Save Darfur

Οι 10 σημαντικότεροι λόγοι για να υποπτευθείς ότι η καμπάνια «Σώστε το Νταρφούρ» είναι μια αλήτικη δημοσιοσχεσίτικη πρωτοβουλία για να δικαιολογήσει την αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση στην Αφρική.

Η πολυδιαφημισμένη κλαψιάρικη ιστορία «Σώστε το Νταρφούρ» και «Σταματήστε τη γενοκτονία», έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ μαζί με την προώθησή της στο Κογκρέσο και το Λευκό Οίκο. Κι όμως, η περίπτωση του Κονγκό, όπου υπάρχουν 10 ως 20 φορές περισσότεροι νεκροί αφρικανοί στην ίδια περίοδο, δεν βαφτίζεται γενοκτονία και περνάει σχεδόν απαρατήρητη. Το Σουδάν έχει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, μεγάλα αποθέματα ουρανίου και άλλων μετάλλων, σημαντικούς υδάτινους πόρους και μια στρατηγική θέση κοντά σε άλλες πηγές πετρελαίου και άλλων πόρων. Η ερώτηση που δεν γίνεται, είναι μήπως η ελίτ της εθνικής Ρεπουμπλικανικής και Δημοκρατικής εξωτερικής πολιτικής χρησιμοποιεί ισχυρισμούς περί γενοκτονίας και κάνει εκκλήσεις για «ανθρωπιστική παρέμβαση» για να ανοίξει το δρόμο για τους επόμενους πολέμους για πετρέλαιο και άλλους πόρους στην αφρικανική ήπειρο.

Η συστηματική κατασκευή και συντήρηση ψεύτικων εντυπώσεων στην υπηρεσία της αμερικανικής αυτοκρατορίας είναι βασική λειτουργία του επαγγέλματος των δημοσίων σχέσεων(1) και της βιομηχανίας των ΜΜΕ. Είτε είναι ψευδείς ειδήσεις για θαυματουργά ναρκωτικά και για το πώς τα τοξικά χημικά δεν βλάπτουν, είτε πουλημένοι(2) σχολιαστές και δημοσιογράφοι που γλείφουν οργανώσεις, όπως η No Child Left Behind, είτε σταρ του Χόλυγουντ που συνηγορούν υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης για να σωθούν τα ορφανά της Αφρικής, είτε η γλοιώδης προπαγάνδα μάρκετινγκ που φτάνει στα κολεγιόπαιδα, στους μπλόγκερ, σε εκκλησίες και ανυποψίαστους πολίτες, αξίζει να προσέξει κανείς την απάτη.

Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες ψεύτικες καταστάσεις που πλασάρουν στον αμερικανικό λαό, είναι οι απλουστευτικές εικόνες της γενοκτονίας Μαύρων εναντίον Αράβων στο Νταρφούρ, και η προτεινόμενη λύση: μια στιβαρή αμερικανοκίνητη στρατιωτική παρέμβαση στο Δυτικό Σουδάν. Μια προσεκτικότερη έρευνα θα εστιάσει στο λόμπι «Σώστε το Νταρφούρ» και τη Συμμαχία Σώστε το Νταρφούρ, στους ιδρυτές τους, τη χρηματοδότησή τους, τις μεθόδους και τα κίνητρα, το κατά πόσο είναι αληθινά. Σ’ αυτό το πλαίσιο της προέκτασης της έρευνας, παρουσιάζουμε εδώ δέκα λόγους για προβληματισμό τού κατά πόσον η καμπάνια Save Darfur είναι μια αλήτικη δημοσιοσχεσίτικη πρωτοβουλία για να δικαιολογήσει την επέμβαση των ΗΠΑ στην Αφρική.

1. Δε θα ήταν το πρώτο Μεγάλο Ψέμα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα ΜΜΕ θα έλεγαν για να δικαιολογήσουν έναν πόλεμο

Οι παλαιότεροι θυμούνται το περιστατικό του Κόλπου Τόνκιν(3), που προκάλεσε επίτηδες η αμερικανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την έναρξη του πολέμου του Βιετνάμ. Το σκεπτικό γρήγορα πέτυχε λόγω της «ανάγκης» να στηριχτεί η εμβρυακή δημοκρατική «αντίσταση» στο νότιο Βιετνάμ, και η ακόμα χρήσιμη παραμύθα «ας τους πολεμήσουμε εκεί για να μη χρειαστεί να τους πολεμήσουμε μετά εδώ». Ακόμα πιο πρόσφατα, οι βομβαρδισμοί και η κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ έχουν χαρακτηριστεί από κρατικούς αξιωματούχους ως απαραίτητοι για «να πιάσουν τον Μπιν Λάντεν» σαν εκδίκηση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, για να απομακρύνουν «τα πιο επικίνδυνα όπλα του κόσμου» από τα «πιο επικίνδυνα καθεστώτα του κόσμου», για να βοηθήσουν τον «αγώνα για τη δημοκρατία στο Ιράκ» να σταθεί στα πόδια του, και κυρίως γιατί είναι και τώρα καλύτερο «να τους πολεμήσουμε εκεί για να μη χρειαστεί να τους πολεμήσουμε μετά εδώ».

2. Δεν θα ήταν και η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ελίτ των μίντια επικαλούνται την «αποτροπή της γενοκτονίας» για να παρέμβει στρατιωτικά σε μια πλούσια πετρελαϊκά περιοχή.

Η αμερικανική και ΝΑΤΟική επέμβαση το 1995 στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν υποτιθέμενα μια «ειρηνευτική» επιχείρηση για να σταματήσει μια γενοκτονία. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της καμπάνιας είναι η Βάση Bondsteel(4), μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις στον πλανήτη (σημ.: βρίσκεται κοντά στο Ουρόσεβατς στο Κόσσοβο). Οι ΗΠΑ είναι πρακτικά η μόνη χώρα που διατηρεί στρατιωτικές βάσεις έξω από τα σύνορά της. Σε μερικές χιλιάδες στρέμματα, το Bondsteel προσφέρει στον αμερικανικό στρατό τη δυνατότητα να «καβατζώσει» μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού και προμηθειών σε απόσταση βολής από τα πετρέλαια της Κασπίας, τις διαδρομές των αγωγών και ναυτιλιακά δρομολόγια που σχετίζονται με όλα αυτά. Πιστεύεται, επίσης, ευρέως ότι είναι ένα από τα μυστικά κέντρα βασανισμού και φυλάκισης των ΗΠΑ(5).

3. Αν η αποτροπή της γενοκτονίας στην Αφρική ήταν το ζητούμενο, τότε γιατί στο Νταρφούρ με 250.000 έως 400.000 νεκρούς, αντί για το Σουδάν με 5.000.000 νεκρούς;

«Η επισήμανση ότι οι 250.000 νεκροί του Νταρφούρ είναι γενοκτονία και τα 5.000.000 νεκροί Κονγκολέζοι δεν είναι, συνιστά γελοιότητα», σύμφωνα με την κονγκολέζα ακτιβίστρια Nita Evele. «Αυτό που έγινε και ακόμα γίνεται στο Κονγκό δεν είναι μια φυλετική διαμάχη ούτε ένας εμφύλιος. Είναι μια γενοκτονία με 5.000.000 νεκρούς, είκοσι φορές πάνω από το Νταρφούρ, που διεξήχθη για την αρπαγή των κονγκολέζικων φυσικών/μεταλλικών πόρων». Πάνω απ’ όλα, η επιλεκτική και κυνική εφαρμογή του όρου «γενοκτονία» στο Σουδάν, όχι όμως στο Κονγκό όπου δέκα με είκοσι φορές περισσότεροι αφρικανοί δολοφονήθηκαν, αποκαλύπτει το βάθος της υποκρισίας γύρω από το κίνημα «Σώστε το Νταρφούρ». Στο Κονγκό, όπου οι τοπικοί γκάνγκστερ, συμμορίες, μισθοφόροι και πολέμαρχοι, μαζί με τους στρατούς που εισβάλλουν από την Ουγκάντα, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι και την Ανγκόλα διεξάγουν σφαγές, ομαδικούς βιασμούς(6) και εκτοπισμούς πληθυσμών, σε βαθμό που ξεπερνάει ο,τιδήποτε έχει γίνει στο Σουδάν. Όλοι οι παίχτες συναγωνίζονται για να εγγυηθούν ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξόρυξη του πολύτιμου coltan [ ή αλλιώς κολουμβίτης-τανταλίτης (columbite-tantalite), που χρησιμοποιείται για την παρασκευή νιόβιου και ταντάλιου, (βλέπε και http:// http://www.cellular-news.com/coltan) για τα Δυτικά κομπιούτερ και κινητά τηλέφωνα, η εξόρυξη ουρανίου για τους Δυτικούς αντιδραστήρες και τα πυρηνικά, μαζί με διαμάντια, χρυσό, χαλκό, ξυλεία και άλλα].

O πρώην πρέσβης του ΟΗΕ Andrew Young και ο George H.W. Bush βρίσκονται από κοινού στο διοικητικό συμβούλιο της Barrick Gold(7), μιας από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες που έχουν παρουσία στο πολύπαθο Κονγκό. Τα κέρδη της προέρχονται από τη βίαιη εξόρυξη(8) του κονγκολέζικου πλούτου που κυλάει στη Δύση, κι έτσι δεν μπορεί να γίνει καμία αναφορά σε «γενοκτονία» χωρίς αναφορά σ’ αυτή την εταιρία. Για τους δικούς τους σκοπούς, οι σχεδιαστές της πολιτικής των ΗΠΑ μάλλον θεωρούν το κονγκολέζικο μοντέλο σαν το ιδανικό για την κατάκτηση του αφρικανικού πλούτου με μίνιμουμ κόστος, χωρίς να νοιάζονται για την έγκριση από κανέναν ΟΗΕ.

4. Όλα γίνονται για το σουδανέζικο πετρέλαιο.

Το Σουδάν, και η περιοχή του Νταρφούρ ειδικότερα, «κάθονται» σε μια λίμνη πετρελαίου (9). Αλλά τα σουδανικά αποθέματα δεν είναι εκμεταλλευόμενα, ούτε αντλούνται από την Exxon, τη Chevron και τη British Petroleum.

Κινέζικες τράπεζες, πετρελαϊκές και κατασκευαστικές εταιρείες δίνουν τα δάνεια, αντλούν τις πηγές, φτιάχνουν τους αγωγούς για να διοχετεύσουν το σουδανέζικο πετρέλαιο εκεί που θέλουν, εμποδίζονται τα σχέδια των ΗΠΑ για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων του πλανήτη. Μια στρατιωτική επέμβαση θα έλυνε το πρόβλημα αυτό για τους σχεδιαστές της πολιτικής των ΗΠΑ.

5. Όλα γίνονται για το σουδανέζικο ουράνιο, το αραβικό κόμμι και άλλους φυσικούς πόρους.

Το ουράνιο είναι σημαντικό για τη βιομηχανία των πυρηνικών όπλων και βασικό καύσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων. Το Σουδάν κατέχει υψηλής ποιότητας αποθέματα ουρανίου(10). Το αραβικό κόμμι είναι βασικό συστατικό σε φαρμακευτικά είδη, γλυκά και αναψυκτικά όπως η Coca-Cola και η Pepsi, και οι σουδανικές εξαγωγές αυτού του προϊόντος αντιστοιχούν στο 80% της παγκόσμιας παροχής(11).

Όταν σχεδιάστηκε το πλήρες εμπάργκο στο Σουδάν το 1997, τα λόμπυ των βιομηχανιών εξασφάλισαν μια εξαίρεση στο εμπάργκο για το κόμμι, για να διασφαλίσουν την επάρκεια σ’ αυτό το πολύτιμο σουδανικό προϊόν. Αλλά μια στρατιωτική παρουσία εκεί είναι σίγουρα πιο ασφαλής εγγύηση για τη συνέχιση της ροής των φυσικών πόρων του Σουδάν, όπως κι αυτών του Κονγκό, προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

6. Όλα γίνονται για τη στρατηγική θέση του Σουδάν.

Το Σουδάν βρίσκεται απέναντι από τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου, όπου βρίσκονται τα άμεσα διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου για τα επόμενα χρόνια. Το Νταρφούρ συνορεύει με τη Λιβύη και το Τσαντ, που έχουν κι αυτές τεράστια αποθέματα πετρελαίου, σε απόσταση βολής από τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, και η περιοχή αυτή είναι μια πιθανή διαδρομή για αγωγούς πετρελαίου. Ο Νείλος περνάει από το Σουδάν πριν φτάσει στην Αίγυπτο, και το νότιο Σουδάν έχει υδάτινους πόρους τοπικής σημασίας, επίσης. Με τη δημιουργία της AFRICOM, της νέας αμερικανικής διοίκησης για την αφρικανική ήπειρο, οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανοιχτά την πρόθεσή τους να «πατήσουν πόδι» στρατηγικά στην αφρικανική ήπειρο. Με τη δημιουργία μόνιμων βάσεων στο Σουδάν, ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην πολιτική και οικονομική ζωή της Αφρικής για την επόμενη γενεά.

7. Οι υποστηρικτές και ιδρυτές του κινήματος Save Darfur είναι η καλά δικτυωμένη και χρηματοδοτούμενη ελίτ της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ένα άρθρο της Washington Post(12) το καλοκαίρι του 2007, στο οποίο κρατάει το copyright…

«Η (Συμμαχία) Save Darfur δημιουργήθηκε το 2005 από δυο ομάδες που ασχολούνταν με τη γενοκτονία στη δυτική Αφρική – την Εβραιο-αμερικανική Παγκόσμια Υπηρεσία και το Αμερικανικό Μουσείο του Μνήμης του Ολοκαυτώματος…

… Η Συμμαχία έχει προσωπικό 30 ατόμων με ειδίκευση στην πολιτική και τις δημόσιες σχέσεις. Ο προϋπολογισμός της είχε περίπου ένα εκατομμύριο (δολάρια) το τελευταίο οικονομικό έτος…

… Η Save Darfur δεν λέει ακριβώς πόσα έχει ξοδέψει σε διαφημίσεις, που αυτή την εβδομάδα έχουν προσπαθήσει να δυσφημίσουν την Κίνα, που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς του 2008, για την υποστήριξή της προς το Σουδάν. Αλλά μια εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε ότι το ποσό ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια».

Αν και η καμπάνια Save Darfur εφαρμόζει τεχνικές μάρκετινγκ που έχουν σαν στόχο κολεγιόπαιδα, ακόμα και μπλόγκερς, δεν έχει καμία σχέση με κινήματα λαϊκής απήχησης, όπως ήταν αυτό ενάντια στο Απαρτχάιντ και υπέρ των απελευθερωτικών κινημάτων στη νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Ανγκόλα και τη Μοζαμβίκη πριν από μια γενιά. Συγχρωτιζόμενο με ευαγγελικούς Χριστιανούς που κηρύσσουν το επερχόμενο τέλος του κόσμου, με στοιχεία γνωστά για την αμέριστη υποστήριξή τους στην Ισραηλινή αδιαλλαξία στη Μέση Ανατολή, το κίνημα Save Darfur είναι καθαρά μια προπαγανδιστική καμπάνια που ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να κατασκευάσει συναίνεση στην επέμβαση των ΗΠΑ στην Αφρική, κάτω από το μανδύα της αποτροπής μιας γενοκτονίας.

8. Κανένα μέρος από τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τη «Συμμαχία Save Darfur», την εμπροσθοφυλακή του «Κινήματος Save Darfur», δεν πηγαίνει για να βοηθήσει τους αφρικανούς στο Νταρφούρ, σύμφωνα με άρθρα των Washington Post και New York Times (13).

«Τα χρήματα που συγκεντρώνονται για το Save Darfur δεν πηγαίνουν για την ενίσχυση των θυμάτων και των οικογενειών τους. Αντίθετα, η Συμμαχία χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να ωθήσει τις κυβερνήσεις να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες».

9. Οι παρτιζάνοι του Save Darfur στις ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για πολιτικές διαπραγματεύσεις, όσον αφορά τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Νταρφούρ.

Ο Πρόεδρος Μπους, ανοιχτά και επανειλημμένα, είχε προσπαθήσει να σαμποτάρει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Νταρφούρ. Ακόμα και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν κριτικάρει τις ΗΠΑ ότι θέτουν σε κίνδυνο τους εκπροσώπους αυτών των οργανώσεων που βρίσκονται εκεί και προτρέπουν τους αντάρτες να αρνηθούν τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές συνομιλίες, με σκοπό τη ΝΑΤΟική και αμερικανική επέμβαση για λογαριασμό των ανταρτών.

Η κουστουμαρισμένη, ωμή και καλά χρηματοδοτούμενη καμπάνια για το Νταρφούρ, απλοϊκά χαρακτηρίζει τη σύγκρουση σαν φυλετική διαμάχη, στην οποία οι Άραβες, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν και την καλύτερη μεταχείριση στις ΗΠΑ, εξολοθρεύουν το μαύρο πληθυσμό στο Σουδάν. Στο φανταστικό κόσμο που δημιουργεί, οι διαπραγματεύσεις δεν χωράνε. Αλλά στην ουσία, πολλοί από τους «Άραβες» του Σουδάν, ακόμα και οι Janjiweed, είναι επίσης μαύροι. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένοπλοι και ωθήθηκαν από μια κυβέρνηση που έχει τη δύναμη να τους αφοπλίσει και να διαπραγματευτεί με καλή πίστη, αν το επιλέξει. Οι διαπραγματεύσεις δεν εγγυώνται ποτέ τίποτα, αλλά η άρνηση για συμμετοχή σε αυτές, όπως οι ΗΠΑ φαίνονται να προτρέπουν τους αντάρτες στο Νταρφούρ να πράξουν, και όπως συντρέχει από δίπλα και η δημοσιοσχεσίτικη καμπάνια Save Darfur, αποφεύγει κάθε δρόμο για πολιτική συμφωνία ανάμεσα στους Σουδανούς, ανοίγοντας το δρόμο για μια στρατιωτική επέμβαση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

10. Η Blackwater και άλλες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, οι ανεπίσημες ένοπλες πτέρυγες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και του Πενταγώνου, είναι πρόθυμες(14) να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους(15) σαν μέρος της λύσης για την κρίση στο Νταρφούρ.

«Ο Κρις Τέιλορ, υπεύθυνος στρατηγικής για τη Blackwater, λέει ότι η εταιρεία του έχει μια βάση δεδομένων χιλιάδων πρώην αστυνομικών και στρατιωτικών για αποστολές ασφαλείας. Δηλώνει ότι προσωπικό της Blackwater θα μπορούσε να προστατεύσει περιμετρικά τα χωριά του Νταρφούρ και τον καταυλισμό προσφύγων, ενισχύοντας και υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του ΟΗΕ. Οι υπεύθυνοι της Blackwater λένε ότι δεν θα χρειαστούν πολλοί άνδρες για να αποκρούσουν τους Janjaweed, μια ομάδα που υποστηρίζεται από τη σουδανική κυβέρνηση και επιτίθεται στα χωριά».

Προφανώς η Blackwater δε χρειάζεται να έρθει στο Κονγκό, όπου η πείνα και ο υποσιτισμός, ο αφανισμός του πληθυσμού, οι μαζικοί βιασμοί και η έλλειψη σχολείων, νοσοκομείων και πολιτισμένων κοινωνιών, μέσα σε τεράστιες ζώνες όπου δεν υπάρχουν νόμοι, εκεί όπου μια μεταβαλλόμενη κάστα αφρικανών πληρεξούσιων (όπως ο γιος(16) του ελεεινού Idi Amin), κάτω από ένα πέπλο απόλυτης σιωπής στα ΜΜΕ, θέτει τις βάσεις για ένα ιδανικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τη μετάγγιση του τεράστιου πλούτου αυτής της χώρας με το μίνιμουμ κόστος.

Να είστε έτοιμοι να δείτε την υιοθέτηση του κονγκολέζικου μοντέλου σε τεράστιες περιοχές της Αφρικής, αυτές που οι σχεδιαστές της πολιτικής των ΗΠΑ αποκαλούν «ακυβέρνητες περιοχές»(17). Μόνο μην περιμένετε να δείτε λεπτομέρειες στα βραδινά δελτία ειδήσεων, ή ν’ ακούσετε κάτι από την Όπρα, το Τζορτζ Κλούνεϊ ή την Αντζελίνα Τζολί.

Μετάφραση-απόδοση: Αναρχικός πυρήνας ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

1. http://www.prwatch.org/books/tsigfy.html

2. http://www.usatoday.com/news/washington/2005-01-06-williams-whitehouse_x.htm

3. http://www.hartford-hwp.com/archives/54/106.html

4. http://www.globalsecurity.org/military/facility/camp-bondsteel.htm

5. http://www.abc.net.au/cgi-bin/common/printfriendly.pl?http://www.abc.net.au/news/newsitems/200511/s1517535.htm

6. http://www.cnn.com/2007/WORLD/africa/07/30/congo.rape.reut/index.html

7. http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?ItemID=9832

8. http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?ItemID=9832

9. http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/11/29/wsudan329.xml

10. http://uk.reuters.com/article/UK_SMALLCAPSRPT/idUKMCD44343720070804

11. http://www.american.edu/TED/gumarab.htm

12. http://www.overbrook.org/newsletter/06_07/pdfs/AJWS_Washington_Post.pdf

13. http://www.nytimes.com/2007/06/02/world/africa/02darfur.html?_r=1&pagewanted=print&oref=slogin

14. http://newssophisticate.blogspot.com/2007/08/has-blackwater-usa-entered-darfur.html

15. http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=5433902

16. http://www.agrnews.org/?section=archives&cat_id=16&article_id=360

17. http://stinet.dtic.mil/oai/oai?&verb=getRecord&metadataPrefix=html&identifier=ADA470656

ΔημοσιεύΘηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 69, Φεβρουάριος 2008
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: