H ζωή του Αφρικανού Αμερικανού αγωνιστή και υπό εκτέλεση κρατούμενου Mumia Abu-Jamal είναι πάλι σε κίνδυνο

coverΜια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ εκκρεμεί τώρα στο Οχάιο και μπορεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή για τον Μουμία. Η υπόθεσή του δικάζεται χωριστά και στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και στη Φιλαδέλφεια, όπου οι εισαγγελείες προσπαθούν να ξαναορίσουν τη θανατική ποινή.

Δικαστικοί και πολιτικοί στις πολιτείες της Φιλαδέλφεια και Πενσυλβάνια προσπαθούν εκδικητικά να εκτελέσουν τον Μουμία εδώ και 28 χρόνια. Είναι στη λίστα των υπό εκτέλεση κρατουμένων από το 1983, όταν καταδικάστηκε για τη δολοφονία του μπάτσου Ντάνιελ Φώκνερ στις 9/12/1981.

Στη δίκη του, κατάφωρες παραβιάσεις έγιναν – ψευδείς καταθέσεις, εξαναγκασμός μαρτύρων, παραλείψεις από το δικαστήριο, αποκλεισμός μαύρων ενόρκων, ανεπαρκής υπεράσπιση και ρατσισμός – οδήγησαν στην καταδίκη του στη θανατική ποινή. Το ρατσιστικό καθεστώς της πολιτείας της Φιλαδέλφια επέτρεψε αυτές τις παραβιάσεις.

Ο Μουμία ήταν γνωστός ριζοσπάστης δημοσιογράφος που κατέγραφε συχνά την αδικία σε βάρος του κινήματος MOVE από τους μπάτσους. Στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία του, ο Μουμία εξέθετε τη ρατσιστική βαρβαρότητα των μπάτσων και άλλες αδικίες.

Χρόνια μετά την καταδίκη του, αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνταν στενά από το FBI, τους τοπικούς μπάτσους και άλλες υπηρεσίες επειδή ήταν μέλος των Μαύρων Πάνθηρων στην εφηβεία του. Και αυτές οι σχέσεις του με διάφορες ομάδες έπαιξαν ρόλο και στη δίκη του.

Είναι γνωστό ότι η δικαιοσύνη δεν κερδίζεται στα δικαστήρια αλλά με τον αγώνα των ανθρώπων, η αλληλεγγύη στον Μουμία έχει αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι υποστηρικτές του σε δεκάδες χώρες και στις ΗΠΑ έχουν κάνει αμέτρητες κινητοποιήσεις.

Πολλοί υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στοιχεία που, αν παρουσιαστούν σε μια νέα δίκη, θα δείξουν την αθωότητά του. Μία τέτοια κινητοποίηση γίνεται σήμερα 12/11 στην Ουάσιγκτον.

Πολλές είναι οι καταδίκες ανθρώπων που δεν έχουν τα μέσα, οικονομικά και άλλα, να  κάνουν εφέσεις και να έχουν μια στοιχειώδη υπεράσπιση. Και οι καταδίκες αυτές δύσκολα ανατρέπονται.

Η πιο επικίνδυνη διάταξη στους υποψήφιους μελλοθάνατους είναι η Αντιτρομοκρατική Πράξη Ισχύος της Θανατικής Ποινής του 1996, που υπογράφηκε από τον Μπιλ Κλίντον. Μια διάταξή της απαγορεύει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια να δέχονται εφέσεις από τον κατηγορούμενο που καταδικάζεται σε δικαστήριο κάποιας πολιτείας εκτός αν υπάρχει «αδικαιολόγητη» εφαρμογή ομοσπονδιακού νόμου, πράγμα σχεδόν απίθανο. Υπάρχει επίσης όριο ενός χρόνου για αίτημα πολίτη να δικαστεί, αν οι εφέσεις εξαντληθούν. Για πολλούς κατάδικους, ένας χρόνος δεν είναι αρκετός.

Η Πράξη αυτή είναι ο κύριος λόγος που ο Μουμία και άλλοι υπό εκτέλεση κατάδικοι δεν μπορούν να ξαναδικαστούν ή να ανατρέψουν τις θανατικές καταδίκες.

Ένας άλλος υπό εκτέλεση κρατούμενος είναι ο Τρόι Άντοιν Ντέιβις, για τον οποίο πολλοί δικαστές υποστηρίζουν ότι είναι αθώος. Αλλά λόγω της (Αντι)Τρομοκρατικής Πράξης δεν μπορεί να δικαστεί πάλι.

Το 2001 ανατράπηκε η θανατική καταδίκη του Μουμία. Ο Ομοσπονδιακός Δικαστής Γουίλιαμ Γιον απεφάνθη ότι δόθηκαν λάθος κατευθύνσεις στους ενόρκους που καταδίκασαν τον Μουμία το 1982. Παραπέμπει στην απόφαση Mills vs Maryland, όπου μια πλειοψηφία ενόρκων – αντί για ομοφωνία – μπορεί να απαλύνει την θανατική ποινή με μια ισόβια καταδίκη.

Έτσι, το 2001, ο Γιον απεφάνθη ότι πρέπει να δικαστεί ξανά ο Μουμία για να αποφασιστεί αν θα καταδικαστεί σε ισόβια ή θανατική ποινή. Αλλά οι διώκτες της Πενσυλβάνια θέλουν να ξαναορίσουν κατευθείαν την εκτέλεση της θανατικής ποινής χωρίς δίκη, και τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει.

Στις 6 Απριλίου φέτος το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Μουμία να δικαστεί πάλι, επειδή στη δίκη του 1982 είχαν αποκλειστεί οι μαύροι ένορκοι, ενώ στην υπόθεση Batson v. Kentucky το 1986 (476 US 79) είχε αποφανθεί ότι δεν μπορούν να εξαιρούνται ένορκοι λόγω του χρώματός τους.

Στο ένταλμα αναψηλάφησης εφετείου οι δικηγόροι του Μουμία έδειξαν ότι, ενώ η Φιλαδέλφεια έχει 43% μαύρο πληθυσμό, μόνο 2 μαύροι συμμετείχαν στους ενόρκους.

Tο 1985 οι μπάτσοι της Φιλαδέλφεια πυρπόλησαν την έδρα της οργάνωσης MOVE, που δεχόταν την καταστολή του κράτους για χρόνια. Έντεκα άτομα – ανάμεσά τους 5 παιδιά – πέθαναν στη βάρβαρη επιδρομή από εδάφους και αέρος των ειδικών δυνάμεων SWAT. Πάνω από 60 σπίτια καταστράφηκαν από τη φωτιά στη γειτονιά. Κανείς μπάτσος δεν λογοδότησε.

Η στενογράφος του δικαστή Άλμπερτ Σάμπο, που καταδίκασε το Μουμία και άλλους 16 σε θανατική ποινή, ισχυρίζεται ότι τον είχε ακούσει να λέει σε ένα διάλειμμα της δίκης τότε: «Θα τον ψήσω αυτό το ν…..» (εννοώντας νέγρο).

Πολλοί μπάτσοι και πολιτικοί της Φιλαδέλφια έχουν χτίσει την καριέρα τους πάνω στην καταπίεση των μαύρων. Ο ξακουστός επίτροπος Φρανκ Λ. Ρίτζο έδρασε από το 1967 έως το 1971 στη Φιλαδέλφια, διάστημα κατά το οποίο χτυπήθηκαν οι Μαύροι Πάνθηρες και τα γραφεία τους, τα μέλη του MOVE δέχονταν επιθέσεις και συνεχή καταστολή.

Ο Ρίτζο μετά εξελέγη δήμαρχος από το 1972 έως το 1980. Ο Εντ Ρέντελ, εισαγγελέας στη δίωξη του Μουμία, τώρα είναι κυβερνήτης της Φιλαδέλφια. Υποσχέθηκε δημόσια να υπογράψει πάλι για τη θανάτωση του Μουμία.

Ο Τομ Ριτζ, που έγινε κυβερνήτης του 1994 και υπέγραψε για την εκτέλεση του Μουμία το 1995, υπέγραψε πάνω από 224 θανατικές καταδίκες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η ανταμοιβή του ήταν να γίνει Διευθυντής Ασφαλείας των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις των μουτζαχεντίν στις 11/9/2001.

Τώρα ο Σεθ Γουίλιαμς, αναπληρωτής εισαγγελέας της Φιλαδέλφια, Δημοκρατικός και Αφρικανός Αμερικανός, διεκδικεί τη θέση του εισαγγελέα αυτή τη χρονιά και υποσχέθηκε να συμβάλει ώστε να ξαναοριστεί η θανατική ποινή για τον Μουμία. Στις 4 Νοεμβρίου επανεκλέχθηκε, με τη συνδρομή των 14.600 μπάτσων της πολιτείας.

Ο (ακρο)δεξιός παραγωγός Κέβιν Κέλυ χρηματοδοτεί την παραγωγή μιας ταινίας που προβάλλει τη δολοφονία του Φώκνερ σαν προσχεδιασμένη εκτέλεση. Στην ταινία του «Η Κάννη του Πιστολιού» προβάλλει το εξώφθαλμο ψέμα ότι η συμμετοχή του Μουμία κατά την εφηβεία του στους Μαύρους Πάνθηρες ήταν το κίνητρό του για να οργανώσει τη δολοφονία του Φώκνερ!

Έχουν αποφασίσει να τον εξοντώσουν με κάθε τρόπο!

(Δημοσιεύθηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ)
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: