Η καταδίκη της απελευθέρωσης γουνοφόρων ζώων από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ο Μαγεμένος Αυλός

Καταστροφική για την άγρια φύση μπορεί να αποβεί η απελευθέρωση ξενικών ειδών στο φυσικό περιβάλλον επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις με αφορμή την παράνομη απελευθέρωση από αγνώστους, μεγάλου αριθμού γουνοφόρων ζώων σε εκτροφεία της Καστοριάς και της Σιάτιστας, στη δυτική Μακεδονία (απελευθερώθηκαν 50.000 μινκ).

«Αφ’ ενός, ελάχιστα θα επιβιώσουν, μιας και οι κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι ιδανικές γι’ αυτό το είδος. Αφ’ ετέρου, τα λίγα που θα επιβιώσουν τελικά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα κατά μήκος των ποταμών ή των λιμνών που σταδιακά θα εποικίσουν», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα. Εδώ προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Αν λοιπόν πράγματι επιβιώσουν «ελάχιστα», ελάχιστη θα είναι και η «ζημιά» που υποτίθεται θα προκαλέσουν και επομένως το «πρόβλημα» των περιβαλλοντικών οργανώσεων βρίσκεται αλλού…

Έχουν, όμως, όπως φαίνεται γνώση της αδυναμίας του συγκεκριμένου «επιχειρήματος» οι «φύλακες» του περιβάλλοντος και προχωρούν σε διευκρινήσεις. Ισχυρίζονται, λοιπόν, ότι πέρα από τις όποιες επιπτώσεις σε καλλιέργειες και οικόσιτα ζώα, τα ξενικά είδη προκαλούν ζημιές στην άγρια ζωή και σε περίπτωση που εγκλιματιστούν και αρχίσουν να αναπαράγονται θα προξενήσουν τεράστιες καταστροφές, σε πουλιά, ερπετά και αμφίβια, λόγω της απουσίας φυσικών θηρευτών τους. Παράλληλα, σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιη και η εξάπλωσή τους σε περιοχές εκτός Καστοριάς, στις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας.

«Τη στιγμή που η βιοπικοιλότητα απειλείται από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων η επιβάρυνση της με άστοχες πρακτικές διαμαρτυρίας είναι καταδικαστέα», καταλήγει η ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Ορνιθολογική Εταιρία και ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Τελικά θα έρθει ή δεν θα έρθει η «ολική καταστροφή» από τα απελευθερωμένα μινκ; Ή μήπως η ενόχληση και η καταδίκη στοχεύουν την ίδια την πρακτική ως «παράνομη» και όχι τα ενδεχόμενα (;) «καταστροφικά» της αποτελέσματα, αφού κατά πως φαίνεται ξεπερνά τον «ενδεδειγμένο» ακτιβισμό, κατά τους συντάκτες της καταδικαστικής ανακοίνωσης.

Ζητείται, λοιπόν, επειγόντως ένας Μαγεμένος Αυλός…

Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.