί το 98ο φύλλο (Οκτωβρίου 2010) της μηνιαίας πανελλαδικής αναρχικής εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ακολουθεί το προλογικό κείμενο, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι λεγόμενες κεντρικές επιλογές όσων διαχειρίζονται τις κρατικές υποθέσεις φαίνονται με μια πρώτη ματιά λανθασμένες, πρόχειρες και χωρίς προοπτική. Άλλοτε επειδή δημιουργείται η εντύπωση ότι οι εξουσιαστές δεν έχουν λάβει υπ’ όψη τους τις κοινωνικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να «αναγκάζονται» να «υποχωρήσουν» διαπραγματευόμενοι με τις ομάδες πίεσης, που δραστηριοποιούνται κατά περίπτωση ενάντια στα «κατάφωρα αντιδραστικά» νέα μέτρα.

Άλλοτε, πάλι, επειδή παρουσιάζονται «ηττημένοι» και «υποχρεωμένοι» να αναστείλουν τους σχεδιασμούς τους, αφού υστέρησαν μόνο και μόνο στον επικοινωνιακό τομέα.

Οι «άστοχες» επιλογές φαντάζουν ακόμα μεγαλύτερες, όταν αφορούν πολιτικά πρόσωπα, που επιλέγονται να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό και ακόμα περισσότερο εκείνους, οι οποίοι προορίζονται να αποτελέσουν τους μελλοντικούς ηγέτες. Η σύγχυση επιτείνεται ακόμα περισσότερο σε περιπτώσεις, όπως αυτές που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια στον ελλαδικό χώρο, όπου η διαδοχή στην ηγεσία των κομμάτων εμφανίζεται να μεταφέρεται από τα χέρια μιας κλειστής κομματικής κάστας στην εκλογική ευχέρεια μιας ευρύτερης κομματικής βάσης.

Οι περιπτώσεις τόσο του Παπανδρέου, όσο και του Σαμαρά είναι παραπάνω από χαρακτηριστικές. Η εκλογή Παπανδρέου προβλήθηκε πρόσκαιρα ως «άστοχη» και αφού λοιδορήθηκε άνευ προηγουμένου από τα ΜΜΕ, μεταβλήθηκε σε εμπνευσμένη λόγω της διεθνούς «ακτινοβολίας» του. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Σαμαρά, που εμφανίζεται ως περίγελος για τους ισχυρισμούς του περί μηδενισμού του ελλείμματος, αλλά παρ’ όλα αυτά η εκλογή του είναι δύσκολο να κρυφθεί ότι δεν είναι παρελκόμενη εκείνης του Παπανδρέου. Η εκλογή του ενός έφερε και την εκλογή του άλλου, παρ’ ότι εκείνη την «στιγμή» η προοπτική αυτή δεν ήταν διόλου ορατή.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι φαινομενικά «άστοχες» επιλογές προκρίνονται, ύστερα από σχεδιασμούς, που στοχεύουν στην εξασφάλιση αποτελεσμάτων σε βάθος χρόνου. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουν εξ ίσου αποδειχθεί καλά μελετημένες και μεθοδευμένες αναδιπλώσεις και «υποχωρήσεις» σε καίρια ζητήματα ώστε στον κατάλληλο χρόνο να υλοποιηθούν οι όποιοι σχεδιασμοί και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις; Τότε οι «άστοχες» επιλογές αποδεικνύονται φρούτο που ωρίμασε και ελάχιστοι είναι εκείνοι που θυμούνται την «άγουρη» περίοδο που προηγήθηκε.

Οδηγός σ’ αυτές τις περιπτώσεις παραμένει τόσο η εξασφάλιση ισορροπιών σε πολιτικό επίπεδο όσο και οι ανάγκες της κοινωνικής χειραγώγησης, ιδιαίτερα σε περιόδους που οι «βεβαιότητες» σαρώνονται και η εκπροσώπηση των κυβερνώμενων γίνεται πολύπλοκη και ρευστή υπόθεση. Τα μεγάλα «άλματα» και οι βαρύγδουπες «αλλαγές», επίσης, αποδεικνύονται μέρος μιας μακρόχρονης διαδικασίας, στην οποία εντάσσεται και η διαδοχή προσώπων που έρχονται να υπηρετήσουν τους συνολικότερους κυριαρχικούς στόχους.

Η «κρίση», λοιπόν, όπως αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο, «ξέσπασε» σε ελεγχόμενο χρόνο και σε ελεγχόμενες πολιτικές συνθήκες.

Αν το σχέδιο που ακολουθούν, με τις όποιες αναδιπλώσεις ή «υποχωρήσεις», θα τους βγει ή όχι είναι κάτι που θα κριθεί από τις εκφράσεις του κοινωνικού ανταγωνισμού, αλλά και από τις εκφράσεις της αναρχικής απελευθερωτικής προοπτικής, που θα αναμετρηθούν με τις «βεβαιότητες», αλλά και θα φέρουν στο προσκήνιο τους εφιάλτες της εξουσίας.

Οκτώβριος 2010

anarchy.gr

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: