Φράγματα: Οι συνέπειες τους σε ιθαγενείς πληθυσμούς σε Αιθιοπία και Βραζιλία

Αιθιοπία: Η κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου, Gibe III, στον ποταμό Όμο υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή σε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους, των οκτώ διαφορετικών φυλών που ζουν στη νοτιοδυτική Αιθιοπία. Το φράγμα έχει ανατεθεί να κατασκευαστεί από την ιταλική κατασκευαστική Salini Costruttori, η οποία είναι η ίδια που είχε κατασκευάσει ένα μικρότερο φράγμα, το Gibe II, το οποίο κατέρρευσε εντός 10ημερών λειτουργίας, τον περασμένο Γενάρη.

Οι συνέπειες της περιοχής από το φράγμα έγκειται κυρίως στο γεγονός της τεχνητής ξηρασίας μεγάλων εκτάσεων που μέχρι σήμερα πλημμύριζαν από τον ποταμό Όμο και στη συνέχεια καλλιεργούνταν από τις ιθαγενείς φυλές. Άλλες φυλές όπως η μικρή-τροφοσυλλεκτική Kwegu, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα με τα λιγοστά ιχθυαποθέματα του ποταμού. Πρόσφατα έξι μέλη της φυλής πέθαναν από τη πείνα λόγω της «ανάπτυξης» και των κυβερνητικών επιλογών. Σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν τη παραχώρηση-μίσθωση μεγάλων εκτάσεων που κατοικούν οι φυλές, για παραγωγή καλλιεργειών και βιοκαυσίμων. Δυστυχώς πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών αυτών δεν γνωρίζουν τίποτα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όπως και πολλών άλλων περιοχών της Αφρικής που έχουν στοχοποιηθεί από εταιρείες τροφίμων και βιοτεχνολογίας. Ο επονομαζόμενος αγρο-ιμπεριαλισμός καλπάζει…

Βραζιλία: Περίπου 850 άτομα διαδήλωσαν τη περασμένη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια κατά της κατασκευής του φράγματος Monte Belo, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στον Αμαζόνιο. Εάν κατασκευαστεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο φράγμα στο κόσμο. Η ξηρασία σε μέρη του ποταμού Xingu με την ταυτόχρονη μείωση των ιχθυαποθεμάτων θα δημιουργήσει προβλήματα επιβίωσης στις φυλές Kayapó, Arara, Juruna, Araweté, Xikrin, Asurini και Parakanã. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ενέργεια που θα παραχθεί από το φράγμα θα εξυπηρετήσει τις μεταλλευτικές εταιρίες εξόρυξης. Άλλωστε πρόσφατο νομοσχέδιο έθετε το ζήτημα της εξόρυξης και στις αυτόχθονες περιοχές. Πάντως οι φυλές του ποταμού Xingu δηλώνουν αποφασισμένες και προειδοποιούν ότι εάν το φράγμα κατασκευαστεί τότε «το ποτάμι θα βαφτεί κόκκινο».

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα Χαλκίδας

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: