Πρόταση του εισαγγελέα για ποινή 103 χρόνων σε αγωνιστή των Μαπούτσε

Ο αγωνιστής των Μαπούτσε Hector Llaitul είναι ένας απ’ αυτούς που συνελήφθησαν για την υπόθεση της επίθεσης σε εισαγγελέα το 2008.

Διώκεται ως ηγέτης της Επιτροπής Arauco Malleco (CAM) για επίθεση στον εισαγγελέα, για ληστεία, εκφοβισμό, απόπειρα δολοφονίας και συμμετοχή σε παράνομη τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Εισαγγελέας Andrés Cruz απήγγειλε κατηγορίες ενάντια σε 19 μέλη του CAM, ανάμεσά τους και 15 που φέρονται ότι επιτέθηκαν στον εισαγγελέα Mario Elgueta τον Οκτώβριο του 2008. Τότε είχε τραυματιστεί από πυροβολισμούς o Elgueta και 5 μπάτσοι που τον συνόδευαν.

Ο Elgueta ήταν διορισμένος ειδικά για την υπόθεση των Μαπούτσε στην περιφέρεια Biobío region και αγωνιστές των δικαιωμάτων των ιθαγενών λαών τον θεωρούν αντι-Μαπούτσε.

Ο Llaitul κατηγορείται για 10 αδικήματα, μεταξύ των άλλων και για κλοπή ξυλείας από ντόπιους για να χρηματοδοτήσει το CAM, για ληστεία, εκφοβισμό ενός ντόπιου τσιφλικά, και για εμπρησμό μηχανημάτων της ξυλουργικής εταιρίας Minico τον περασμένο χρόνο.

Ο Cruz πρότεινε ποινή 103 χρόνων για τον Llaituls.

Άλλοι διωκόμενοι είναι οι Ramón Llanquileo Pilquimán και José Huenuchue, που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πιθανή ποινή 65 και 52 χρόνων αντίστοιχα. Φέρονται ότι συμμετείχαν στην επίθεση στον Elgueta και θεωρούνται ύποπτοι ότι ταξίδεψαν στην Κ0λομβία για να «πάρουν εντολές» από την οργάνωση FARC που δρα εκεί.

Αγωνιστές των Μαπούτσε ισχυρίζονται ότι οι κατηγορίες έχουν αποδοθεί για να επηρεαστεί η δημόσια γνώμη.

“Το κράτος πάντα προσπαθούσε να ποινικοποιήσει τις διεκδικήσεις των Μαπούτσε» δήλωσε ο Antonio Cadín Huentelao, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Νομικής Υπεράσπισης των Μαπούτσε που δραστηριοποιείται στο Temuco (Defensor Juridico Social Autonomo Mapuche), στην εφημερίδα Santiago Times.

Στην παρούσα δίκη, ο δημόσιος κατήγορος προσπαθεί να φέρει περίπου 230 μάρτυρες και 100 μάρτυρες καταθέσεις, καθώς και αρχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Η Επιτροπή Arauco-Malleco Committee είναι μια από τις πολλές οργανώσεις Μαπούτσε στη Χιλή που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των Μαπούτσε ενάντια στην καταστροφή της περιοχής τους από τις πολυεθνικές ξυλουργικές εταιρίες και μεγάλες ενεργειακές εταιρίες όπως η Endesa, περιοχές που εδώ και αιώνες κατοικούνται από τους προγόνους τους. Οι αγωνιστές Μαπούτσε ισχυρίζονται ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί καθόλου από την «αποκατάσταση» της δημοκρατίας το 1990.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: