To βραβείο Quadriga, η ένωση, η κοινωνική προσφορά και η ναζιστική αντικαπνιστική εκστρατεία

Mεγάλη μέρα χτες ανακοινώθηκε η απονομή του βραβείου  Quadriga για την κοινωνική του προσφορά στο Giorgaki,  παράλληλα το βραβείο «υπευθυνότητα»  θα λάβει  και ο ομοσπονδιακός γερμανικός στρατός (Bundeswehr) για το έργο του.  Το βραβείο απονέμεται από το 2003  στις 3 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα την «ημέρα της ενότητας» και ήδη έχει απονεμηθεί σε Μπαρόζο, Πέρεζ κ.α..

Ενότητα της Ευρώπης από τον Καρλομάγνο, το Ναπολέοντα,  τον Χίτλερ, την Ένωση Χάλυβα, την ΕΕ… Μια μακριά και επίπονη προσπάθεια των εξουσιαστών ανά τους αιώνες να καθυποτάξουν και να ομογενοποιήσουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές και πληθυσμούς συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.  Καμιά φορά πάνε τα σχέδια τους ακόμα πιο μακριά και ονειρεύονται και παγκόσμιες διακυβερνήσεις…Μια προσπάθεια που έως τώρα σκοντάφτει στην ανυποταξία των ανθρώπων που ότι και να κάνουν δεν μπορούν να την καταστείλουν και κάπου βρίσκει μια γωνιά και ξεσπά όταν παραζορίζεται.

Μεγάλη μέρα χτες μέσα στη κοινωνική προσφορά του Giorgaki  για την οποία βραβεύτηκε είναι και η εφαρμογή του νόμου για ολική απαγόρευση του καπνίσματος, μάλιστα δέχτηκε και στου Μαξίμου την αντικαπνιστική επιτροπή.

Έτσι πάλι χτες και σήμερα οι γερμανικές φυλλάδες έχυσαν μερικά γραμμάρια μελάνι για τον πρωθυπουργό Giorgaki. Έγραψαν για το βραβείο Quadriga που αναπαριστά ένα γλυπτό σύμπλεγμα παρόμοιο με εκείνο της πύλης του Βραδεμβούργου για την κοινωνική του προσφορά στην αναδιάρθρωση της χώρας που ξεπουλιέται, καθώς και την πυγμή του σε σχέση με την απαγόρευση του καπνίσματος και για το πόσο φανατικός αντικαπνιστής είναι.

Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς πως και πότε ξεκίνησε η πρώτη συστηματική κρατική αντικαπνιστική εκστρατεία, για να κατανοήσει ότι οι κρατικές εξουσίες καθόλου δεν ενδιαφέρονται για την υγεία των υποτελών τους. Αλλωστε βιομηχανίες όπως αυτές του καπνού ασκούν τεράστια επιρροή στις κυβερνήσεις ενώ παράλληλα και άλλα «αγαθά» που διακινούνται νόμιμα ή παράνομα βλάπτουν περισσότερο την υγεία των υποτελών, από τα μεταλλαγμένα, τα γεμάτα λιπάσματα γεωργικά προιόντα  και τα φορτωμένα ορμόνες κτηνοτροφικά ή άλλες καταστροφικές όπως το αλκοόλ, ο τζόγος κλπ,  που βρίσκονται και αυτές κάτω από την κρατική προστασία.

Η πρώτη συστηματική κρατική αντικαπνιστική προπαγάνδα και η απαγόρευση του καπνίσματος άρχισε βέβαια στη ναζιστική Γερμανία. Εξυπακούεται ότι τελικά όλοι οι βασικοί ναζί πρωτεργάτες της αντικαπνιστικής εκστρατείας και της προστασίας της υγείας ή αυτοκτόνησαν το 1945 ή καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αφού εκτός άλλων εξάντλησαν τα πειράματά τους πάνω σε ανθρώπους στη ευγονική, βιοηθική, μεταμοσχεύσεις οργάνων κλπ.

Για τη ναζιστική ηγεσία, οι  προσπάθειές της στην προπαγάνδα, για κοινωνικό έλεγχο και καταστολή με σκοπό τη μείωση τη κριτικής σκέψης των ανθρώπων και την αύξηση της αποδοχής τους στα μηνύματα του μίσους, του φόβου και του προσδιορισμού,  ήταν πάντα το επίκεντρο των στόχων της.

Έτσι λοιπόν από τη δεκαετία του 1930, ανέπτυξε μηχανισμούς που καθιστούσαν τον ανεφοδιασμό του καπνού όλο και πιο δύσκολο και περιόρισε τους χώρους που μπορούσε κανείς να καπνίσει, απαγορεύοντας το κάπνισμα σε δημόσιες υπηρεσίες, χώρους δουλιάς, . Προώθησε την προπαγάνδα της δυσφήμισης και της καταδίκης των καπνιστών με τον χαρακτηρισμό «ζιζάνιο/κόκκινος άνθρωπος».  Απαγόρευσε τις διαφημίσεις  των τσιγάρων, ενώ εξέδωσε και προπαγανδιστικές αφίσες κατά του καπνίσματος που συνήθως απεικόνιζαν ως καπνιστές εβραίους, έγχρωμους, Ρομά κλπ. Mηνύει τις καπνοβιομηχανίες, περιορίζει τις καλλιέργειες καπνού, αυξάνει τους φόρους…

Με αυτόν τον τρόπο (καλη μας ώρα) μπόρεσε ο ναζισμός να καλλιεργήσει τον φόβο, τον φανατισμό και  τον διαχωρισμό στους ανθρώπους. Οι ναζιστές επιστήμονες συνέδεσαν τον καρκίνο με το κάπνισμα, ενώ θεώρησαν ότι ουσίες του καπνού και ιδιαίτερα αυτή του μονοξειδίου του άνθρακα ευθύνονται για την μη αποδοχή των ανθρώπων της επιβολής της εξουσίας. Θεώρησαν ακόμα ότι και οι παθητικοί καπνιστές παθαίνουν ανοσία στην αποδοχή της εξουσίας.

Βέβαια η ανυποταξία και η ανάγκη για την ελευθερία, είναι σύμφυτα στον άνθρωπο και καμιά ουσία δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αέναη αναζήτηση της ελεύθερίας, αλλά ο κοινωνικός έλεγχος και η καταστολή που επιχειρείται μέσω του ψυχαναγκασμού, είναι κοινά εργαλεία που χρησιμοποιεί κάθε εξουσία είτε ναζιστική είτε και αντιεξουσιαστική σαν αυτή του Giorgakis.

Σήμερα, τα εργαλεία του ψυχολογικού  πόλεμου και του ψυχαναγκασμού, είτε πρόκειται για την αύξηση των  πωλήσεων  προιόντων, τις εθνικές / θρησκευτικές / εταιρικές ταυτότητες  ή το φόβο για τον άλλο, και οι όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές πειθαναγκασμού, καθιστά αναγκαία για τους κυρίαρχους την επιβολή εξάλειψης του καπνίσματος. Εργαλεία που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στη ναζιστική Γερμανία με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αύξηση των πωλήσεων στο μηλόξυδο, που η κρατική προπαγάνδα προώθησε ως αναγκαίο συστατικό για την ανάπτυξη υγιών παιδιών της Αρείας φυλής.

Σε ποιό κράτος,   ποιά κυβέρνηση, ποιόν πολιτικό σχηματισμό, εταιρεία, ή θρησκεία, που πρωταρχικό στόχο έχουν την  υποβολή και σύνδεση, δεν φαίνεται καθαρά το όφελος της απώλειας μερικών εκατομμυρίων σε φόρους, τις συντάξεις, και σε ενέργειες … για τη δημιουργία τελικά ενός συμβατού ελατού έτοιμου πειθήνιου κόσμου.  Σε μια τέτοια προοπτική, λαμβάνοντας υπόψη την διαχείριση της εξουσίας , είναι κατανοητό, ότι το κάπνισμα δημιουργεί κάποια μικρά εμπόδια.

Η άσβεστη δίψα για απόλυτο έλεχγο των εξουσιαστών, ντύνεται και τον μανδύα της προστασίας της δημόσιας υγείας  στη ναζιστική Γερμανία παλιότερα, στην Ε.Ε σήμερα, και στην αυριανή παγκόσμια διακυβέρνηση που ονειρεύεται ο βρεβευμένος και φανατικά άκαπνος Giorgakis.

Είναι όμως πολλά τα παλούκια που πρέπει να πηδήξουν για να τα καταφέρουν και δύσκολο να τη γλυτώσουν.

Δημοσιεύτηκε από Ε. και Σ. από συλλογικότητα anarchy press
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: