Το Κράτος προτείνει: Φυτέψτε φωτοβολταϊκά αντί για ντομάτες

Τους τελευταίους μήνες εντάθηκε η πίεση από το Κράτος προς τους αγρότες για την εγκατάσταση στα χωράφια τους φωτοβολταϊκά πάρκα παραγωγής ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης κάθε νομού ανέλαβαν την υποχρέωση να κατατοπίσουν(βλέπε: παραπλανήσουν) τους αγρότες για τα οφέλη της εγκατάστασης. Δίνοντας ορισμένα κίνητρα, κυρίως προτεραιότητας, το Κράτος προσπαθεί, να βάλει στο κόλπο τους αγρότες, εκμεταλλεύοντας ενεργειακά τις μεγάλες γεωργικές εκτάσεις.

Η αποτρεπτική παράμετρος, ότι η χρησιμοποιούμενη έκταση να μην χαρακτηρίζεται «ως υψηλής παραγωγικότητας» αντιμετωπίζεται με ένα απλό αίτημα, τα γνωστά τεχνάσματα της εξουσίας ξανά στο προσκήνιο, αφού οι τράπεζες θα τα κονομήσουν και ο Γιωργάκης θα μιλήσει για πράσινη ανάπτυξη…

Έτσι, περίπου 7.000 αγρότες αναμένεται να καταθέσουν αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, αρκετοί μέσω των Αγροτικών Συνεταιρισμών, που διαχρονικά γνωρίζουμε ότι αποτελούν τον βραχίονα άσκησης αγροτικής πολιτικής από το Κράτος(πλαστές επιδοτήσεις, πελατειακές σχέσεις κλπ).

Τα τελευταία χρόνια, η αρχέγονη χρήση της γης ως τροφός ανθρώπων και ζώων, αντικαθίσταται μέσω των ενεργειακών πολιτικών διεθνώς. Έτσι εκτεταμένη είναι η καλλιέργεια φυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοκαύσιμα, Βραζιλία και ΗΠΑ παράγουν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής αιθανόλης, μέσω του ζαχαρότευτλου. Τώρα σχεδιάζεται η ανατροπή της χρήσης και κυρίως της αντίληψης που έχει ο άνθρωπος για τη φύση και την γεωργική ενασχόληση.  Και αν οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ραγδαία τα προηγούμενα χρόνια λόγω των βιοκαυσίμων, μην εκπλαγούμε αν τώρα μας επικαλεστούν ως αιτία τα φωτοβολταϊκά που θα έχουν «μαυρίσει» τη Κωπαϊδα και το θεσσαλικό κάμπο.

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα Χαλκίδας

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: