Για τις συγκρούσεις στο Belleville στη Γαλλία

Την Κυριακή 20 Ιουνίου έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση Κινέζων στη Γαλλία. Περίπου 8.500 άτομα διαδήλωσαν, περίπου 5.000 απ’ αυτούς φορούσαν μπλουζάκια και αυτοκόλλητα που έγραφαν «Ασφάλεια για όλους», τα οποία τα μοίρασαν οι διοργανωτές. Κάποιοι αναρχικοί έτυχε να περνάνε, και έχουν να πουν τα εξής:

«… πήγαμε στο Belleville στο Παρίσι. Λίγες ώρες πριν, μια διαδήλωση ξεκίνησε. «Η χρόνια κακοποίηση που υφίσταται η κινέζικη κοινότητα» ήταν ένα τα πλαίσια του περιεχομένου της πορείας. Ο λόγος: η αρπαγή εμπορευμάτων, επιθέσεις κτλ. Τα συνθήματα κάπως αντιδραστικά, όπως φαίνεται και από τα συνθήματα όπως: «Ασφάλεια για όλους», «Ζήτω η υπηκοότητα», «σταματήστε το έγκλημα», γαλλικές σημαίες υπήρχαν πολλές, κινέζικοι και ευρωπαϊκοί ύμνοι.  Δεν είναι ξεκάθαρο για ποια βία μιλάνε (πιο πολύ έχουν συνηθίσει τη βία μέσα στις κοινότητες, που θα συζητηθεί παρακάτω σ’ αυτό το κείμενο), αλλά αργότερα καταλάβαμε τι παιζόταν.

Μετά την επίσημη λήξη της διαδήλωσης, η ατμόσφαιρα έγινε θερμή, μπάτσοι αρχίζουν και καταφθάνουν. Οι μπάτσοι δέχονται επίθεση από εκατοντάδες ανθρώπους, τους πετάνε αυγά, πέτρες και μπουκάλια. Αμάξια αναποδογυρίζονται, τα ΜΑΤ δέχονται επίθεση και αναγκάζονται να υποχωρήσουν. Βλέποντας το ξέσπασμα της αντι-μπατσικής βίας, σχεδόν μπήκαμε κι εμείς στο χορό, αλλά περιμέναμε, λόγω «ηθικής φρόνησης».

Ξαφνικά αρχίζει το τρέξιμο. Νομίζαμε ότι πολλοί διαδηλωτές φεύγουν, βλέπουμε άλλη μια ομάδα μπάτσων, αλλά γρήγορα καταλάβαμε ότι ήταν κάτι άλλο. Οι διαδηλωτές κυνηγάνε παιδιά, τους αποκαλούν «μαύρους και «Άραβες», πετώντας γυάλινα μπουκάλια. Ένα παιδί πέφτει κάτω, και προσπαθεί να κρυφτεί κάτω από μια σκάλα. Τρέχοντας προς το μέρος τους, προσπαθούμε να τους ηρεμήσουμε. Αυτή τη φορά τον άφησαν. Ακούμε τις συζητήσεις: ότι οι μπάτσοι δεν κάνουν τη δουλειά τους, αφήνουν τους κλέφτες ελεύθερους, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να πάρουν εκδίκηση». Καταλαβαίνουμε επίσης ότι όλα άρχισαν από την κλοπή μιας τσάντας ενός διαδηλωτή από ένα παιδί της γειτονιάς, και έπειτα η προσπάθεια διαδηλωτών να παραδώσουν το παιδί στους μπάτσους, που δεν τον ήθελαν. Από κει και πέρα οι διαδηλωτές ξέσπασαν στους μπάτσους. Βία για να τιμωρηθούν οι μπάτσοι επειδή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Οι μπάτσοι αποχωρούν, μέσα από πυκνά σύννεφα δακρυγόνων. Περίπου 50 αστυνομικά οχήματα αποχωρούν στο πι και φι. Φάνηκε καθαρά ότι οι μπάτσοι ήθελαν να φύγουν για να ξεσπάσει η ενδο-φυλετική βία της κοινότητας, ενώ μια ώρα νωρίτερα ήταν όλοι ενάντια στους μπάτσους. Αυτό μετά οδήγησε σε ένα κυνηγητό 300 με 400 κινέζων και κάποιων μαύρων και αράβων ανήλικων. Κάποιοι χτυπηθήκανε άσχημα πεσμένοι στο έδαφος από δεκάδες άτομα, πολλές φορές μπροστά από τηλε-μπάτσους που μυρίστηκαν αίμα και οκτάστηλα. Αυτόκλητες πολιτοφυλακές από κοντινές γειτονιές, εκατοντάδες Ασιάτες ήρθαν για να δείρουν μαύρους και Άραβες σε ένα ανθρωποκυνηγητό που θυμίζει τα πογκρόμ.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, νιώσαμε ένα μίσος που είχαν οι Κινέζοι για τους «κλέφτες». Για παράδειγμα, αφού αναποδογυρίστηκε ένα ασφαλίτικο αμάξι, και σπάστηκαν τα φώτα του, κάποιοι άρχισαν να ψάχνουν το πορτ-παγκάζ του, και κατηγορήθηκαν ως κλέφτες, απ’ τους ίδιους ανθρώπους που είχαν αναποδογυρίσει το αμάξι.

Αυτό το θερμό απόγευμα, και τα γεγονότα που το σημάδεψαν, δείχνουν να προμηνύουν ένα σενάριο εμφύλιου πολέμου που αναπτύσσεται εδώ κι εκεί, σε καιρούς «κρίσης». Η συμπεριφορά των μπάτσων ενισχύει αυτή την εντύπωση, έφυγαν όταν ένιωσαν ότι ο θυμός εναντίον τους αντικαταστάθηκε με το φυλετικό μίσος. Μπορούμε να φανταστούμε ότι για τους κυβερνήτες μια σύγκρουση φυλετικού μίσους είναι πολύ καλύτερη από μια σύγκρουση που στρέφεται ενάντια στους μπάτσους και άλλα Κρατικά σύμβολα και το κεφάλαιο (τράπεζες και McDonald έμειναν άθικτα). Σημειωτέον ότι κάθε εβδομάδα δεκάδες κινέζοι συλλαμβάνονται, και δεν καλείται ούτε μια διαδήλωση. Επίσης, δεν καλέστηκε καμία διαδήλωση για την καταπίεση κινέζων από άλλους κινέζους. Αυτή η βία και εκμετάλλευση δεν καταγγέλλεται ποτέ. Αδύναμοι και λυπημένοι μπροστά σ’ αυτό το ντροπιαστικό θέαμα, θέλουμε να εκφράσουμε κάποιες θέσεις.

Αυτή η μέρα έδειξε ότι δεν είναι καλές όλες οι εξεγέρσεις, παρά το ότι κάποιοι χούλιγκαν και μηδενιστές πιστεύουν με τη στήριξή τους προς τον εμφύλιο πόλεμο.»

Επίσης, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί ο πόλεμος ανάμεσα στους φτωχούς, ανάμεσα σε εθνικές ομάδες, ανάμεσα σε υποτιθέμενους ρόλους κοινωνικών ομάδων, όπως «ο σκληρά εργαζόμενος κινέζος» ενάντια στον «Άραβα κλέφτη».

Ο κοινωνικός πόλεμος δεν είναι πόλεμος όλων εναντίον όλων, αλλά ο πόλεμος αυτών που αντιτίθενται στην εξουσία με αυτούς που την επιβάλλουν.

Ξανά και ξανά, θα πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια στους εθνικιστές, τους εθνικής, κοινοτικούς, θρησκευτικούς και πολιτικούς καρκίνους.»

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: