Ακόμα έξι θα εκτελεστούν για την εξέγερση στην επαρχία Xinjiang

uighur-thumb-largeΣυνολικά 12 Ουιγούροι καταδικάστηκαν αυτές τις δυό μέρες σε θάνατο, απο το κινέζικο δικαστήριο από τους 21 που δικάζονταν για την εξέγερση του Ιουλίου στην πόλη Ουρούμκι. Οι συναγωνιστές τους ισχυρίζονται ότι οι δίκες γίνονται με αδιαφανείς και σκοτεινές μεθοδεύσεις, ενώ προειδοποιούν ότι αυτές οι καταδίκες θα έχουν απάντηση και θα αναζοπυρώσουν τις εντάσεις και τις αντιδράσεις στη περιοχή.

Στην εξέγερση των Ουιγούρων στις 5 Ιουλίου 2009, σπάστηκαν και κάηκαν τράπεζες, καταστήματα και οχήματα.  Ενώ δυό μέρες αργότερα η κινέζικη εθνότητα Χαν μαζί με τις δυνάμεις καταστολής αντεκδικήθηκε με λιντσαρίσματα.

china_xanΣτη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν 600 με 800 άτομα, σύμφωνα με τους Ουιγούρους, 200 σύμφωνα με τις αρχές  και τραυματίστηκαν 1700.  Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν σε αυτοδικία απο τους Χαν.  Εκατοντάδες διώχτηκαν.  Από τα 21 άτομα που δικάστηκαν τις τελευταίες μέρες, μόνο ένας φαίνεται να ανήκει στην εθνότητα Χαν και καταδικάστηκε σε θάνατο, οι υπόλοιποι είναι Ουιγούροι.  Οι εντάσεις στη περιοχή έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια που στη περιοχή συνέρρευσαν πολλοί κινέζοι Χαν. Το κινέζικο κράτος  προσπαθεί να αλλοιώσει τη σύσταση του πληθυσμού που ήταν κατά πλειοψηφία μουσουλμάνοι και να απαγορεύσει  την θρησκεία και την εκδήλωση των εθίμων και της παράδοσης των Ουιγούρων.

Προηγούμενη δημοσίευση εδώ

(Δημοσιεύτηκε από Αναρχικούς/ες μέσα και έξω από σχολεία και σχολές)
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: