Η προαναγγελία ενός νέου πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας, οι αναπλάσεις και οι επερχόμενες εκλογές

Για «μάστιγα» των ζητιάνων και των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και για γκετοποίηση περιοχών, όπως η Κυψέλη, μιλούν προεκλογικά διάφορα παπαγαλάκια ή πιράνχας –όπως προτιμά ο καθείς, δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας– της δημοσιογραφίας ολοένα και συχνότερα.

Παράλληλα, δημοσιεύματα μάς αποκαλύπτουν το όραμα διαφόρων «ειδικών» του ΕΜΠ, που έχουν αναλάβει τα ηνία του «ρυθμιστικού» σχεδίου για την ανάπλαση του λεγόμενου ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που θα συμπεριλαμβάνει ευρύτατες και κομβικές πεζοδρομήσεις, όπως αυτές της Β. Όλγας, με την φιλοδοξία να ακολουθήσει εκείνη της Πανεπιστημίου, αλλά και της Πατησίων μέχρι το Μουσείο κ.λπ.

Την ίδια στιγμή τοξικοεξαρτημένοι προσάγονται και μεταφέρονται σε περιοχές του Ελληνικού, προφανώς σε μια προσπάθεια πειραματισμού για εκδίωξή τους σε μακρινές από το κέντρο περιοχές.

Θα πει κάποιος ότι απλά πρόκειται για την προετοιμασία ή για την εντατικοποίηση παρόμοιων κινήσεων-πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας –που στο παρελθόν, μάλιστα, προαναγγέλλονταν και διαφημίζονταν ακόμα και με ειδικές ονομασίες–, αυτή τη φορά με αφορμή μια προεκλογική περίοδο, που αφορά τις λεγόμενες τοπικές κοινωνίες.

Φαίνεται, πάντως, ότι θα οδηγούσε σε λάθος συμπεράσματα η εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα ακόμα πογκρόμ «ρουτίνας». Άλλωστε, κανένα πογκρόμ,  από αυτά που προηγήθηκαν, εμείς τουλάχιστον δεν μπορούμε να το δούμε κάτω απ’ αυτό το πρίσμα.

Αντίθετα, οι προηγούμενες κατασταλτικές κινήσεις με πρόσχημα το «άβατο» περιοχών, το εμπόριο ναρκωτικών, την πορνεία, την επαιτεία το λεγόμενο παραεμπόριο, την εξάρθρωση της «τρομοκρατίας» και κάθε μορφής παραβατικότητα, φαίνεται ότι αποτελούν εκτός των άλλων και έναν μεθοδικό πειραματισμό για την «σταθεροποίηση» του ελέγχου κάτω από σταδιακά διαμορφούμενες συνθήκες.

Και αυτή η «στιγμή» δεν είναι τυχαία. Το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν σε κάποιους σχεδιασμούς οι εξουσιαστές είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από την γενικότερη όξυνση ή μη του κοινωνικού ανταγωνισμού, από την εκτίμηση του βάθους και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προηγούμενων κατασταλτικών κινήσεων και, βέβαια, από την γενικότερη πίεση που θα τους ασκήσουν τα κέντρα εξουσίας, που επιβλέπουν και καθοδηγούν τους προύχοντες μιας μικρής επαρχίας, που υπόκειται σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση (για να μην ξεχνάμε και εκείνον τον τύπο που κόβει βόλτες με το κανό και υποτίθεται πως κυβερνά…).

Και μάλλον πάμε για τα βαθιά νερά χωρίς να είναι και πολλοί προετοιμασμένοι για μεγάλες βουτιές… Ίδωμεν…

Δημοσιεύθηκε από την Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: