Η προβοκάτσια στο Πακιστάν και ο πόλεμος CIA-Ταλιμπάν

Τουλάχιστον 90 άτομα δολοφονήθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν το Σάββατο όταν βόμβα, που φέρεται να πυροδότησαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, εξερράγη κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ στην πόλη Shah Hassankhel του Laki Marwat στο Πακιστάν.

Την Παρασκευή οι Πακιστανοί Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ομάδας πρακτόρων της CIA στο Αφγανιστάν, σε αντίποινα για την δολοφονία διοικητή τους σε αεροπορική επιδρομή.

Ένας μαχητής εισέβαλε στο Στρατόπεδο Chapman στην ανατολική επαρχία Khost την Τετάρτη. Η βάση χρησιμοποιείται για να κατευθύνει και να συντονίζει τις επιχειρήσεις της CIA και τις συναντήσεις των πρακτόρων στην επαρχία, που γειτονεύει με τις άνομες περιοχές των φυλών του Πακιστάν. Εφτά πράκτορες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής. Ήταν ένα από τα χειρότερα πλήγματα στην ιστορία της CIA.

O Qari Hussain, ανώτερος διοικητής των Πακιστανών Ταλιμπάν, δήλωσε ότι οι μαχητές έψαχναν έναν τρόπο να αναχαιτίσουν την ικανότητα της CIA να πραγματοποιεί πυραυλικές επιδρομές στο Πακιστάν.

Με τηλε-κατευθυνόμενα αεροσκάφη, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων στις περιοχές των φυλών εδώ και ενάμιση χρόνο, κυνηγώντας υψηλόβαθμα μέλη της Αλ-Κάιντα και άλλους μαχητές.

Το πιο επιτυχημένο χτύπημα, τον Αύγουστο, σκότωσε τον πρώην διοικητή των Πακιστανών Ταλιμπάν Baitullah Mehsud στο σπίτι του πεθερού του. Το τελευταίο χτύπημα σκότωσε 3 μαχητές που βρίσκονταν μέσα σ’ ένα αμάξι.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε την Παρασκευή ότι η βάση της CIA ήταν στο επίκεντρο αυτού του undercover προγράμματος. Παραθέτει δηλώσεις 2 πρώην στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας που επισκέφτηκαν τη βάση Chapman, λέγοντας ότι τα στελέχη της CIA εκεί έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των στόχων των αεροπορικών επιδρομών εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα.

Ο Hussain είπε ότι ένας «πράκτορας της CIA» επικοινώνησε με τους Ταλιμπάν και είπε ότι ήταν διατεθειμένος να επιτεθεί στη βάση των πρακτόρων των ΗΠΑ εκ μέρους των μαχητών. Δεν ανέφερε την εθνικότητα του «πράκτορα».

Δύο πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο AP (Associated Press) ότι ο βομβιστής είχε κληθεί στη βάση και δεν τον έψαξαν. Ένας αξιωματούχος, πρώην ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας, είπε ότι ότι άτομο αυτό στρατολογούνταν ως πράκτορας και ήταν η πρώτη φορά που μπήκε στο στρατόπεδο.

Η επιθετικότητα του πακιστανικού στρατού στο νότιο Ουαζιριστάν πιστεύεται ότι έχει ωθήσει πολλούς Πακιστανούς Ταλιμπάν να πάνε στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν εκεί. Αναλυτές ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Πακιστάν-ΗΠΑ.

Ο Ishtiaq Ahmad, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Quaid-i-Azam University στο Ισλαμαμπάντ, δήλωσε ότι η ανάληψη ευθύνης από τους Πακιστανούς Ταλιμπάν δεν είναι γνήσια και είναι απλά άλλη μια προσπάθεια να επιδεινώσουν τις σχέσεις των δύο συμμάχων.

«Προσπαθούν να περιπλέξουν τις σχέσεις Πακιστάν-ΗΠΑ, επειδή ο πακιστανικός στρατός έχει επιτυχίες» δήλωσε.

Μετά την επίθεση της Τετάρτης, ο Αφγανός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabiullah Mujahid δήλωσε ότι ένας αξιωματικός του Αφγανικού Εθνικού Στρατού φορώντας γιλέκο αυτοκτονίας μπήκε μέσα στη βάση και ανατινάχτηκε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η δήλωση αυτή ήταν ανάληψη ευθύνης ή απλά μια αναφορά του τι θεωρούν οι μαχητές ότι συνέβη.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν και οι Αφγανοί Ταλιμπάν δρούνε ξεχωριστά, αν και συνδέονται, σαν κινήματα εξεγερμένων. Οι Αφγανοί Ταλιμπάν επικεντρώνονται στην εκδίωξη των Δυτικών στρατιωτών από τη χώρα και την ανατροπή της αμερικανο-κίνητης κυβέρνησης της Καμπούλ, ενώ οι Πακιστανοί Ταλιμπάν είναι πρώτα αποφασισμένοι να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ που έχει συμμαχήσει με τις ΗΠΑ.

Και τα δύο κινήματα μαχητών καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από Παστούν, μια εθνοτική ομάδα που εκτείνεται και στις δυο μεριές των Αφγανο-Πακιστανικών συνόρων και τα μέλη της οποίας μετακινούνται εύκολα από τη μία χώρα στην άλλη.

Στην Ουάσιγκτον, ο διευθυντής της CIA Leon Panetta δήλωσε την Πέμπτη ότι οι επτά που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην επαρχία Khost «ήταν μακριά από την πατρίδα και κοντά στον εχθρό, κάνοντας τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει για να προστατευτεί η χώρα μας από την τρομοκρατία».

Ένας αξιωματικός των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα υπάρχουν αντίποινα για την επίθεση, με επιτυχημένες αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις, και ότι το κλίμα στο αρχηγείο της CIA στο Λάνγκλεϊ είναι «αποφασιστικό».

Και όπως φαίνεται, η βόμβα στο γήπεδο του βόλει ήταν μία απ’ αυτές τις επιχειρήσεις…

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: