ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΡΟΜΠΟΤ ΝΕΑΣ «ΓΕΝΙΑΣ» ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΔΕΡΜΑ»…

Το μεγάλο στοίχημα για τους επιστήμονες που ασχολούνται με την ρομποτική ήταν εδώ και καιρό η κατασκευή ρομποτικών βραχιόνων ικανών να αναπροσαρμόζουν συνεχώς τη δύναμη που χρειάζεται, για να κρατούν και να χειρίζονται αντικείμενα με λεπτεπίλεπτες κινήσεις.

Ο καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών Άλι Τζέιβι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ (UCLA), παρουσίασε στο περιοδικό για νέα υλικά «Nature Materials», ένα νέο τεχνητό ηλεκτρονικό δέρμα (e-skin) που κατασκευάστηκε από εύκαμπτα υλικά ημιαγωγών, και το οποίο μπορεί να αισθανθεί το άγγιγμα και την πίεση πάνω του. Μ’ άλλα λόγια ένα ρομπότ επόμενης γενιάς θα μπορεί να έχει τόσο ευαίσθητη λαβή, ώστε να κρατά ένα αυγό στο χέρι του χωρίς να το σπάει, αλλά και τόσο γερή, ώστε να κρατά σταθερά το τηγάνι.

Το νέο υλικό ευαίσθητο στην πίεση, θα έχει αντιδράσεις που θα προσομοιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με εκείνες της ανθρώπινης αφής, καθώς αντιδρά με τον ίδιο περίπου τρόπο και με την ίδια ταχύτητα με το ανθρώπινο δέρμα. Το ηλεκτρονικό «δέρμα» κατασκευάστηκε από μικροσκοπικά νανοσύρματα-ημιαγωγούς, αποτελούμενα από ένα κράμα πυριτίου και γερμανίου. Τα νανοσύρματα προσκολλήθηκαν σε ένα κολλώδες πολύ λεπτό φιλμ με ομοιογενή επιφάνεια, μαζί με νανο-τρανζίστορ. Τα φύλλα ημιαγωγών, στη συνέχεια, επιστρώθηκαν με ένα στρώμα ευαίσθητου στην πίεση ελαστικού. Το αποτέλεσμα είναι η δυνατότητα ανίχνευσης μιας μεγάλης γκάμας πιέσεων (από 0 έως 15 κιλοπασκάλ) που ασκούνται πάνω του, από το πάτημα των πλήκτρων μέχρι το κράτημα ενός λεπτεπίλεπτου αντικειμένου, όπως ένα ποτήρι σαμπάνιας.

Επιπροσθέτως, μια δεύτερη αμερικανική ερευνητική ομάδα, υπό την κινεζικής καταγωγής καθηγήτρια Ζενάν Μπάο, χημικό μηχανικό του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, κατασκεύασε ένα υλικό τόσο ευαίσθητο, που μπορεί να «νιώσει» την πίεση μιας πεταλούδας που έρχεται σε επαφή μαζί του.

Γίνεται εύκολο αντιληπτό ότι η πρόσφατη εξέλιξη στο συγκεκριμένο πεδίο της νευροεπιστήμης και της ρομποτικής αφ’ ενός θα έχει σοβαρότατο μερίδιο σε μιας μελλούμενη ευρεία χρήση ρομπότ, αφού πλέον θα υποκαθίσταται όχι μόνο η ανθρώπινη όραση και ακοή, αλλά και η αφή που θεωρούνταν μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο αγκάθι, μαζί με την όσφρηση και την γεύση. Αφ’ ετέρου ανοίγουν και νέοι δρόμοι για την αποκατάσταση της αφής σε άτομα με προσθετικά μέλη.

Πάντως στην πρώτη περίπτωση η κατασκευή ανθρωποειδών βρίσκεται ακόμα πιο κοντά και παλαιότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας μάλλον μόνο σαν τέτοιες δεν θα φαντάζουν. Και βέβαια η χρήση μιας τέτοιας δυνατότητας εκ μέρους της εξουσίας μπορεί να φαντάζει εφιαλτική αλλά άλλο τόσο εφιαλτική θα πρέπει να φαντάζει για την εξουσία και μια μελλοντική εξέγερση τους…

Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: