Αντι-εγκληματική πολιτική έξι (!) αξόνων θα θεσπίσει λέει το υπουργείο! Το ποιοι είναι οι διαρκείς εγκληματίες, βέβαια, το ξέρουμε καλά, κι εμείς και όλος ο κόσμος. Όπως και το που κρύβονται (εφορίες, δημοτικά καταστήματα, πολεοδομίες, αστ. τμήματα, υπουργεία, κυνο-βούλιο κ.τ.λ.)
Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι έξι άξονες:
1. Συγκρότηση πιλοτικών αστυνομικών τμημάτων.
2. Συγκρότηση τοπικών συμβουλίων πρόληψης εγκληματικότητας.
3. Συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τους δήμους και τις δημοτικές αστυνομίες με βάση συγκεκριμένο μνημόνιο.
4. Καθιέρωση και λειτουργία του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς στην περιοχή.
5. Ενεργοποίηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος.
6. Εμφανή αστυνόμευση, ώστε να υπάρξει και πρόληψη της εγκληματικότητας και ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.
Κι ο «πιστός φύλακας» θα μας ακολουθεί… Σαν τον μεταπολεμικό χαφιέ.
Προσπάθεια καθιέρωσης της συμμετοχικότητας και της ρουφιανιάς «στην άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής για τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών αστυνομικού ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς».
Ο αστυνομικός της γειτονιάς θα είναι ο «δικός» μας άνθρωπος «…γενικά επιδιώκει τη διείσδυση και την ενσωμάτωσή του στην τοπική κοινωνία, ώστε να αποτελέσει μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών, να γνωρίσει καλύτερα οποιοδήποτε χαρακτηριστικό του χώρου που επιτηρεί και να μετατραπεί τελικά σε «πρώτη κεραία» της γειτονιάς».
Τα τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας θα συστήνονται και θα λειτουργούν με απόφαση του δημάρχου μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως τα γενικότερα θέματα που αφορούν στη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία και τη συνεργασία τους με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Στα συμβούλια μετέχουν και αστυνομικοί εν ενεργεία που ορίζονται με απόφαση του τοπικού αστυνομικού διοικητή και οι συνεδριάσεις τους ανακοινώνονται υποχρεωτικά στην τοπική αστυνομική αρχή.
Τα 21 πρότυπα αστυνομικά τμήματα θα ενισχυθούν σε προσωπικό και θα εκσυγχρονιστούν. Πρόκειται για υπηρεσίες που λειτουργούν «σε περιοχές που εμφανίζουν ιδιαίτερες παραβατικές συμπεριφορές, φιλοξενούν πολλούς μετανάστες κι άρα υπάρχουν πολλές συγκρούσεις». Σε αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή και η μέθοδος της ηλεκτρονικής χαρτογράφησης της εγκληματικότητας «μέσω του δικτύου Police on line και με εργαλείο το γεωγραφικό σύστημα χαρτογράφησης της εγκληματικότητας, το λεγόμενο GIS».
Επίσης, ζητήθηκε από τη πλευρά των δημάρχων περισσότερες αρμοδιότητες για τις δημοτικές αστυνομίες και τον εξοπλισμό τους με αμυντικά μέσα.
Είναι μια ακόμη προσπάθεια ενίσχυσης της εξουσίας και επέκτασης της δράσης των οργάνων της. Όμως όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί μπορούν να καταρρεύσουν με την αδιαμεσολάβητη κοινωνική δράση, όπως και πολλές προηγούμενες προσπάθειες εκσυγχρονισμού των μεθόδων ελέγχου και καταστολής.
Κάτι που δεν είναι ακατόρθωτο, αφού το κράτος δεν βρίσκεται και στα καλύτερά του αυτή την περίοδο…