Τα γεγονότα στην απεργία της 5ης Μαρτίου (Αθήνα)

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 10.00 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος. Περίπου στις 12.30 και οι τελευταίοι διαδηλωτές είχαν αποχωρήσει με κατεύθυνση την πλατεία Ομονοίας και όχι στο υπουργείο Απασχόλησης όπως είχε ανακοινωθεί. Πλήρης τάξη και ασφάλεια, ανύπαρκτες αστυνομικές δυνάμεις και φυσικά γελάει η «πλουτοκρατία» που καλείται από το ΚΚΕ να πληρώσει την κρίση. Χαζή είναι;

Γελάνε βέβαια και οι ΚΚουέδες από μέσα τους όταν το φωνάζουνε. Τι είχες Γιάννη μου τι είχα πάντα. Με την διαφορά ότι αυτή τη φορά ο «βασιλιάς δεν είναι απλά γυμνός», αλλά μια θλιβερή καρικατούρα. Βέβαια το δωράκι-δωράκι για την αγωνιστική συναίνεση που επιδεικνύει με τέτοια συνέπεια. Το ΚΚΕ και συγκεκριμένα κάποιοι συνδικαλιστές του μπορούν να καταλαμβάνουν ότι ώρα θέλουν το υπουργείο Οικονομίας, μάλλον τους δίνουν και τα κλειδιά.

Μετά την αποχώρηση του ΠΑΜΕ αρχίζει να συγκεντρώνεται κόσμος καθώς είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ περίπου στις 1.30 μμ επιχειρεί να βγάλει λόγο στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος με αποτέλεσμα να δεχθεί γιαούρτια, καφέδες και μπουκάλια με νερό αλλά και μερικά χτυπήματα στο πρόσωπο, ενώ φωνάζονται συνθήματα όπως «αλήτες, λέρες, εργατοπατέρες».

Μέλη της ΓΣΕΕ δημιουργούν έναν κλοιό γύρω του λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας και κινούνται μαζί με τον Παναγόπουλο μέσω του Άγνωστου Στρατιώτη στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Μόλις δέκα λεπτά αργότερα μέλη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο αναρτούν πανό στον προαύλιο χώρο της Βουλής και συγκεκριμένα ακριβώς επάνω από το Άγνωστο Στρατιώτη.

Άνδρες της ασφάλειας της Βουλής με πολιτικά προσπαθούν να τους παρεμποδίσουν, αλλά, αυτοί, παρ’ όλα αυτά παραμένουν για μικρό χρονικό στο σημείο αυτό. Τελικά και ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αποδοκιμάζουν τις προσπάθειες των αστυνομικών να απομακρύνουν την αγωνιζόμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τον προαύλιο χώρο της Βουλής, εκατοντάδες άνθρωποι αρχίζουν να καταλαμβάνουν τον χώρο μπροστά στον Άγνωστο στρατιώτη, ενώ πλέον θέση μάχης παίρνουν διμοιρίες των ΜΑΤ που αρχίζουν να κατεβαίνουν τα ίδια σκαλιά που ανέβηκε λίγο πριν ο καταδιωκόμενος από διαδηλωτές πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Δεν αργούν να εκδηλωθούν οι πρώτες ρίψεις αντικειμένων ενάντια στις διμοιρίες, που με περιορισμένη χρήση χημικών αρχικά προσπαθούν να απωθήσουν τους διαδηλωτές, από τους οποίους κάποιοι αρχίζουν να συμπλέκονται σώμα με σώμα με τις δυνάμεις καταστολής σ’ αυτό το σημείο.

Τα ΜΑΤ προχωρούν σε μία σύλληψη την ώρα που και πάλι από το ίδιο σημείο κατεβαίνει από 90χρονος Μανόλης Γλέζος, ο οποίος διαμαρτυρόμενος δέχεται σπρωξιές και δακρυγόνα στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να σωριαστεί στο έδαφος και να μεταφερθεί για τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αργούν να απωθήσουν με δακρυγόνα τους διαδηλωτές από τον επίμαχο χώρο μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι διαδηλωτές περίπου 6 με 7 χιλιάδες παραμένουν στην Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας. Δεν αργούν να εκδηλωθούν καινούργιες επιθέσεις εναντίον των κατασταλτικών δυνάμεων που έχουν μέτωπο την Κ. Σερβίας και στα νώτα την Β. Σοφίας. Συμμετέχουν περίπου 150 αναρχικοί-αντιεξουσιαστές που καλύπτουν τα πρόσωπά τους και εφοδιάζονται με κομμάτια από μάρμαρα που σπάζουν από διάφορα σημεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κρατούν αμυντική στάση απαντούν με ρίψη χημικών χωρίς να δείχνουν διαθέσεις να διαλύσουν τον κυρίως όγκο των συγκεντρωμένων, που παραμένει χωρίς προβλήματα στον οδόστρωμα της Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας. Οι κατασταλτικές δυνάμεις ενισχύονται από διμοιρίες, που ανεβαίνουν από το Σύνταγμα, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν συμπλοκές σώμα με σώμα, με τραυματίες από την πλευρά των μπάτσων και των διαδηλωτών, αλλά και ορισμένες συλλήψεις.

Σ’ αυτό το σημείο οι διοργανωτές ή κάποιοι από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου για να σταματήσουν οι συμπλοκές έξω από το κοινοβούλιο καλούν από τα μεγάφωνα τους συγκεντρωμένους να πορευτούν προς το υπουργείο Εργασίας στην οδός Πειραιώς, κάτι που δεν ήταν προγραμματισμένο, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα τα πρώτα μπλοκ αρχίζουν να κινούνται με κατεύθυνση την Πανεπιστημίου.

Στο ύψος των προπυλαίων ανάβονται φωτιές ενώ λίγο πιο κάτω άνδρες των ΜΑΤ δέχονται επίθεση στο εγκλωβισμένοι στην είσοδο του Συμβούλιου της Επικρατείας από δεκάδες αναρχικούς-αντιεξουσιαστές και υποχρεώνονται να καταφύγουν στο εσωτερικό του κτιρίου, αφού προηγουμένως τραυματίζονται πέντε απ’ αυτούς και χάνουν κράνη και ασπίδες οι οποίες και επιδεικνύονται δεόντως ως λάφυρα. Ακολουθούν συμπλοκές με διμοιρίες που επεμβαίνουν με την υποστήριξη ζητάδων και Δελτάδων.

Η πορεία συνεχίζει τον δρόμο της προς το υπουργείο Εργασίας, σε διάφορα σημεία της διαδρομής ανάβονται φωτιές σε κάδους, σπάζεται τράπεζα Κύπρου στην συμβολή Πειραιώς και Μενάνδρου, μερσεντές με γερμανικές πινακίδες. Τέλος οι διαδηλωτές απωθούνται όταν προσεγγίζουν την είσοδο του υπουργείου Εργασίας, ενώ σπάζονται τζαμαρίες του. Περίπου 2000 πλέον διαδηλωτές επιστρέφοντας στην Ομόνοια ανεβαίνουν πλατεία Συντάγματος μέσω Σταδίου για να διαλυθούν στο χώρο των Προπυλαίων.

Συνολικά πραγματοποιούνται 12 προσαγωγές από τις οποίες οι 5 μετατρέπονται σε συλλήψεις, ενώ αστυνομική ανακοίνωση μιλάει για 7 τραυματίες μπάτσους. Τόσο ο Τσίπρας όσο και εκπρόσωπος του ΚΚΕ καταδικάζουν την επίθεση στον Παναγόπουλο εν χορώ μαζί με Πασοκ και ΛΑΟΣ.

Δυστυχώς, η συμμετοχή διαδηλωτών στο συλλαλητήριο ήταν φανερά κατώτερη των περιστάσεων, η στάση των κατασταλτικών δυνάμεων επίσης φανερά συγκρατημένη στην πλατεία Συντάγματος για να μην δοθεί περαιτέρω επέκταση στις συγκρούσεις, καθώς και η συμμετοχή στις συγκρούσεις ήταν περιορισμένη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μια μολότοφ. Το γεγονός της περιορισμένης συμμετοχής έδωσε την δυνατότητα στους επίσημους διοργανωτές να ορίσουν και το τέλος των επεισοδίων και την έναρξη μιας βιαστικής πορείας προς το υπουργείο Εργασίας.

Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: