Ντόπα, Ολυμπιάδες, πρότυπα ηρώων και σωματοτύπων, life style

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύεται με αφορμή την χειμερινή Ολυμπιάδα του Καναδά, αλλά έχει σχέση με την καθημερινή χρήση ουσιών και τον επιβαλλόμενο τρόπο ζωής.

Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόουνς, η γυναίκα-γαζέλα, η γυναίκα δυναμίτης, το αμερικάνικο όνειρο. Πέθανε ξαφνικά μόλις στα 36, μετά από πόνο στο στήθος και θάφτηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η Μάριον Τζόουνς διάδοχος της Φλόρενς στη βιομηχανία παραγωγής «ηρώων» παραμορφώθηκε και έγινε σχεδόν άντρας.
Το «χτίσιμο» της Μάριον Τζόουνς έγινε γνωστό όταν την κατήγγειλε ο άντρας της, Σι Τζέι Χάντερ σφαιροβόλος , ο οποίος είχε βγεί θετικός στα αντιντόπινγκ κοντρόλ.
Κοινό σημείο των προαναφερόμενων η εταιρία που τους προμήθευε τα «συμπληρώματα» διατροφής η γνωστή BALCO.

Είναι, ακόμη, γνωστό ότι στην Ολυμπιάδα της Αθήνας δεν πήραν μέρος αμερικανίδες πρωταθλήτριες γιατί είχαν βρεθεί θετικές πριν την έναρξη των Ολυμπιακών σε αντίθεση με τους Κεντέρη-Θάνου, που ως εκείνη τη στιγμή δεν είχαν βρεθεί στους ελέγχους και δεν είχαν δώσει δείγματα για τεστ. Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους δεν βρέθηκαν. Κάπου είχε γραφτεί, τότε ,ότι βρίσκονταν στα αραβικά εμιράτα για προπόνηση.  Είναι γνωστή βέβαια η ρήση του προπονητή τους Χ. Τζέκου «ντοπαρισμένος είναι μόνο αυτός που πιάνεται»…

Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΜΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ…

Στα μέσα Μαίου του 2004 εγκρίθηκε από τη ΔΟΕ η συμμετοχή τρανσεξουάλ στους ΟΑ. Η απόφαση προβλέπει, ότι οι αθλητές που έχουν αλλάξει φύλο έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στους ΟΑ, αρκεί να έχουν περάσει δυο χρόνια από την επέμβαση για την αλλαγή φύλλου και να ολοκληρωθεί η ορμονοθεραπεία. Η απόφαση αφορά όλα τα αθλήματα και περιλαμβάνει άνδρες που έχουν γίνει γυναίκες και το αντίστροφο…

Μέχρι το 1999 η ΔΟΕ απαιτούσε πιστοποιητικά και επιβεβαίωση φύλου. Ο έλεγχος καταργήθηκε πριν από τους ΟΑ αγώνες του Σιδνευ. Η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει με αντιρατσιστικές πολιτικές ή πολιτικές άρσης των διακρίσεων, αλλά έχει άμεση σχέση με τις παρενέργειες από τη χρήση αναβολικών.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ολυμπιονίκου Άντρεα Κρίγκερ που μεταλλάχτηκε σε Αντρέας Κρίγκερ και όπως δήλωσε ο ίδιος αυτό οφείλεται στο ντόπινγκ. Πολλοί ντοπαρισμένοι αθλητές από την Α. Γερμανία που μεταλλάχτηκαν σε σχέση με το φύλο τους έχουν καταθέσει αγωγές αποζημίωσης. Αυτό όμως συνέβη στην πρώην Α. Γερμανία μετά τη κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Στις δυτικές δημοκρατίες, οποιαδήποτε παραδοχή εκ μέρους των αθλητών για ντοπάρισμα συνεπάγεται την αφαίρεση των προνομιακών συμβολαίων που έχουν συνάψει με τους χορηγούς και την υποχρέωση επιστροφής σπιτιών, αυτοκινήτων και όσων έξτρα τους έχουν παραχωρηθεί.

Με τα νέα πρότυπα σωματότυπων και τους «τρόπους» ζωής του επιτυχημένου, του αθλητικού, του δυνατού,  που λανσάρονται κατακλύζονται  οι αγορές με συμπληρώματα διατροφής και αναβολικά δημιουργώντας εξαρτημένους ανθρώπους.

Στο πρωταθλητισμό, επίσης, ισχύει η εξής συνθήκη:
Συνήθως το όποιο ταλέντο διαγνώσκεται γύρω στα δώδεκα χρόνια στα μέσα της εφηβείας ο ταλαντούχος αθλητής – αθλήτρια βρίσκεται κάτω από την εποπτεία των παραγόντων και έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της οικογένειας.  Συνήθως οι ανερχόμενοι αστέρες δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης… για το κορμί τους. Έτσι, μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο εξαντλητικών προπονήσεων και αυστηρής πειθαρχίας, τους χορηγούνται «βιταμίνες» και «συμπληρώματα διατροφής που στη πραγματικότητα είναι στεροειδή…

Οι παρενέργειες είναι τρομακτικές. Σε μικρό χρονικό διάστημα το σώμα αλλάζει, οι γυναίκες αποκτούν αρρενωπή θωριά, η φωνή χοντραίνει, αποκτούν έντονη τριχοφυία και ψυχωσωματικά συμπτώματα, εξ αιτίας της ορμονικής διαταραχής που έχει επέλθει από το συνδυασμό αντισυλληπτικών και ορμονών.

Σε λίγα χρόνια η αλλαγή είναι δραματική όπως στη περίπτωση της Άντρεα Κρίγκερ που στα 18 της έμοιαζε με άντρα. Στα 21 και μετά τη νίκη της στους ευρωπαϊκούς στο αγώνισμα της σφαιροβολίας τα ψυχοσωματικά συμπτώματα έγιναν πιο έντονα και έληξε και η καριέρα της. Πέντε χρόνια αργότερα το «αντρικό» σώμα της είχε καταβληθεί και η μανιοκατάθλιψη την είχε κυριεύσει. Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά απέτυχε. Τελικά το 1997 αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου. Σήμερα ζει και εργάζεται ως Αντρέας Κρίγκερ, λογιστής, παντρεμένος με ένα άλλο προϊόν των αναβολικών την κολυμβήτρια Ούτε Κράουζερ.

Πολλοί αθλητές και αθλούμενοι σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει, αντιμετωπίζουν προβλήματα στειρότητας, καρκίνους, μανιοκατάθλιψη και ορμονικές διαταραχές από τα αναβολικά.

Είναι τόσο διαδεδομένη η χρήση αυξητικών ορμονών, που στις μικρές επαρχιακές ομάδες και εξ αιτίας του ότι δεν υπάρχει οικονομική άνεση οι αθλητές καταναλώνουν αυξητικές ορμόνες που προορίζονται για τη κτηνοτροφία (σ.σ αυξητικές ορμόνες Μονσάντο).

Αιφνίδιοι θάνατοι, που κατά καιρούς σημειώνονται σε νεαρούς αθλούμενους, οφείλονται στο ότι έκτός από το μυϊκό σύστημα που μεγαλώνει λόγω των αναβολικών, μεγαλώνει αφύσικα και ο μυς της καρδιάς με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή….

Ο  αθλητισμός των παιδιών στους συλλόγους, σημαίνει κυνήγι «ταλέντων» από τους προπονητές που ευκολύνονται να εργάζονται με λίγα και πειθήνια παιδιά. Αυτό ακριβώς το κυνήγι, αφορά τα παιδιά που ζώντας σε ένα ασφυκτικό πλέον περιβάλλον χωρίς ανοιχτούς χώρους (αλάνες) παιχνιδιού και φυσιολογικής εκγύμνασης καταφεύγουν σε αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια. Έτσι γίνονται αντικείμενα ξεδιαλέγματος  με σκοπό την κατασκευή ρομποτοειδών, προς δόξαν του κράτους και του έθνους.

Προκειμένου να δικαιολογήσουν οι προπονητές τις λίγες επιλογές και να πάρουν τις επιδοτήσεις, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, το ντοπάρισμα, είναι δεδομένο ώστε να υπάρξουν κάποια πρόσκαιρα αποτελέσματα, για εκείνα τα παιδιά που έχουν πειστεί να πάρουν τα απαραίτητα συμπληρώματα. Έτσι απομακρύνονται από την απλή εξάσκηση και κάποια τελικά θα οδηγηθούν στην χρήση ουσιών.

Στα γυμναστήρια, επίσης, τα συμπληρώματα διατροφής συνδυάζονται, με το αζημίωτο με το πρόγραμμα γυμναστικής. Η αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής και των διαφόρων ουσιών μπαίνει με αυτό τον τρόπο στη ζωή σαν αναγκαίο αγαθό για κάθε ανθρώπο.

Η βρετανική ιατρική επιθεώρηση με αφορμή τη περίπτωση Κεντέρη-Θάνου είχε δημοσιεύσει το παρακάτω άρθρο στις 26 Αυγούστου 2004: «Είναι δυνατόν ένας «φυσικός» αθλητής που αγωνίζεται χωρίς χημική βοήθεια να επιτυγχάνει επιδόσεις ρεκόρ σε αθλήματα που απαιτούν δύναμη, ταχύτητα ή αντοχή; Επειδή οι έλεγχοι ντόπινγκ είναι σπάνια θετικοί σε διεθνείς συναντήσεις, πλανάται η εντύπωση ότι ελάχιστοι αθλητές που παίρνουν μέρος σε μείζονα αθλητικά γεγονότα , όπως οι ΟΑ και το tour de France χρησιμοποιούν ενισχυτικά φάρμακα. Εν τούτοις πολλές μαρτυρίες, ενδείξεις και τα σκάνδαλα ντόπινγκ , δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Η ευρεία χρήση ουσιών έχει διαστρεβλώσει αφύσικα τα ανώτατα όρια των ανθρώπινων επιδόσεων. Ο κώδικας σιωπής ανάμεσα στους εμπλεκόμενους (αθλητές, προπονητές, εταιρίες, χορηγούς) θάβει πάντα το μείζον αυτό θέμα.»

Η χρήση ουσιών στους αγώνες είναι ευρύτατα διαδεδομένη, αρχικά ουσίες όπως στρυχνίνη, ηρωίνη, κοκαίνη και μορφίνη χρησιμοποιήθηκαν με σαφώς βλαπτικές συνέπειες και βραχεία θετικά αποτελέσματα στις επιδόσεις.

Οι αμφεταμίνες μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο στη δεκαετία του ’50 και αφού είχε γίνει ευρεία χρήση από τους στρατιώτες, «πέρασαν» και στον αθλητισμό. Οι ουσίες αυτές ελαχιστοποιούν το αίσθημα κόπωσης (το φυσιολογικό αίσθημα κόπωσης προστατεύει το σώμα από πιθανές βλάβες. Μειώνοντας τεχνητά το αίσθημα κόπωσης μπορούμε να οδηγήσουμε κάποιον σε μη ελεγχόμενη υπεράθληση ή οποιαδήποτε άλλη υπερβολική υπερπροσπάθεια με καταστροφικά αποτελέσματα, όμως, για τον οργανισμό. Δυστυχώς, χρήση αμφεταμίνων γίνεται επίσης και από μαθητές και φοιτητές σε περίοδο εξετάσεων).

Οι αμφεταμίνες επικράτησαν με το υποκοριστικό για τους ιταλούς ποδηλάτες “la bomba” και για τους Ολλανδούς με το προσωνύμιο atoom. Οι πρώτες καρδιακές προσβολές σε ποδηλάτες σημειώθηκαν τη δεκαετία του ’60 στο tour de France (Γύρος της Γαλλίας). Το 1967 στην ίδια διοργάνωση ο Βρετανός ποδηλάτης Τομ Σίμπσον πέθανε στην ανάβαση του Mont Ventoux. Αν και επίσημα δεν ανακοινώθηκαν τα αίτια του θανάτου του, είχε διαρρεύσει ότι οφείλονταν στην χρήση αμφεταμινών.

Δεν είναι γνωστό το πόσο οι αμφεταμίνες αυξάνουν τις αθλητικές επιδόσεις, γιατί δεν υπάρχουν επίσημες σύγχρονες ποσοτικές μελέτες, για να είναι όμως «αποτελεσματικές» η χορήγηση τους γίνεται λίγο πριν τον αγώνα, για την αποφυγή της ανίχνευσής τους από τον έλεγχο ντόπινγκ.  Συνήθως αντικαθίσταται το δείγμα ούρων του αθλητή με άλλου «καθαρού». Γι’ αυτό το σκοπό έχουν επινοηθεί διάφορες μέθοδοι αντικατάστασης των δειγμάτων ούρων.

Η κορτιζόνη θεωρείται νόμιμη ενισχυτική ουσία, χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, αλλά επίσης ελαττώνει τη κακουχία από τη έντονη προπόνηση και «βελτιώνει» τη ψυχική διάθεση. Κατάχρηση κορτιζόνης γίνεται ευρέως από επαγγελματίες ποδηλάτες.

Η προπιονική τεστοστερόνη (Testoviron) είναι το πρωτότυπο των αναβολικών στεροειδών. Συνετέθη το 1936 και άρχισε να χρησιμοποιείται στους ΟΑ από το 1948. Η σύνθεση της μεθανδροστενολόνης (Dianabol) στις ΗΠΑ το 1958 και της από του στόματος χορηγούμενης δευδρομεθυλτεστοστερόνης(TURINABOL) στην Ανατολική Γερμανία σηματοδοτούν την «αρρενοποίηση» του επαγγελματικού αθλητισμού.

Οι τεστοστερόνες αυξάνουν τη μυϊκή ισχύ, τη δύναμη, την ταχύτητα και επιδρούν στον ψυχισμό. Επιταχύνουν το ρυθμό της ανάνηψης επιτρέποντας υπερπροπόνηση και υψηλότερους ρυθμούς άσκησης.

Τα στεροειδή συνδυάζονται με ορμόνες, όπως ινσουλίνη, αυξητική ορμόνη και αυξητικό παράγοντας της ινσουλίνης.

Η χρήση αναβολικών στεροειδών έχει σοβαρές παρενέργειες και πρόωρους θανάτους. Δεν είναι γνωστό το εύρος χρήσης των ουσιών αυτών,γιατί οι αθλητές αποφεύγουν την ανίχνευση προγραμματίζοντας κατάλληλα τα τεστ, αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο παραλείπουν να εξετάσουν τους χρήστες. Ινσουλίνη και τεστοστερόνη είναι αρχικά μη ανιχνεύσιμες, αφού είναι όμοιες με τις φυσιολογικές ουσίες του οργανισμού.

Η επίμαχη «Καθαρή»
Άλλα στεροειδή όπως τετραυδρογεστρινόνη(THG) η επονομαζόμενη «καθαρή», έχουν σχεδιαστεί είδικά για να μην ανιχνεύονται από τα σύγχρονα ανιχνευτικά πρωτόκολλα.

Η τρίτη κατηγορία ενισχυτικών ουσιών είναι η ερυθροποιητίνη , ορμόνη που ρυθμίζει τη μάζα των ερυθροκυττάρων. Αυξάνοντας τη μάζα των ερυθροκυτάρων, ενδεχομένως αυξάνεις και τη δυνατότητα παροχής οξυγόνου στους κουρασμένους μυς, πιθανά επίσης η ουσία ασκεί στον εγκέφαλο παρόμοια δράση με τις αμφεταμίνες, τη κορτιζόνη και τα στεροειδή. Η ανίχνευση της  στο αίμα δεν είναι δυνατή λίγες μόλις μέρες μετά τη χορήγηση της ενώ η δράση της διαρκεί πολλές εβδομάδες. Από τη χρήση της ουσίας έχουν σημειωθεί αιφνίδιοι θάνατοι και ανάπτυξη αντιερυθροποιητινικών αντισωμάτων που προκαλούν απλασία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Στα τέλη τα δεκαετίας του ’80, 18 νεαροί επαγγελματίες ποδηλάτες πέθαναν από «άγνωστες» αιτίες. Οκτώ επίσης απροσδόκητοι θάνατοι επαγγελματιών ποδηλατών σημειώθηκαν το 2003, συμπεριλαμβανομένου και του Μαρκο Παντάνι, που αποδόθηκε σε υπερβολική δόση κοκαϊνης. Ο Παντάνι ήταν ο νικητής του γύρου της Γαλλίας το 1998 και είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό όταν συμμετείχε στο Γύρο της Ιταλίας γιατί βρέθηκε θετικός σε δείκτες ερυθροποιητίνης.

Χρήσιμο είναι να αναφερθεί και η περίπτωση του διαβόητου Βαβύλη, ο οποίος στη δεκαετία του ’80 ήταν και αυτός ένας αθλητής ποδηλασίας. Ενεπλάκη σε διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών έχοντας παράλληλα προστασία, στις δικαστικές περιπέτειες του, από υψηλά ιστάμενους στην Ελλάδα και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές αρχές για διακίνηση απαγορευμένων ουσιών και το οποίο οδήγησε στη σύλληψη του στην Ιταλία.

Η χρήση των παραπάνω ενισχυτικών ουσιών σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται και με αυξημένη χρήση ψυχαναληπτικών φαρμάκων από τους αθλητές. «Η χρήση φαρμάκων από αθλητές που είναι ικανοί να αγωνιστούν σε κορυφαίο επίπεδο και διαχωρίζουν εαυτούς σε ένα ιδιαίτερο αθλητικό πληθυσμό, αποστασιοποιημένο από τα ανθρώπινα όντα, με μια διαχωριστική γραμμή που καθορίζεται από το δυναμικό των φαρμακευτικών συνδυασμών… Αυτά τα όντα έχουν απλά βγεί από τη φυσική κωδωνοείδή καμπύλη της
ανθρώπινης απόδοσης…»,
New England Journal of Medicine, 26 Αυγούστου 2004.

Οι εμφανισιακές αλλαγές που σημειώνονται με τη χρήση αναβολικών είναι εντυπωσιακές και συνοψίζονται: σε έντονη ακμή, ανάπτυξη τριχοφυίας στις γυναίκες, αφύσικο μεγάλωμα πηγουνιού και στα δυο φύλλα, ανδροποίηση χαρακτηριστικών και σωματότυπου στις γυναίκες. Επίσης, στους άντρες παρουσιάζονται προβλήματα με τον προστάτη και πολλοί αναγκάζονται να υποβληθούν σε εγχειρήσεις για αφαίρεση του στην ηλικία των 20 ετών, μετάλλαξη γεννητικών οργάνων κ.α.

Να σημειωθεί ότι ουσίες που χρησιμοποιούνται και δεν έχουν μπει στη λίστα των απαγορευμένων, παρά τις όποιες παρενέργειες μπορεί να έχουν δεν θεωρούνται ντόπινγκ, αυτό συνέβαινε μέχρι πρόσφατα και με τη «καθαρή», δεν ανιχνευόταν γιατί δεν ήταν στη λίστα. Το σκάνδαλο ντόπινγκ που είχε ξεσπάσει με τα στεροειδή, δεν έχει να κάνει με την ανάγκη εξυγίανσης της αθλητικής βιομηχανίας, αυτό αφήνει παγερά αδιάφορους τους εμπλεκόμενους, αλλά με το πόλεμο ανταγωνισμού που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και το επόμενο στάδιο ενίσχυσης των επαγγελματιών αθλητών που έχει να κάνει με τη βιοϊατρική.

Στους ΟΑ του 2004, είχε διαρρεύσει ότι οι πρώτοι αθλητές που είχαν δεχτεί επέμβαση στο DNA τους με σκοπό την αύξηση της μυϊκής τους μάζας , της αντοχής τους κ.λπ. συμμετείχαν χωρίς κανένας να το γνωρίζει, ούτε κανένα τεστ να μπορεί να το διαγνώσει. Μπαίνουμε, λοιπόν, σε μια άλλη φάση κατασκευής υπερανθρώπων με τη βοήθεια της βιοϊατρικής. Ένας άλλος τομέας που θα αποφέρει πολλά εκατομμύρια, χωρίς βέβαια κανείς να είναι βέβαιος για τις παρενέργειες, ούτε για τις ηθικές διαστάσεις του θέματος. Αλλά ποιος άραγε να νοιάζεται για αυτό από τους εμπλεκόμενους;

Τα άρθρα του Πάτρικ Αρνολντ που βρίσκονται στο διαδίκτυο είναι χαρακτηριστικά για τη δράση του στο χώρο των ημινόμιμων σκευασμάτων:
«6-ΟΧΟ, The First Effective All-Natural Aromatase Inhibitor».
«Anabolic Steroids and the Drug Development Pipeline»
«Androgens, Libido, and Sexual Function»
«Anti-Aging Supplements Soon to be Illegal?! H.R. 5564 and the Fate of Legal Androgens»
«DHT – Is It All Bad?»
«How to Make Anabolic Steroids Orally-Active?»
«Lesser Known Pharmacological Ergogens»

Ε και Σ από συλλογικότητα anarchy press gr
Both comments and trackbacks are currently closed.