Αντι-αναρχικό πογκρόμ στη Χιλή

Όπως είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, στις 14 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε πογκρόμ των κατασταλτικών μηχανισμών με στόχο αναρχικούς και αντιεξουσιαστές στη Χιλή. Έγιναν εισβολές σε διάφορα «στέκια» (κοινωνικά κέντρα όπως λέγονται σε κάποιες χώρες του εξωτερικού), συνελήφθησαν 14 άτομα και κατασχέθηκε έντυπο υλικό. Οι έρευνες των μπάτσων αφορούν σε πάνω από 100 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις στη Χιλή.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες:

Pablo Morales Furiman
Rodolfo Retamales Leiva
Omar Hermosilla Marín
Andrea Urzúa Cid
Felipe Guerra Guajardo
Cristian Cancino Carrasco
Carlos Riveros Luttgue
Camilo Pérez Tamayo
Iván Goldenberg González
Candelaria Cortés-Monroy Infante
Francisco Solar Domínguez
Mónica Caballero Sepúlveda

Δεν έγινε γνωστό ποιοι είναι οι υπόλοιποι δύο. Οι σύντροφοι των συλληφθέντων βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για ενημέρωση και για τις κινήσεις αλληλεγγύης που θα ακολουθήσουν. Έχουν ήδη εκδοθεί ανακοινώσεις από στέκια και καταλήψεις του Σαντιάγκο σχετικά με τις έρευνες και τις κατασχέσεις υλικού που έγιναν σ’ αυτά.

Εισβολές έγιναν στα Κατειλημμένα Κοινωνικά Κέντρα The Crot (Santa Isabel # 380), όπου συνελήφθησαν 6 άτομα, στο CSO Sacco and Vanzetti (Santo Domingo # 2423), και στο CSA Jonny Cariqueo (El Cobre # 8793, Pudahuel).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Santiago Times, οι συλληφθέντες φέρονται να ανήκουν σε αναρχική ομάδα.

Τα ακόλουθα είναι γραμμένα από τη συγκεκριμένη εφημερίδα και αναδημοσιεύονται με κάθε επιφύλαξη.

Η χρηματοδότηση, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, προέρχεται από την Ιταλία, την Ελλάδα, το Μεξικό και την Αργεντινή. Η επιχείρηση»Salamander” πραγματοποιήθηκε από 200 μπάτσους των ειδικών δυνάμεων σε 17 σπίτια στο Σαντιάγκο και 2 στο Βαλπαραΐσο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι πράξεις για τις οποίες θεωρούνται ύποπτοι οι συλληφθέντες είναι επιθέσεις σε τράπεζες, επιχειρήσεις, αστυνομικά τμήματα, ξενοδοχεία, εκκλησίες και γυμναστήρια.

“Τα εντάλματα σύλληψης αφορούν στα εγκλήματα της τρομοκρατικής συνωμοσίας και της τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό να παραχθεί τρόμος στον πληθυσμό», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τους μπάτσους, η ομάδα είχε δύο υπο-ομάδες. Η πρώτη ήταν υπεύθυνη για το σχεδιασμό, τις εντολές και την παράδοση των εκρηκτικών.

Στους συλληφθέντες της πρώτης ομάδας είναι και η Andrea Urzua, που είχε συλληφθεί ξανά με εκρηκτικά στο Neuquén της Αργεντινής το 2008. Ένα άλλο φερόμενο μέλος είναι ο Rodolfo Retamales Leiva. Οι μπάτσοι τον κατηγορούν ότι ηγείται του αναρχικού δικτύου. Συνελήφθη στο σπίτι του κοντά στο κέντρο του Σαντιάγκο. Ο Leiva με τη σειρά του κατηγόρησε την αστυνομία ότι τον ξυλοκόπησε κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Ο δικηγόρος του, Alberto Espinoza, είπε ότι ο Leiva ήταν αθώος και ότι τον συνδέουν με την οργάνωση λόγω του παρελθόντος του.

Ο Leiva, γνωστός και ως “The Heron,” έχει ένα ιστορικό αγώνων. Ήταν μέλος του Lautaro Youth Movement το 1989 ενώ σπούδαζε στο Universidad Central, και στις αρχές της δεκαετίας του ’90,  είχε αναμιχθεί σε ληστείες και βομβιστικές επιθέσεις. Το 1992 συνελήφθη για συμμετοχή στη δολοφονία 3 ντετέκτιβ που φυλούσαν το σπίτι του πρώην περιφερειακού κυβερνήτη Luis Pareto. Το 1994 καταδικάστηκε σε ποινή 40 ετών για την πράξη αυτή, αλλά του δόθηκε αναστολή το 2004. Έγινε επίσης επιδρομή στο σπίτι των γονιών του, και κατασχέθηκε ο υπολογιστής της μητέρας του. Η μητέρα του, Maria Cecilia Leiva, ήταν στέλεχος του υπουργείου γεωργίας κατά την κυβέρνηση της πρώην προέδρου Michelle Bachelet. Κανείς από τους γονείς του δεν υπόκειται σε έρευνα.

Η άλλη ομάδα που περιγράφεται από τους μπάτσους φέρεται να ευθύνεται για την επιχειρησιακή δράση. Επτά άτομα από τους συλληφθέντες φέρονται να σχετίζονται με αυτή την υπο-ομάδα.

Οι μπάτσοι ανέφεραν επίσης πληροφορίες που σχετίζονται με τη φερόμενη οικονομική υποστήριξη της ομάδας. Κάποιοι λογαριασμοί σε χιλιανές τράπεζες πάγωσαν και απενεργοποιήθηκαν. Ο Óscar Omar Hermosilla και ο Carlos Riveros Luttge κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούσαν την ομάδα.

Χρησιμοποιώντας έναν πληροφοριοδότη, οι μπάτσοι ανακάλυψαν διεθνείς πηγές του λογαριασμού αυτού. Μέσω των νησιών Cayman έγιναν τουλάχιστον 2 καταθέσεις από την Ευρώπη από τον Ιταλό πολίτη Matteo Rossi. Ο Rossi είχε επισκεφθεί τη Χιλή το 2008 και ήρθε σε επαφή με τον Riveros. Οι αρχές λένε ότι πριν από λίγα χρόνια, η ομάδα πιθανόν έλαβε χρήματα από χώρες όπως η Ιταλία, Ελλάδα, Μεξικό και Αργεντινή. Τα λεφτά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εκρηκτικών, την εύρεση σπιτιών και τα έξοδα των ηγετών της ομάδας.

Δικαστήριο του Σαντιάγκο διέταξε να κρατηθούν οι συλληφθέντες στην απομόνωση σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Οι έρευνες και οι παρακολουθήσεις έχουν ενταθεί για τους άλλους υπόπτους, σε περίπτωση που εκδηλωθούν νέες επιθέσεις μετά τις επιδρομές του Σαββάτου.

Οι μπάτσοι δήλωσαν ότι οι έρευνες διήρκεσαν τέσσερα χρόνια. Η επιχείρηση διεξήχθη με τη συμμετοχή ειδικών σε δίκτυα ανάλυσης, παρακολουθήσεις, συστήματα υποκλοπών και βιντεοσκοπήσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Rodrigo Hinzpeter δήλωσε ότι: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια βομβιστική επίθεση σε μια χώρα που ισχυρίζεται ότι είναι μοντέρνα και ανεπτυγμένη είναι ένα φοβερό έγκλημα. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση, ως ενάγων,  θα επιβάλλει τις μέγιστες δυνατές ποινές σύμφωνα με το νόμο».

Μπορείτε να ακούσετε συνέντευξη συντρόφου των συλληφθέντων, στα ισπανικά, εδώ:

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: