Ινγκουσετία: η νέα Τσετσενία;

11133_1

Στις 25 Οκτωβρίου, ο Μακσάριπ Αούσεβ, Ινγκουσέτιος επιχειρηματίας και ηγέτης της αντιπολίτευσης, δολοφονήθηκε από άγνωστους ένοπλους που γάζωσαν το αμάξι του με πάνω από 60 σφαίρες.

Τον τελευταίο καιρό, η Ρωσική δημοκρατία της Ινγκουσετίας έχει γίνει το πιο επικίνδυνο μέρος στη Ρωσική ομοσπονδία. Η διαφθορά και η διαμάχη ανάμεσα στους ισλαμιστές αντάρτες και τις ασύδοτες δυνάμεις ασφαλείας που υποστηρίζονται από τη Μόσχα έχει οδηγήσει την περιοχή να βυθιστεί στη βία· ούτε λόγος φυσικά για ανθρώπινα δικαιώματα κτλ. Ο κύκλος της βίας και αντι-βίας δεν μοιάζει να έχει τελειωμό.

Παρ’ ότι οι Ινγκουσέτιοι έμειναν μακριά από τη διαμάχη με την Τσετσενία, αυτό δεν εμπόδισε τη βία να εξαπλωθεί. Τον Ιούνιο του 2004 αντάρτες επιτέθηκαν στην πρωτεύουσα Ναζράν και σκότωσαν πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Με την Τσετσενία τότε να είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, οι Τσετσένοι αντάρτες θέλησαν να εξαπλώσουν τον πόλεμο στις γειτονικές μουσουλμανικές δημοκρατίες. Και στην Ινγκουσετία η δυσαρέσκεια ήταν εμφανής, ειδικά από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέβαλε τον αντι-δημοφιλή πρώην Κα-γκε-μπίτη Μουράτ Ζιαζίκοβ σαν πρόεδρο από το 2002. 

Πεντακόσιες χιλιάδες Ινγκουσέτιοι παγιδεύτηκαν στον 10ετή πόλεμο.

Ο Μακσάριπ Αούσεβ, επιχειρηματίας και ηγέτης της αντιπολίτευσης, μας είχε πεί ότι κουβαλάει όπλο γιατί «είναι επικίνδυνα εδώ έξω». «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθουν καμουφλαρισμένοι και να σ’ απαγάγουν –και τότε θα εξαφανιστείς. Αν και το όπλο δε θα σε προστατεύσει, τουλάχιστον θα μπορέσεις να κάνεις κάτι ώστε να μη σε βασανίσουν, να μη σε πάρουν» είπε. Αλλά πριν 3 χρόνια ο ανηψιός του, που αρνήθηκε να γίνει πληροφοριοδότης του καθεστώτος, απήχθη και με ένα τρένο μεταφέρθηκε στην Τσετσενία όπου και βασανίστηκε.

«Από τότε που ο γιος μου και ο ανηψιός μου απήχθησαν, αποσύρθηκα» εξηγεί, λέγοντας m38364u100ότι δεν ήθελε ξανά να ανακατευτεί με την πολιτική, αλλά ένιωθε υποχρεωμένος. Οργάνωσε δημόσιες διαμαρτυρίες, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας (FSB – πρώην KGB), που οδήγησαν στην απελευθέρωση του γιου του και του ανηψιού του. Πήγε στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με την Μαγκόμεντ Μουτσόλγκοβ, συνιδρυτή της τοπικής ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Mashr, μετά το διορισμό του Ζιαζίκοβ ως προέδρου, όποιος αντιτίθετο στο καθεστώς δεχόταν και την επίσκεψη κάποιων μπράβων-σεκιουριτάδων.

Ο Μουτσόλγκοβ συμμετείχε στην ίδρυση του Mashr, όταν ο νεότερος αδερφός του εξαφανίστηκε πριν 4 χρόνια. «Συνολικά είχαμε πάνω από 500 απαγωγές. Αρκετοί δε βρέθηκαν ποτέ»

Αλλά και η βία από τη μεριά των ανταρτών έχει εξαπλωθεί. Αντάρτες έχουν σκοτώσει πάνω από 200 μπάτσους, στρατιώτες και κυβερνητικούς. Η πιο αιματηρή επίθεση έγινε τον Αύγουστο του 2009, όταν μαχητής οδήγησε παγιδευμένο φορτηγό στο κύριο αστυνομικό τμήμα του Ναζράν σκοτώνοντας 24 άτομα. Αλλά, η Ινγκουσετία δεν είναι η πιο βίαια περιφέρεια της Ρωσίας. Είναι και η πιο φτωχή.

Η αντιπολίτευση τελικά αναπτύχθηκε, και η Μόσχα αναγκάστηκε να αντικαταστήσει το Ζιαζίκοβ με τον πρώην στρατηγό Γιουνους-μπεκ Γιεβκούροβ. Ο Γιεβκούροβ προσπάθησε να φέρει στελέχη της αντιπολίτευσης στις τάξεις του και να ξεκινήσει συνομιλίες με τους αντάρτες. Αλλά στις 22 Ιουνίου 2009 το κομβόι που τον μετέφερε δέχτηκε επίθεση αυτοκτονίας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Κατά την απουσία του σημειώθηκαν εξω-δικαστικές εκτελέσεις από τους μπάτσους. Πολλοί πιστεύουν ότι από πίσω ήταν η FSB. Έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου πράκτορές της έχουν φτάσει ακόμα και στο σημείο να πυροβολήσουν Ινγκουσέτιους μπάτσους!

11127_1Ο Μασκάριπ πίστευε ότι και η FSB ήθελε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή για τα συμφέροντά της. Οι υποψίες προς τις μυστικές υπηρεσίες παραπέμπουν στους καιρούς της Σοβιετικής Ένωσης. Πολλοί υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν δολοφονηθεί στο βόρειο Καύκασο τα τελευταία χρόνια.

Ένα μήνα πριν το θάνατό του, τον σταμάτησαν οι μπάτσοι και προσπάθησαν να τον προσαγάγουν. Διέφυγε λόγω της προσέλευσης κόσμου γύρω του.

Παρά τις διαφαινόμενες προσπάθειες του Γιεβκούροβ, δε φαίνεται να μπορεί να αντιπαρατεθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας του Κρεμλίνου, που φοβούνται την ισλαμική εξέγερση στην περιοχή.

(πηγή: Αλ Τζαζίρα)

Δημοσιεύθηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: