Συγκρούσεις το Σάββατο στο Παρίσι

Ένα διαφημιστικό σόου μιας γαλλικής εταιρίας κατέληξε σε συγκρούσεις και οδομαχίες.
Η γαλλική εταιρία mailorama είχε υποσχεθεί ότι θα μοίραζε 100.000 ευρώ σε μετρητά από ένα λεωφορείο που θα τα πετούσε στους πεζούς, το Σάββατο 14/11.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκλήθηκε οδήγησε την εταιρία να ακυρώσει το σόου. Τότε εξαγριωμένοι νεαροί έσπασαν βιτρίνες και αναποδογύρισαν αμάξια. Επτά χιλιάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στον πύργο του Άιφελ ξεχύθηκαν στους δρόμους.
Κλήθηκαν τα ΜΑΤ για να επιβάλλουν την τάξη και έγιναν 10 συλλήψεις.
Δείτε κι άλλες φωτογραφίες εδώ.
Πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει το πόσο εύθραυστη είναι η κοινωνική ειρήνη και πώς μπορεί να ξεσπάσει ο κόσμος ανά πάσα στιγμή, ακόμα και στα πλαίσια ενός διαφημιστικού σόου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογα περιστατικά σε αθλητικούς αγώνες και άλλα γεγονότα της βιομηχανίας του θεάματος. Η κοινωνική οργή μπορεί να ξεσπάσει αρκετά εύκολα, αν αναλογιστεί κανείς τους πολύπλοκους μηχανισμούς απόσπασης συναίνεσης που διαθέτουν τα κράτη.
Και σίγουρα οι αφορμές με τις οποίες εκδηλώνονται τέτοιου είδους αναταραχές στο Παρίσι ή αλλού δεν εντάσσονται στην καθεαυτή κοινωνικόαπελευθερωτική δράση.
Αποδεικνύει, όμως, πως οι αφορμές είναι πολλές  και πως η αναζήτηση των αιτιών είναι ενδεχόμενο να ανιχνευτεί και να κατανοηθεί.
Πάντως, γίνεται αντιληπτό το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες της κοινωνικής χαλιναγώγησης. 
Η επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας σε καθημερινά γεγονότα δεν μπορεί παρά να διευρύνει το άγχος και το φόβο των εξουσιαστών, αλλά και των κάθε λογής εκμεταλλευτών της ανθρώπινης ανέχειας, που σπεύδουν να οργανώσουν τέτοια «σόου».(Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ)
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: