Η 14η συγκέντρωση-πορεία ενάντια στη κρατική βία στον Καναδά, συγκρούσεις και συλλήψεις

Τη Δευτέρα 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εδώ και 14 χρόνια συγκέντρωση και πορεία κατά της αστυνομικής βίας στο Μόντρεαλ του Καναδά. Στην συγκέντρωση καταγγέλθηκαν οι 43 δολοφονίες που έχουν γίνει από μπάτσους, από το 1987 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της δολοφονίας του 18άχρονου  Fredy Villanueva που έγινε στο βόρειο Μόντρεαλ, το 2008. Αυτή τη φορά η συγκέντρωση καλέστηκε στην ανατολική περιοχή του Μόντρεαλ, μια «υποβαθμισμένη» εργατική περιοχή όπου είναι συχνά  τα φαινόμενα της κρατικής βίας, της αστυνομικής βαρβαρότητας και του ρατσισμού, όπως  και η βία στα εκδιδόμενα άτομα.Το σημείο συγκέντρωσης ήταν ο σταθμός του μετρό  Pie IX, δίπλα στο ολυμπιακό στάδιο των Ολυμπιακών του 1976. Συμμετείχαν περίπου 800 άτομα, οι  φανερές δυνάμεις καταστολής πλήθους ήταν γύρω στους  400, χώρια τους έφιππους, τους ασφαλίτες και το ελικόπτερο που παρακολουθούσε και κατέγραφε.

Η πορεία ξεκίνησε γύρως στις 5.30 μερικά τετράγωνα  πιο κάτω στην οδό Οntario, οι μπάτσοι δέχτηκαν επίθεση με πέτρες, μπουκάλια, μπογιές και φωτοβολίδες. Οι συγκρούσεις κράτησαν γύρω στα 20 λέπτα, στη διάρκεια των οποίων δόθηκε εντολή να διαλυθούν οι συγκεντρωμένοι, καθώς η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε παράνομη από την αστυνομία.

Οι συμμετέχοντες δεν υπάκουσαν και συνέχισαν, η πορεία πέρασε από την εθνικά τράπεζα του Καναδά, όπου ήταν παραταγμένες πολλές διμοιρίες μπάτσων και συνέχισε  με γρήγορο ρυθμό, προσπαθώντας να ανασυνταχθεί πιο κάτω, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, στη συγκεκριμένη συγκέντρωση – πορεία, οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις γίνονται με την περιφρούρηση του μπλοκ και την συνεργασία των ομάδων που επιτίθενται σύμφωνα με τους διοργανωτές.

H πορεία συνέχισε  προς στην οδό Saint Germain με σκοπό να προσεγγίσει το πάρκο, αναγνωρίστηκαν μέσα στη πορεία μια ντουζίνα ασφαλίτες, οι οποίοι φορούσαν γυαλιά του σκι και μπαντάνες και απομακρύνθηκαν βίαια, είχαν ακολουθήσει την πορεία από το σημείο συγκέντρωσης, ενώ είχαν γκλομπς και πτυσσόμενα πάνω τους και νωρίτερα είχαν προσπαθήσει να συλλάβουν κάποιους διαδηλωτές.  Οι ασφαλίτες αναγκάστηκαν να διανύσουν τρέχοντας μιαν απόσταση γύρω στα 150 μέτρα, προκειμένου να κρυφτούν πίσω από τις δυνάμεις των μπάτσων, ενώ από τους διαδηλωτές εκσφενδονίζονταν πέτρες και μπουκάλια.

Αν και η πορεία είχε προγραμματιστεί να τελειώσει στον σταθμό του μετρό Prefontaine, οι δυνάμεις καταστολής απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγούσε εκεί και άρχισαν να πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες και χρωμόσφαιρες.

ΟΙ διαδηλωτές υποχώρησαν πετώντας όμως φωτοβολίδες  και πυροτεχνήματα στους μπάτσους. Οι πορεία διαλύθηκε, ενώ ένας αριθμός 150 ατόμων επέστρεψε συντεταγμένα από την οδό Saint Germaιν στο σημείο της προσυγκέντρωσης, ενώ άλλοι 100 άνθρωποι, κατευθήνθηκαν σε έναν ανηφορικό παράδρομο, όπου περικυκλώθηκαν από τους μπάτσους. Κάποιοι για να ξεφύγουν άρχισαν να πηδάνε  τους φράχτες  των σπιτιών. Σε εκείνο το σημείο συνελήφθηκαν 85 άτομα, κατηγορούνται με την κατηγορία για συμμετοχή σε «παράνομη συγκέτρωση» και αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Άλλοι 15 σύμφωνα με την αστυνομία και μμε κρατούνται με τις κατηγορίες για επιθέσεις σε αστυνομικούς, οπλοφορία, και κατοχή μολότοφ.

Παρά το σπάσιμο της πορείας και τις μαζικές συλλήψεις η ομάδα των 100 διαδηλωτών που προσέγγισε τον  σταθμό Pie ΧΙ, έστησε οδοφράγματα για να εμποδίσει τα οχήματα της αστυνομίας να προχωρήσουν και έγιναν κάποιες μικροσυγκρούσεις.

Η 14η πορεία ενάντια στην αστυνομική βία διοργανώθηκε από την «Συλλογικότητα ενάντια στην αστυνομική βία».

Από το 1997 μέχρι και φέτος η πορεία θεωρείται από τους συμμετέχοντες ως μια έμπρακτη απάντηση στην κρατική βία. Μαζικές συλλήψεις έχουν γίνει και το 2000 που οι συλληφθέντες έφτασαν τους 100, το 2002 με 370 συλληφθέντες και το 2009 22o συλληφθέντες.

Eπίσης δυο μέρες πριν την  πορεία, στις 13 Μαρτίου,  ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε αστυνομικό τμήμα του Μόντρεαλ με πέτρες, σφυριά και ρόπαλα του μπειζμπολ έσπασε τα παράθυρα και τα τερματικά κομπιούτερς σε 11 αστυνομικά οχήματα, όπως και κάποια από τα παράθυρα του τμήματος και έγραψε συνθήματα.

Δημοσιεύθηκε απο Αναρχικούς/ες μέσα και έξω από σχολεία και σχολές
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: