Η ΤΡΟΪΚΑ, Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΕΡΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Έχουμε και λέμε.

Τα πράγματα φαίνονται και είναι υπολογισμένα και ζυγισμένα. Την ίδια ημέρα που ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) και της ευρωζώνης (Eurogroup), τα οποία ανάμεσα στ’ άλλα θα ζητήσουν λογαριασμό για την υλοποίηση του μνημονίου, θα  απαιτήσουν την επιτάχυνση στην πραγματοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση του μηχανισμού στο σκέλος των εσόδων και στη συνέχεια θα εγκρίνουν την εκταμίευση του τμήματος της β΄ δόσης του δανείου (συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ), που αναλογεί στους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο Ecofin, ακόμη, αναμένεται να συζητηθεί και η άρνηση της Σλοβακίας να συνεισφέρει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος, κυρίως όσον αφορά στις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ή την αναζήτηση άλλων πηγών ισοδύναμων εσόδων.

Τα «γρανάζια», λοιπόν, ήθελαν «λάδωμα», ορισμένα «αναβαθμίστηκαν» και κάποια αντικαταστάθηκαν… 48 υπουργοί και υφυπουργάντζες συνολικά (και να μην ξεχνάμε τους 20 «συμβούλους» μεταξύ τους και πρώην κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής κρατών όπως το ιταλικό και το σουηδικό). Επανήλθαν και κάποιοι «παλιοί» (τι και αν δεν περνάει προ πολλού η «μπογιά» τους) να συνδράμουν τους νέους του Μνημονίου, Υπουργεία «ανασυστάθηκαν», ενώ δεν παραλείφθηκε η κατασκευή νέων: υπουργείο περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, επικρατείας για θέματα επενδύσεων και άλλα «προχωρημένα», που παραπέμπουν σε «παγκόσμια διακυβέρνηση» και πάνω.

«Κυβέρνηση για τα μαύρα μεσάνυχτα», σχολίασε η αντιπολίτευση, σαρκάζοντας την μεταμεσονύκτια ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Και γιατί να μην κάνει χιούμορ, άλλοι ζουν στα «μαύρα μεσάνυχτα» και άλλοι έχουν «μαύρα μεσάνυχτα».

Το «νταβαντούρι» του ανασχηματισμού σχεδιάστηκε να γίνει στις πρώτες ήσυχες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ώστε να μην σκιαστεί από τυχόν «απρόοπτα». Τα «απρόοπτα» όμως φαίνεται ότι έπονται και θα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά. Γιατί; Γιατί θα είναι παντελώς ανεξέλεγκτα…

Δημοσιεύθηκε από την Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: