Συγκρούσεις στην Ιορδανία με αφορμή τη δολοφονία νεαρού από μπάτσους

amman_6645Την Κυριακή 8/11 η συνοικία Χάι Αλ Ταφιλέχ της πρωτεύουσας Αμαν συγκλονίστηκε από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν. Ένας νεαρός, ο Σαντέμ Σαούντ, που κρατήθηκε και βασανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα πριν ένα μήνα, πέθανε στο νοσοκομείο. Στην είδηση του θανάτου του, εκατοντάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και πυρπόλησαν αυτοκίνητα, επιτέθηκαν σε έναν αστυνομικό υποσταθμό τον οποίο πυρπόλησαν ολοσχερώς με μολότοφ και συγκρούστηκαν με τους μπάτσους.
Δεν έλειψαν και οι πυροβολισμοί εναντίον των δυνάμεων καταστολής. Τέσσερις απ’ αυτούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με τραύματα από σφαίρες. Οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους, αφού έγιναν επιθέσεις σε μερικά απ’ αυτά.

Συγγενείς του νεκρού κατηγόρησαν την αστυνομία για το θάνατό του. Ο Σαούντ ήταν μικροπωλητής και μάλωσε με έναν εργάτη του δήμου που κάλεσε τους μπάτσους και τον συνέλαβαν.Ώρες αργότερα μετά την έναρξη των συγκρούσεων και η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη, με τους μπάτσους να προσπαθούν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους με δακρυγόνα. Πολλά δακρυγόνα έπεσαν μέσα σε σχολεία, προκαλώντας πανικό.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει: «Αρκετοί νεαροί βγήκαν απ’ τα σπίτια τους και άνοιξαν πυρ εναντίον της αστυνομίας, όταν αυτή προσπάθησε να τους εμποδίσει να πάνε στο νοσοκομείο Αλ Μπασίρ».

photo_1257708510059-1-0Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι η οικογένεια του νεκρού αρνείται να συμβιβαστεί με τις αρχές και ζητάει να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των μπάτσων που ξυλοκόπησαν το νεαρό.

Οι μπάτσοι απ’ τη μεριά τους ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν έρευνα για να βρουν ποιοι πυροβόλησαν εναντίον τους.


Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: