Ισλανδία: Κρατική καταστολή-Εννέα άτομα διώκονται με σοβαρές κατηγορίες

Στις 11 Μάρτη ξεκίνησε στο Ρέικιαβικ η δίκη εννέα ατόμων-εκ των οποίων αρκετοί αναρχικοί-οι οποίοι διώκονται για σοβαρά αδικήματα, που επιφέρουν από ένα έως πολλά χρόνια φυλάκισης. Τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Γενάρη 2009, συχνές ήταν οι συγκρούσεις στους δρόμους του Ρέικιαβικ, ενάντια στους πολιτικούς και τις αποφάσεις τους, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι διώκονται επειδή στις 8 Δεκέμβρη 2008 εισήλθαν στο χώρο του κοινοβουλίου. Περίπου 30 άτομα προσπάθησαν να φθάσουν μέχρι τα θεωρεία και να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, όπως το επιτρέπει και ο νόμος. Στη προσπάθεια τους αυτή εμποδίστηκαν επανειλλημένα από τους μπάτσους αλλά παρόλα αυτά μέρος των διαδηλωτών έφθασε στα θεωρεία, όπου φώναξαν προς τους βουλευτές: «fuck off και φύγετε από το κτήριο». Στη συνέχεια, η αστυνομία έγινε ακόμη πιο επιθετική και προχώρησε σε συλλήψεις για αδιευκρίνιστους λόγους. Εκτός του κοινοβουλίου, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές με την αιτιολογία της απειθαρχίας και της ανυπακοής των αστυνομικών διαταγών. Αυτό το γεγονός της εισβολής στο ισλανδικό κοινοβούλιο,  ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και ταυτόχρονα έδωσε σημαντική ώθηση σε διαδηλώσεις που είχαν έντονα αντι-πολιτικό και αντι-μπατσικό χαρακτήρα, κυρίως τον Ιανουάριο του 2009.

Επίσης σημαντικές είναι οι ενδείξεις για εκδικητική συμπεριφορά τους κράτους απέναντι σε μέρος των διαδηλωτών. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα εννέα άτομα είναι: Επίθεση στο κοινοβούλιο, άσκηση ή απειλή βίας και παρακώλυση εργασιών, διακοπή κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, διάρρηξη. Φυσικά τα ΜΜΕ και εδώ έχουν χειραγωγικό ρόλο παίζοντας το παιχνίδι του κράτους.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΉ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΤΟΥ ΡΕΙΚΙΑΒΙΚ!

Δημοσιεύθηκε από Αναρχικό Πυρήνα Χαλκίδας

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: