Δολοφονία αγωνιστή στη Βενεζουέλα

To El Libertario, ελευθεριακό-αναρχικό περιοδικό από τη Βενεζουέλα, καταδικάζει τη δολοφονία του Mijail Martinez. Η πρόσφατη αυτή δολοφονία είναι μια ακόμα κλιμάκωση της κυβέρνησης Τσάβεζ στη δράση της ενάντια στις αυτόνομες επαναστατικές οργανώσεις αυτόχθονων.
Το πρωί της 26ης Νοεμβρίου 2009 ο 24χρονος Mijail Martinez δολοφονήθηκε στην πόλη Barquisimeto, στην πολιτεία Lara. Ήταν εικονολήπτης και αγωνιστής με την Επιτροπή Θυμάτων Eνάντια στην Ατιμωρησία (CCVI-Lara στα Ισπανικά).

Σύμφωνα με μαρτυρίες, 2 άτομα του επιτέθηκαν μπροστά στην πόρτα του σπιτιού του, και αφού τον προσφώνησαν με τ’ όνομά του αρκετές φορές, τον πυροβόλησαν πολλές φορές στο στήθος. Το θύμα δούλευε σε τηλεοπτική εκπομπή μαζί με τον πατέρα του, Victor Martinez, παλιό Βολιβιανό μαχητή και πρώην αντιπρόσωπο του Νομοθετικού Συμβουλίου της περιοχής. Παρουσιάζοντας τις αντιφάσεις της λεγόμενης «Μπολιβαριανής διαδικασίας», ο Victor έκανε πρόσφατα μια σειρά από παράπονα με τα οποία ενέπλεξε πολλούς ανώτερους αξιωματούχους και μπάτσους σε κυκλώματα διαφθοράς και σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δήλωσε στα μήντια ότι πιστεύει πως η δολοφονία του γιου του είχε πολιτικά κίνητρα, και την αποδίδει σε μια προσπάθεια να τον φιμώσουν. «Τσάβεζ, σε βοήθησα όταν ήσουην στη φυλακή και εγκατελειμμένος και κανείς δεν ασχολούνταν μαζί σου», είπε, «ευθύνεσαι για το θάνατο του γιου μου και πολλά άλλη εγκλήματα, επειδή ενώ είσαι ένθερμος υποστηρικτής του Συντάγματος, παράλληλα το παραβιάζεις. Σαν αποτέλεσμα, όλοι οι κάτοικοι της Βενεζουέλας υποφέρουν από την ανασφάλεια που υπάρχει στη χώρα».

Αυτή η επίθεση πρέπει να θεωρηθεί κομμάτι της σαπίλας που κυριαρχεί σε κάθε τομέα της κυβέρνησης. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Provea (www.derechos.org.ve) η αστυνομία της πολιτείας Lara έχουν το δεύτερο χειρότερο ρεκό σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σύνολο 31 θύματα το 2008. Μπάτσοι έχουν κατηγορηθεί για απαγωγές, κυκλώματα παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στο Barquisimeto, εκβιασμούς, ληστείες τραπεζών, δραστηριότητες που στο σύνολό τους συμβάλλουν την καταπίεση και εξαθλίωση των φτωχών. Η μακροχρόνια αυτή κατάσταση στη Lara οδήγησε στη δημιουργία λαϊκών οργανώσεων, μία απ’ τις οποίες είναι και η CCVI, που ιδρύθηκε το 2004. Η CCVI κατήγγειλε την ανάμειξη υψηλών αξιωματούχων, όπως ο Rodriguez Figuera, πρώην διοικητής των μπάτσων, για τη δημιουργία ομάδων μαφίας από τους μπάτσους, όπως και ο Luis Reyes Reyes, πρώην διοικητής της πολιτείας, που επίσης συμμετείχε στα κυκλώματα αυτά και προσπάθησε να τα συγκαλύψει. Αντί να διερευνηθούν αυτές οι καταγγελίες, η κεντρική κυβέρνηση επιβράβευσε τον πρώην κυβερνήτη, διορίζοντάς τον Υπουργό Λαϊκής Εξουσίας για τη Γραμματεία της Προεδρείας (που προωθεί τα διατάγματα του Τσάβεζ στο εθνικό Κογκρέσο).

Λόγω των δημοσιευμάτων και των διαδηλώσεών τους, οι ακτιβιστές της CCVI έχουν δεχθεί απειλές και μια προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης τους. Ο Mijail Martinez είχε γράψει σε βίντεο τις δημόσιες δραστηριότητες της οργάνωσης με σκοπό να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ.
Κάποιες από τις δουλειές αυτές υπάρχουν στο http://www.vimeo.com/5130428 (στα Ισπανικά).
Εμείς εδώ στο El Libertario, καταδικάζουμε αυτό το γεγονός, το πιο πρόσφατο στην επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στις αυτόνομες, επαναστατικές και ανυπάκουες οργανώσεις. Στέλνουμε επίσης το συλληπητήριο μήνυμά μας στην οικογένεια του Mijail και τους φίλους του. Ο Mijail ήταν ένας νέος άνθρωπος, αφοσιωμένος στον κοινωνικό αγώνα, και βεβαιώνουμε προσωπικά τον ενθουσιασμό που είχε και τη συντροφική του φύση. Το έγκλημα αυτό εντάσσεται στην εγκληματοποίηση της δημόσιας διαμαρτυρίας που διεξάγει η κυβέρνηση, μια κυβέρνηση εξαρτώμενη από το διεθνή καπιταλισμό. Τέλος, καταδικάζουμε τη συνέργεια της κυβέρνησης, των μήντια σε τοπικό και ψευτο-«κοινοτικό» επίπεδο, του Γενικού Εισαγγελέα, το Ombudsman και τα Δικαστήρια για κάθε πράξη που διακυβεύει τη ζωή και/ή ακεραιότητα του Victor Martinez και της οικογένειάς του, άλλων ακτιβιστών της CCVI και αγωνιστών του λαϊκού κοινωνικού αγώνα που έχουν καταθέσει – με τα ονόματά τους – για την ανάμειξη μπάτσων και κρατικών λειτουργιών σε διαφθορά, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς, απαγωγές και δολοφονίες στην Κεντρο-Δυτική περιφέρεια της Βενεζουέλας.

Lara: Cadena Humana contra La Impunidad from rafael uzcategui on Vimeo.

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: