Aιτή: Καταστροφή και «φιλανθρωπία»

Ένα κράτος που  καταφέρνει να απομυζεί το 99/% του  πλούτου που ανήκει στην κοινωνία. Μια πολιτική που δεν είναι κατά το ελάχιστο αφομοιωτική και συνέχεια αναπαράγει συγκρούσεις, καταφέρνοντας όμως να διατηρεί τα προνόμια για το 1% του γαλλόφωνου λευκού πληθυσμού…

Η Αϊτή ήταν η δεύτερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο, μετά τις ΗΠΑ, που διακήρυξε την ανεξαρτησία και η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών. Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας έγινε την 1η Ιανουαρίου 1804 και είναι το μόνο κράτος που πρόκυψε ύστερα από μια σειρά εξεγέρσεων κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας και την επιτυχή επανάσταση των δούλων. Από τότε και μέχρι σήμερα, είναι ένας τόπος που οι κάτοικοι του πάρα την εκμετάλλευση και την καταστολή, δυσκολεύουν πολύ τα σχέδια των κυρίαρχων…

Οι δικτατορίες των δεκαετιών 1960-1990, οι εκλογές και ο εκδημοκρατισμός του κράτους της Αιτής στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η δικτατορία που ακολούθησε, οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και η κατά παραγγελία επάνοδος της δημοκρατίας το 1994 δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την αιματηρή εξέγερση του 2004.

Ακολούθησαν οι ασφυκτικές πιέσεις ΗΠΑ και Γαλλίας, μια κυβέρνηση που προέκυψε μέσω εκλογών και μαζί οι «ειρηνευτικές» δυνάμεις του ΟΗΕ…

Παρ΄όλα αυτά οι κοινωνικές συγκρούσεις συνεχίζονται. Τον Απρίλη του 2008, δύο χρόνια μετά από τις εκλογές ξέσπασε άλλη μια αιματηρή εξέγερση που άρχισε με αφορμή την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Τότε είναι που δολοφονήθηκαν από τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους και τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ ακόμα και από πλαστικές σφαίρες τουλάχιστον 5 διαδηλωτές, ενώ τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν

Vodpod videos no longer available.

Αμέσως μετά και για άλλη μια φορά τα «ανθρωπιστικά» διακρατικά όρνεα έστερξαν να βοηθήσουν με παροχή τροφίμων.
Με τον σεισμό που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες για άλλη μια φορά τα κράτη προστάτες και οι διακρατικοί οργανισμοί τους έρχονται να βοηθήσουν την ανασύσταση του…

Δηλώσεις από τηλευαγγελιστές που επικρίθηκαν, όπως αυτή: «Αν έχουν πέσει τα περισσότερα κτίρια –απ’ ότι κατάλαβα περισσότερα είναι αυτά που καταστράφηκαν από αυτά που απέμειναν– μπορεί να πρόκειται για ευλογία υπό μεταμφίεση που θα επιφέρει την μαζική ανοικοδόμηση της χώρας, δεν νομίζετε;» δεν διαφέρουν πολυ από την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι προστάτες «ανθρωπιστές»…

Από τον διάσημο τηλεπρόβλητο ευαγγελιστή Pat Robertson έγινε και η παρακάτω δήλωση: «Πριν από πολύ καιρό έγινε κάτι στην Αϊτή για το οποίο οι άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό. Βρέθηκαν υπό το γαλλικό ζυγό, ξέρετε, Ναπολέων ο Γ’ κλπ. Οι άνθρωποι μαζεύτηκαν και σύναψαν συμβόλαιο με τον Διάβολο. Είπαν: «θα σε υπηρετούμε αν μας ελευθερώσεις από τους Γάλλους«. Είναι αληθινή ιστορία. Έτσι, ο Διάβολος είπε «καλώς, θα σας βοηθήσω«. Έτσι οι Αϊτινοί εξεγέρθηκαν και ελευθερώθηκαν. Έκτοτε έχουν πέσει πάνω τους κατάρες, η μία μετά την άλλη. Είναι απελπιστικά φτωχοί, το νησί τους είναι διχοτομημένο στη μέση με τη Δομινικανή Δημοκρατία από τη μιά και την Αϊτή από την άλλη. Η Δομινικανή Δημοκρατία ευημερεί, είναι υγιής, γεμάτη φυσικούς πόρους, ενώ η Αϊτή είναι απελπιστική φτώχεια, πάνω στο ίδιο νησί! Πρέπει να κάνουν μια μεγάλη στροφή προς το Θεό, και εμείς πρέπει να προσευχηθούμε γι’ αυτούς, και από την τραγωδία είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να βγει κάτι καλό».

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, οι ταλαίπωροι κάτοικοι της Αιτής θα μετανοήσουν γιατί οι εξεγέρσεις είναι πράγματα διαβολικά και θα δεχτούν την αμερικάνικη βοήθεια που περιλαμβάνει:

α) 3.500 στρατιώτες που θα σταλούν από τις   ΗΠΑ στην Αϊτή από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία. Οι πρώτοι 100 στρατιώτες αναμένεται να φτάσουν σήμερα, και  θα προετοιμάσουν την άφιξη μεγαλύτερης δύναμης.
Ακόμα, το Πεντάγωνο στέλνει αεροπλανοφόρο και τρία αμφίβια πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός που μπορεί να μεταφέρει έως και 2.000 πεζοναύτες.

β) 100.000 δολλάρια ως επέκταση ήδη υφιστάμενου δανείου προς την Αϊτή, αποφάσισε το ΔΝΤ. Περίπου 170 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στην Αϊτή μετά την έγκριση αυτού του δανείου το 2006. Η Παγκόσμια Τράπεζα υποσχέθηκε την Τετάρτη ισόποση βοήθεια.

Ο κατάλογος των «φιλάνθρωπων» δεν έχει τέλος… Τράπεζες, πολυεθνικές, διακρατικοί οργανισμοί που θα διαφυλάξουν την τάξη και το κράτος, από τους εξαθλιωμένους και πεινασμένους.

Ενώ ο ΟΗΕ ζητάει και 5000 μπάτσους…

Είναι άξιο απορίας  που με μεγάλα σεισμικά ρήγματα στην περιοχή , ο απόλυτα καταστροφικός σεισμός ήταν «μη αναμενόμενος» όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις και δεν υπήρχε πρόβλεψη για αντισεισμική θωράκιση στα κτίρια. Το νησί της Ισπανιόλας με περίπου 76.000 τ. χιλ. το μοιράζονται δυο κράτη, το κράτος της Αιτής και του Αγ. Δομίνικου.  Η περιοχή που καταλαμβάνει το κράτος του Αγ Δομήνικου έχει χαρακτηριστεί σεισμογενής, έτσι στις  κατασκευές  επιβάλλεται μια σχετική αντισεισμική θωράκιση.
Στην Αιτή έχει σημειωθεί σεισμός 8 ρίχτερ το 1946, αλλά παρόλα αυτά  οι αιτινοί κρατιστές, αλλά και η παγκόσμια επιστημομική κοινότητα  δεν έχουν καταχωρήσει την Αιτή στις σεισμογενείς περιοχές, ώστε η οικοδόμηση να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές αντισεισμικότητας κτιρίων και να μην μετατραπεί η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρένς σε μια απόλυτα θανατηφόρα παγίδα για εκατομμύρια εξαθλιωμένους ανθρώπους και έτσι να αποτραπεί μια τέτοιας έκτασης καταστροφή.

Έτσι αυτή η  όπως αναφέρεται  «μη αναμενόμενη» καταστροφή, δίνει τώρα την «ευλογία» στους κυρίαρχους   για ανεξέλεγκτη παγκόσμια ροή κεφαλαίων και ανάπτυξη της φτωχής χώρας με πολύ λιγότερους πλέον φτωχούς κατοίκους και με ενέχειρο της ζωές όλων όσων θα μπορέσουν τελικά να επιβιώσουν.

Στο μεταξύ ήδη στήνονται τα πρώτα οδοφράγματα με υλικά από τα κατεστραμμένα κτίρια και πτώματα, ήδη oι απελπισμένοι άδειασαν την αποθήκη του ΟΗΕ που είχε τρόφιμα αποθηκευμένα από την προηγούμενη φυσική καταστροφή του 2008, έναν  τυφώνα. Οι «ανθρωπιστές» από την άλλη δηλώνουν μέσω του ΟΗΕ και της εκπροσώπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (ΟCHA), Ελίζαμπεθ Mπίρς, ότι είναι ελάχιστες οι κρατικές υποδομές που έχουν μείνει ώστε να χρησιμεύσουν για την υποστήριξη της εξωτερικής βοήθειας…Η έδρα της κυβέρνησης μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού μεγάρου έχει μεταφερθεί σε έναν αστυνομικό σταθμό…, στα κρατικά κτίρια που κατέρρευσαν περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, με αποτέλεσμα να αποδράσουν τουλάχιστον 6.000 κρατούμενοι…


Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: