Η πορεία για το ασφαλιστικό στην Αθήνα

Λόγω της κατάθεσης, προς ψήφιση, από το ΠΑΣΟΚ του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, είχε προαναγγελθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ εικοσιτετράωρη απεργία, συγκέντρωση και πορεία για την Τρίτη 29 Ιουνίου. Το ίδιο έπραξε και το ΠΑΜΕ.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ γίνεται στο Πεδίο του Άρεως ενώ στο Μουσείο υπήρχε κάλεσμα για συγκέντρωση από αναρχικές συλλογικότητες

Στην πορεία, που ξεκινά λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, συμμετέχουν αναρχικοί που ακολουθούν πανώ της αναρχικής συλλογικότητας Κύκλος της Φωτιάς και ένα ακόμη αυτό της Ανοιχτής Συνέλευσης για ένα Ενιαίο Πολυμορφικό κίνημα. Οι αναρχικοί και αντιεξουσιαστές διαδηλωτές που επιτηρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, φωνάζουν αντικρατικά συνθήματα και φθάνουν όπως και τα υπόλοιπα μπλοκ στο Σύνταγμα.

Εκεί γίνεται επίθεση σε άτομα που βρίσκονται στην περιοχή και κρατούν ελληνικές σημαίες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είναι παρατεταγμένες στον χώρο μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, όπου έχει εισέλθει πλήθος διαδηλωτών, οι οποίοι με χειρονομίες και ύβρεις «καλοσωρίζουν» όποιον παρουσιάζεται στα παράθυρα της βουλής ενώ επανειλημμένα ακούγεται έντονα το σύνθημα «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η βουλή».

Παρ’ όλα αυτά δεν σημειώνεται απόπειρα εισβολής στο κοινοβούλιο και συμπλοκής με τις δυνάμεις καταστολής που φρουρούν τα σκαλιά που οδηγούν μέσω του Άγνωστου Στρατιώτη στον προαύλιο χώρο του. Αντίθετα διαδηλωτές επιτίθενται σε δυνάμεις των ΜΑΤ που μετακινούνται στο ύψος του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία, κατορθώνουν μάλιστα να τραυματίσουν ορισμένους και να αποσπάσουν και γκλομπ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπισθούν με ρίψη χημικών.

Οι αψιμαχίες διαρκούν ελάχιστα λεπτά και στην συνέχεια οι διαδηλωτές αποχωρούν από τον Άγνωστο Στρατιώτη και η πορεία κατεβαίνει την Πανεπιστημίου, όπου επίσης σημειώνονται μικροσυμπλοκές και σποραδικές επιθέσεις με πέτρες από μικρές ομάδες διαδηλωτών σε δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι μονάδες καταστολής επιδίδονται σε άγριους ξυλοδαρμούς όσων πέφτουν στα χέρια τους. Το κυνηγητό φτάνει μέχρι τα Χαυτεία και την Ομόνοια όπου τα ΜΑΤ εισβάλουν στο ΜΕΤΡΟ ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας διαδηλωτές. Γίνεται αναφορά για 13 προσαγωγές από τις οποίες οι 6 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Κατά την γνώμη μας δεν χωρά αμφιβολία ότι ο όγκος της πορείας δεν ήταν αντίστοιχος με την σοβαρότητα των όσων συμπεριλαμβάνει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αλλά και το κλίμα στην διαδήλωση ήταν τουλάχιστον υποτονικό. Ας όψεται το φανερό και καλυμμένο «πνεύμα» συναίνεσης και η δολοφονία τριών εργαζομένων στη Μαρφίν στις 5 Μάη, αποτέλεσμα συμμορίτικων λογικών και πρακτικών.

Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: