«Το ΠΑΣΟΚ είναι σαν μια βουλωμένη τουαλέτα»

(Δήλωση του Θ. Πάγκαλου, εν έτει 2007 και λίγο πριν την εκλογή του Γιωργάκη)

Και το ελλαδικό κράτος, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε. Τo τμήμα αναλύσεων και προβλέψεων της Deutche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι πιθανόν να καταρρεύσει ο …καπιταλισμός μέσα στον 21ο αιώνα, σε εννέα «επεισόδια».

Το πρώτο επεισόδιο είναι η κτηματομεσιτική κρίση στις ΗΠΑ (2008-2009) και το τελευταίο είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Το νόστιμο σε αυτή την πρόβλεψη είναι ότι η κατάρρευση του Ελληνικού κράτους είναι το «επεισόδιο Νο 2». Οι «στρατηγιστές» της Societe Generale, του αντίστοιχου γαλλικού τραπεζικού κολοσσού, προβλέπουν ότι η «κατάρρευση του ευρώ είναι αναπόφευκτη ακόμα και αν σωθεί προσωρινά η Ελλάδα». Της ίδιας άποψης είναι και ο μεγιστάνας Σόρος, μέγας χορηγός κοινωνικών κινημάτων και επαναστάσεων ανά την υφήλιο. Ο όρος «σωτηρία» είναι η εκλαϊκευμένη απόδοση του «bailout», ενός οικονομικού όρου που σημαίνει απαλλαγή από χρέη με αντάλλαγμα εκχώρηση νομής.

Ίσως να τα παραλένε λιγάκι όλοι αυτοί, όμως η πλημμυρίδα ξένων δημοσιευμάτων για την Ελλάδα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Δεν μπορεί να ενημερωθεί ένας τυχαίος βρετανός, γάλλος, γερμανός, αμερικάνος ή αυστραλός ακόμα και για το ποδόσφαιρο στη χώρα του, χωρίς να πέσει πάνω στην ποντικίσια μουρίτσα του Γιωργάκη με τα στρογγυλά ματάκια και τα μουστάκια, ούτε είναι σωστό να ξεκινήσει κάποιος κάτοικος της Εσπερίας την ημέρα του χωρίς να ξέρει την τρέχουσα αντιστοιχία ελληνικών και γερμανικών επιτοκίων.

Διάσημοι αναλυτές, βρίσκουν την ευκαιρία να γίνουν ακόμα διασημότεροι υπογράφοντας τρομακτικές «αποκαλύψεις» για τα οικονομικά αίσχη του ελλαδικού κράτους και τις άθλιες και αντιευρωπαικές συνήθειες των ελλαδιτών, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, τα ξενύχτια, η απατεωνιά και η κοπάνα.

Δεν είναι όμως όλοι οι Έλληνες ίδιοι. Οι ξένοι, που είναι πάντα αμερόληπτοι, δεν τσουβαλιάζουν τον Άριστο των Αρίστων, τον ημίθεο Γιωργάκη μαζί με τον υπόλοιπο συρφετό. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde τού αφιερώνει ολοσέλιδο, φορτωμένο με εξευτελιστικές κολακείες αλλά και προειδοποιήσεις. Αυτός ο «ξένος», αυτή η «ιδιόμορφη ζέμπρα», ο «τόσο λίγο Βαλκάνιος», αυτό το «μίγμα φιλελεύθερου με αμερικάνικο στιλ και Σουηδού σοσιαλδημοκράτη, υποστηρικτής των ατομικών ελευθεριών, του κράτους πρόνοιας, του περιβάλλοντος και της τεχνολογικής προόδου». «Όλος ο κόσμος τον κοιτά, από αυτόν εξαρτάται το ευρώ». Αλλά και τι «εκλεπτυσμένοι τρόποι και ευγένεια» και τι «κορμοστασιά απαλλαγμένη από κάθε περιττό βάρος». Εννοείται ότι θα είχε χάσει αμέσως την δουλειά του όποιος έλληνας κολαούζος τολμούσε να συγγράψει τέτοια γλοιώδη αγιογραφία και θα είχε θαφτεί ζωντανός σε ένα σωρό από ζαρζαβατικά.

Όλως τυχαίως ο Γιωργάκης, αυτή η ζέμπρα, είχε ανακοινώσει την παραγγελία έξι φρεγατών από τον Σαρκοζύ και όλως τυχαίως είχε μόλις συμφωνήσει, μαζί και με την ανατολικογερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ, την στενή επιτήρηση της Ελλάδας από τριμερή επιτροπεία-κηδεμονία, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν, με αντάλλαγμα ένα τόσο δα ψιχουλάκι από την «εθνική ανεξαρτησία». Είναι το περίφημο «Bailout» που αναφέραμε παραπάνω.

Αλλά ο Ουράνιος Γιωργάκης δεν σταματά να διαβάσει το δημοσίευμα παρά μόνο για ένα δευτερόλεπτο. Στροβιλίζεται αδιάκοπα σαν το ηλεκτρόνιο, ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός σε μακρινές χώρες και ώσπου να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας έχει κιόλας κλείσει μια ντουζίνα συμφωνίες με προέδρους, σεΐχηδες, πρίγκιπες και μαχαραγιάδες και έχει δώσει άλλες τόσες συνεντεύξεις όπου διαπομπεύει, στην κυριολεξία, την χώρα που κυβερνά. Οι εξωτικές Ινδίες είναι ο πρώτος σταθμός.

Ο Ραούλ Γκάντι, γιος του Ρατζίβ Γκάντι, εγγονός της Ίντιρα Γκάντι και δισέγγονος του Τζαβαρχαλάλ (Παντίτ) Νεχρού, είναι σήμερα γραμματέας του Ινδικού Κόμματος του Κογκρέσου. Οι δύο γόνοι είχαν πολλά να πουν και να θυμηθούν. Ξεχωρίζουμε απόσπασμα διαλόγου που ακολούθησε με τους δημοσιογράφους, για το έντονα σουρεαλιστικό πνεύμα των απαντήσεων του Γιωργάκη.

Δημοσιογράφος: «Είναι και μια φωτογραφία».

Γιώργος: «Ναι, δώσαμε μια φωτογραφία που είχε τον Ανδρέα Παπανδρέου, δίπλα ο Ρατζίβ Γκάντι και βεβαίως και τους άλλους ηγέτες αυτής της πρωτοβουλίας, με μια μικρή ιδιόχειρη αφιέρωση».

Δημ.: «Με την Ίντιρα έχω την εντύπωση».

Γιώργος: «Έδωσα μια με τον πατέρα του».

Δημ.: «Με την Ίντιρα είναι στην πρώτη».

Γιώργος: «Ναι, το ξέρω. Αλλά εγώ έδωσα αυτή που ήταν και με τον πατέρα του. Με την Ίντιρα θα δώσω αύριο στη Σόνια Γκάντι, που έχει μια χειραψία του πατέρα μου με τη Σόνια».

Στο εσωτερικό τώρα, όσο και αν φαίνεται δυσβάσταχτη και ταπεινωτική, αυτή η περιβόητη Τριμερής Επιτροπεία ήρθε σαν σανίδα σωτηρίας για τους πολιτικούς μας που πλέον δεν χρειάζεται να κυβερνούν. Έχουν τώρα απεριόριστο χρόνο να λογομαχούν στα κανάλια, στη βουλή και στα καφενεία και να παραγγέλνουν όσες εξεταστικές τραβάει η ψυχή τους για να συμπληρώνουν τα εισοδήματά τους. Οι άσχημες μέρες που ο Παπακωνσταντίνου έδινε συνεντεύξεις αξύριστος, που τον κατσάδιαζαν οι ομόλογοί του υπουργοί στις Ευρώπες και έτρωγε από τις βρυξελλιώτικες καντίνες, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Μα ο νους μας είναι ταξιδιάρικο πουλί και πάει λίγα χρόνια πίσω, στην «Ισχυρή Ελλάδα» του αξέχαστου Σημίτη, που υπηρέτησε ο Γιωργάκης ως πρώτος τη τάξει υπουργός, όπως και πολλοί άλλοι μέσα από υπουργεία, γραμματείες και ΜΚΟ.

Τα μέσα μαζικής εξημέρωσης, εν όψει και των «αδειοδοτήσεων», λιβανίζουν από το πρωί ως το βράδυ τον Γιωργάκη και διακόπτουν μόνο για να μεταδώσουν τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης, όπου το 95% των Ελλήνων συμφωνεί καθέτως και οριζοντίως με τα «μέτρα» ή τις τελευταίες πτυχές από το σκάνδαλο Ζήμενς. Σήμερα στο μικροσκόπιο είναι τα ιδιόχειρα σημειώματα και σκίτσα του κυρίου Χριστοφοράκου σε χαρτοπετσέτες κατά την διάρκεια γεύματος σε πανάκριβο εστιατόριο του Μονάχου, παρέα με λομπίστες και δυο φωτομοντέλα. Το πολύτιμο αυτό ντοκουμέντο συνέλεξε κρυφά το γκαρσόνι και το παρέδωσε στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου που έτυχε (αγαθή η μοίρα!) να είναι Έλληνας και να διαβάζει τη ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Τα μποτίνια της Άννας Διαμαντοπούλου αξίας 380 ευρώ και ο χωρισμός της Ελένης Μενεγάκη γίνονται πρωτοσέλιδο, αναστατώνοντας σαλόνια και φτωχογειτονιές. Ας σπεύσει κάποιος ευρωπαίος Επίτροπος να καλέσει την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου και την τυχαία «Άννα Διαμαντοπούλου του Αναργύρου» και ας εφαρμόσει είτε την άχαρη σολομώντειο μέθοδο, είτε την λύση του γνωστού παραμυθιού. Η τυχερή, όποια και αν είναι, θα παντρευτεί τον Επίτροπο και θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Καλά, και η αριστερά;

Η αριστερά είναι εδώ, «αποκλείει» χρηματιστήρια που συνεχίζουν κανονικά τις συναλλαγές τους, χτίζει τοιχαλάκια μπροστά από διπλομανταλωμένες τράπεζες και πολεμά τον «φασιστικό κίνδυνο» με μπροστάρη τον «Μικρό Ήρωα» του αντιφασισμού, τον υπουργό ΠΡΟστασίας Πολιτικώς Ορθών (ΠΡΟ.Π.Ο.)

Ένας νέος «χρυσούς αιών» με την υπογραφή Γιωργάκη και με την «τεχνογνωσία» του ΔΝΤ ανατέλλει.

Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν!

Λεόν

Δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ φύλλο 92, Μάρτιος 2010
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: