Χρονικό των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στους διωκόμενους της Vincennes – Σεπτέμβριος 2009 ως Ιανουάριος 2010

Ακολουθεί ένα συνοπτικό χρονικό των κινητοποιήσεων και δράσεων που έγιναν για αλληλεγγύη στους διωκόμενους για τον εμπρησμό του κέντρου κράτησης της Vincennes στη Γαλλία. Η μετάφραση έγινε από την αγγλική έκδοση του κειμένου που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Οι εξεγερμένοι δικάζονται στις 25, 26, 27 Γενάρη του 2010 για τον εμπρησμό της φυλακής κατά τη διάρκεια εξέγερσης τον Ιούνιο του 2008.

9/9/2009 – Παρίσι: Τριπλή απόδραση από τη Vincennes.

– 19/9/2009 – Παρίσι: Δύο ΑΤΜ της τράπεζας La Poste (μια δημόσια γαλλική τράπεζα που καταγγέλλει μετανάστες χωρίς χαρτιά στους μπάτσους) πυρπολούνται σε ένδειξη αλληλεγγύης.

– 22/9/2009 – Παρίσι: Σπάζονται όλα τα τζάμια στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στο προάστιο 9 και γράφονται συνθήματα: «Χωρίς χαρτιά» και «τσακίστε τους συνεργάτες».

– 4/11/2009 – Παρίσι: Γίνεται επίθεση στο λύκειο Theophile Gauthier (οδός 49 charenton, προάστιο 12) στα πλαίσια της εβδομάδας δράσης ενάντια στις φυλακές. Αυτό το εθελοντικό λύκειο ειδικεύεται στην εκπαίδευση φρουρών φυλακών και μπάτσων και δεν ακολουθεί το πρόγραμμα των άλλων λυκείων – προσφέρει… άμεση «επαγγελματική αποκατάσταση». Οι πόρτες κλειδώθηκαν με αλυσίδες. Η πρόσοψη καλύφθηκε με αφίσες: «Προσοχή! Εδώ σχηματίζονται μελλοντικοί μπάτσοι!», «Ο φρουρός σε παρακολουθεί», «Κατέστρεψε το κελί σου», «Καλύτερα φτωχός και ανυπότακτος παρά μπάτσος ή φρουρός»…

– 5/11/2009 – Παρίσι: Σπάζονται τζαμαρίες της εταιρίας Bouygues στο προάστιο 15. Το σύνθημα «χτίζουν φυλακές» μένει πίσω.

– 5/11/2009 – Παρίσι: Σκίζονται τα λάστιχα σε ένα φορτηγό και ένα βανάκι του ISS, σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους κρατούμενους του νέου κέντρου κράτησης στο Steenoekerzel στο Βέλγιο, όπου δουλεύει η εταιρία αυτή.

 – 14/11/2009 – Παρίσι: To κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στο προάστιο 10 βάφεται με συνθήματα: «Συνεργάτες του Ερυθρού Σταυρού» και «Φωτιά στα κέντρα κράτησης». Επίσης, έξω από τη Γαλλική Αναρχική Ομοσπονδία (FAF)  (η οποία εξέδωσε φυλλάδιο στο οποίο προτείνει λύσεις για τον εξανθρωπισμό των φυλακών) γράφονται τα συνθήματα: «Συνεργάτες της FAF», «Βρωμεροί Προδότες», «Η FAF θέλει να εξανθρωπίσει τις φυλακές, ας καεί μαζί τους».

– 5/12/2009 – Παρίσι: Σαμποτάζ σε τράπεζες ενάντια στις απελάσεις.

Πάνω από 60 ΑΤΜ της ΒΝP και της La Poste σαμποτάρονται στα προάστια 10, 11, 12, 13, 19 και 20. Σε κάθε οθόνη βρέθηκαν κολλημένα αυτοκόλλητα που έγραφαν: «Εκτός λειτουργίας. Η τράπεζα αυτή καταγγέλλει μετανάστες χωρίς χαρτιά στην αστυνομία. Να σαμποτάρουμε τη μηχανή των απελάσεων. Ελευθερία για όλους».

Η απέλαση μεταναστών χωρίς χαρτιά δε γίνεται μόνο από την αστυνομία αλλά από μια ολόκληρη μηχανή: από τα κέντρα εύρεσης εργασίας που τους ελέγχουν, τους ανθρωπιστές που διαχειρίζονται τις εξώσεις, έως τις τράπεζες που τακτικά «δίνουν» στους μπάτσους πελάτες τους.

– 7/12/2009 – Λυόν: Καταστρέφονται ATM και τζαμαρίες μιας τράπεζας BNP ενάντια στη μηχανή απελάσεων.

– 9/12/2009 – Παρίσι: Αναρτώνται πανό που καταγγέλλουν τις τράπεζες BNP και La Poste, που συνεργάζονται με τη μηχανή των απελάσεων: «Καταστρέψτε τα κέντρα κράτησης», «Να σαμποτάρουμε τη μηχανή της απέλασης», «Ζήτω οι φλόγες της εξέγερσης», «Αυτές οι τράπεζες καταγγέλλουν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά», «Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους του κέντρου κράτησης της Vincennes».

– 10/12/2009 – Παρίσι: Μια μπουλντόζα της εταιρίας Eiffage (κατασκευαστές φυλακών) πυρπολείται σε ένδειξη αλληλεγγύης στους κρατούμενους που αγωνίζονται και στους διωκόμενους για τον εμπρησμό του κέντρου κράτησης της Vincennes. Ακόμα υπάρχουν τα απομεινάρια του πυρπολημένου μηχανήματος στο εργοτάξιο του τραμ στο Saint Mandé στο Παρίσι.

– 12/12/2009 – Παρίσι: Πραγματοποιείται πορεία στο Belville, με πανό «Ελευθερία για όλους, με ή χωρίς χαρτιά» από περίπου 30 άτομα που αφισοκολλούνε στις περιοχές Belville, Menilmontant και Couronnes. Κάποια συνθήματα «καταγγέλλουν μετανάστες» γράφονται σε τράπεζες.

16/12/2009 – Παρίσι: Γίνεται εμπρησμός στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Alain Derbesse στο προάστιο 14. Αυτό το γραφείο συμμετείχε στο χτίσιμο των κέντρων κράτησης του Vivonne και του le Havre, όπως και στο χτίσιμο της φυλακής του Mans κι ενός αστυνομικού τμήματος, και στην ανακαίνιση ενός δικαστικού κτιρίου.

– 21/12/2009 – Παρίσι: Σύμφωνα με ΜΜΕ, σπάζονται πολλές τζαμαρίες και πόρτες στο κρατικό γραφείο μετανάστευσης. Βρίσκονται συνθήματα γραμμένα «Φωτιά στα κέντρα κράτησης». Αναφέρθηκε επίσης μια παρόμοια επίθεση τον Οκτώβριο στη Λιλ.

– 22/12/2009 – Γκρενόμπλ: Σπάζονται τζαμαρίες σε καταστήματα Bouygues και γράφονται στένσιλ: «Τα Bouygues χτίζουν φυλακές».

– 23/12/2009 – Παρίσι: Πορεία, στένσιλ, αφίσες, συνθήματα πάνω σε τράπεζες στις περιοχές Barbes και Goutte d‘Or: «Φωτιά στις φυλακές», «Οι μπάτσοι είναι γουρούνια», «Κρατικός πόλεμος = πόλεμος στους φτωχούς» κ.ά…

Χιλιάδες προκηρύξεις και μπροσούρες μοιράζονται σε περαστικούς και φωνάζονται συνθήματα όπως «Ελευθερία για όλους με ή χωρίς χαρτιά» και «Μπάτσοι Γουρούνια Δολοφόνοι»…

– 1/1/2010 – Παρίσι: Μετά τα μεσάνυχτα, πυροτεχνήματα και δυναμιτάκια πέφτουν γύρω από το κέντρο κράτησης του Villepinte και της Vincennes, φωνάζονται συνθήματα για «ΛΕΥΤΕΡΙΑ!», για να χαιρετίσουν τους έγκλειστους.

– 9/1/2010 – Παρίσι: Πορεία στο Montreuil.

Για 2 ώρες, περίπου 20 άτομα διακόσμησαν το μετρό, τράπεζες και δρόμους με εκατοντάδες αφίσες και συνθήματα.

Αυτή η πορεία έγινε σαν συνέχεια των πορειών στις περιοχές Bellville και το La goutte d‘Or.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

– 16/1/2010 – Παρίσι: «Επειδή δε χρειάζεται να περιμένουμε 15.000 άτομα να δράσουν ενάντια σε ό,τι μας καταστρέφει»

Γίνεται πορεία στο ανατολικό Παρίσι, σε ένδειξη με τους εργαζόμενους χωρίς χαρτιά, και τους διωκόμενους της Vincennes. Η πορεία πέρασε από τα εργοτάξια  Tramway Porte des Lilas, και μετά στα Menilmontant, όπου γίνονται απεργίες. Εκατοντάδες αφίσες και τρικάκια χρησιμοποιούνται, ενώ μεγάλοι οδικοί άξονες μπλοκάρονται. Ασκήθηκε πίεση σε τράπεζες και άλλους συνεργάτες της μηχανής των απελάσεων. Επίσκεψη έγινε και σε 2 άλλα σημεία όπου πραγματοποιούνταν απεργίες.

– 16/1/2010 – Μπορντώ: Πορεία 100 περίπου ατόμων σε εργοτάξιο της εταιρίας Bouygues, και μετά στα γραφεία της. Αφίσες κάλυψαν όλη την είσοδο.

– 16/1/2010 – Ανζέρ: Πορεία με πανό «Αλληλεγγύη στους φερόμενους ως εμπρηστές του κέντρου κράτησης της Vinennes». Αφίσες διακόσμησαν την πόλη: για την εβδομάδα αλληλεγγύης και το κέντρο κράτησης Sternokerzeel στο Βέλγιο.

– 18/1/2010 – Παρίσι: Εμπρησμός σε τράπεζα La Poste, στο προάστιο 19. Βρίσκεται γραμμένο το σύνθημα «Η La Poste απελαύνει. Αλληλεγγύη! Vincennes»

– 19/1/2010 – Λυόν: Γράφονται συνθήματα σε τράπεζες BNP και γραφεία Βοuygues.

– 19/1/2010 – Μπεσανσόν: Πυροτεχνήματα αλληλεγγύης για τους έγκλειστους στη φυλακή La Butte. «Στις 19/1/2008, ο Ivan κι ο Bruno (και μετά οι Isa, Farid και Juan) συνελήφθησαν στη Vincennes και φυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στη μηχανή των απελάσεων. Αυτή η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ακόμα. Και ακόμα πληρώνουν γι’ αυτή. Στις 19/1/2009 κάηκε το κέντρο κράτησης μεταναστών στο Μπορντώ, ένα κέντρο αποθήκευσης ανθρώπων που περιμένουν την απέλασή τους. Στις 19/1/2010 ένας σύντροφος καταδικάστηκε σε 1 χρόνο φυλάκισης, κατηγορούμενος για παροχή βοήθειας (όπως κρέας, μέσα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας) στους έγκλειστους εκείνης της φυλακής. Τώρα σαπίζει κι ο ίδιος εκεί».

– 19/1/2010 – Μπορντώ: «Θορυβώδης» διαδήλωση 250 ατόμων με πυροτεχνήματα, καπνογόνα και τρικάκια.

– 20/1/2010 – Γκρενόμπλ: Πολλά πανό και αφίσες αναρτώνται στην πόλη.

– 21/1/2010, Γκρενόμπλ:
Σφραγίζονται με κόλλα πολλές τράπεζες στο κέντρο και στο ξενοδοχείο Ibis και στο κατάστημα Bouygues. Σπάζονται τζαμαρίες σε ένα κατάστημα Bouygues. Πολλά συνθήματα γράφονται στην πόλη.

– 23/1/2010 – Παρίσι: Σαμποτάζ σε 27 ΑΤΜ.

– 23/1/2010 – Παρίσι: Πορεία αλληλεγγύης. Γίνονται περίπου 15 συλλήψεις, ένας κρατείται.

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: