Οινόφυτα-Μεσσάπια: Τα ψεύδη της «πράσινης» Τίνας

Μπορεί για ορισμένους, το θέμα της μόλυνσης του νερού σε Οινόφυτα και Μεσσάπια Εύβοιας, να είναι είτε αδιάφορο είτε να κουράζει αλλά, πέρα από την οικολογική του διάσταση, είναι ένα θέμα στο οποίο η ΕΞΟΥΣΙΑ διαρκώς και με όλο και πιο απροκάλυπτο τρόπο φανερώνει το γνωστό απαίσιο προσωπείο της. Τελευταία εμφάνιση αυτού, οι δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος στη Βουλή μετά απο επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Ευβοίας κ. Περλεπέ. «Θέλω να πω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει διαχωρισμός του εξασθενούς με το ολικό χρώμιο. Μιλάμε για ολικό χρώμιο πάντα και είναι πάρα πολύ δύσκολο να το ξεχωρίσουμε από το εξασθενές και να δούμε από τι προέρχεται αυτό.»-Απάντηση της Τίνας Μπιρμπίλη στη Βουλή στις 15/07/10.Όσοι ασχολούνται έστω και επιδερμικά με το θέμα της ρύπανσης των υδάτων των συγκεκριμένων περιοχών γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο διαχωρισμός του εξασθενούς απο το ολικό χρώμιο είναι σαφής και ξεκάθαρος. Άλλωστε και η Ένωση Ελλήνων Χημικών αναφέρει: «Για τον ποσοτικό προσδιορισμό όλων των διαφορετικών μοφών του χρωμίου υπάρχουν πρότυπες μέθοδοι που αναφέρονται ως εθνικά ή διεθνή πρότυπα…και μέθοδοι που αναφέρονται στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία(…) Πολλοί φορείς ύδρευσης αλλά και κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια εφαρμόζουν τις αναφερόμενες μεθόδους».[Θέσεις για την επικινδυνότητα παρουσίας Cr(vi) στα υπόγεια νερά , Οκτώβριος 2007]. Εν τω μεταξύ οι δηλώσεις της υπουργού έρχονται λίγες μέρες μετά αφότου το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας απαγορεύει προσωρινά στο δήμο Μεσσαπίων να διανέμει στην περιοχή νερό για οποιαδήποτε χρήση (οικιακή και βιομηχανική), το οποίο να περιέχει εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 2 μg/l. Άρα ή το δικαστήριο έχει θέσει ένα τυχαίο όριο ή η Μπιρμπίλη κοροϊδεύει.

Αλλά ας δούμε, επίσης, τι δήλωνε ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης, γενικός γραμματέας Υδάτων, παρουσία της Μπιρμπίλη σε εκδήλωση στα Οινόφυτα τον Φλεβάρη 2010. «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός για το εξασθενές χρώμιο και να τεθούν συγκεκριμένα όρια για το εξασθενές χρώμιο. Στο ερώτημα ποια θα είναι αυτά τα όρια, είναι γνωστό ότι πραγματικά η λογική λέει να μην υπάρχει εξασθενές χρώμιο. Θα το αντιμετωπίσουμε όπως το αντιμετωπίζει η νομοθεσία που υπάρχει που θεωρεί ότι είναι μια από τις ανεπιθύμητες και μη επιτρεπτές ουσίες. Παρακολουθούμε πολύ στενά την πιο πρωτοποριακή δουλειά που γίνεται στον τομέα αυτό που είναι στην Καλιφόρνια … όπου έχει οριστεί ένα πολύ αυστηρό επιθυμητό όριο το μηδέν κόμμα μηδέν έξι μικρογραμμάρια στο λίτρο 0,06μgr/lt»

Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι υπαρχει και γίνεται σαφέστατα ο διαχωρισμός και η διάκριση του ρόλου και τις επιδράσεις του τρισθενούς απο του εξασθενούς χρωμίου, στα νερα π.χ. Ιταλια,Καναδας,Καλιφορνια, οπου και μπαινουν διαφορετικά όρια περιεκτικότητας, του καθε ενός είδους χρωμίου, στα νερά ανθρώπινης χρήσης.

Παράλληλα σε τελευταία εκδήλωση στα Ψαχνά Ευβοίας η Μ.Καραβασίλη, γ.επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος υποδείκνυε τη ΛΑΡΚΟ ως βασική υπέυθυνη της ρύπανσης δηλώνοντας οτι εάν δεν συμμορφωθεί με τις κείμενες διατάξεις θα κλείσει. Ίδωμεν…

Από την άλλη οι «Οικολόγοι Πράσινοι» έκπληκτοι αντίκρισαν τα λόγια της υπουργού και έκαναν λόγο για στροφή 180 μοιρών. Μα, αυτοί δεν ήταν μαζί με τις λοιπές «θεσμικές» περιβαλλοντικές δυνάμεις (Greenpeace, WWF) που ζητούσαν επίμονα την ίδρυση Υπουργείου Περιβάλλοντος; Δηλαδή περισσότερου κράτους αλλά σε «πράσινη» συσκευασία, ικανού να λύσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα;

Αλλά ο καθείς στο ρόλο του συντροφιά με τις «αυταπάτες» του.

Δημοσιεύθηκε απο τον Αναρχικό Πυρήνα Χαλκίδας


Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: