Χιλή: Όψεις του κοινωνικού πολέμου

Συγκρούσεις για το «Μαύρο Σεπτέμβρη» στη Χιλή…

paint.JPGΜια ομάδα «encapuchados» (κουκουλοφόροι) επιτέθηκαν σε ασφαλίτη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών (PDI) έξω από την Πανεπιστημιακή Ακαδημία Χριστιανικού Ουμανισμού (UAHC) στην πανεπιστημιούπολη του Σαντιάγκο. Σύμφωνα με αναφορές, έγιναν 2 συλλήψεις γι’ αυτό το περιστατικό.

(Αποσπάσματα από μέσα «ενημέρωσης»):

Οι Χιλιανές αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των 50 κουκουλοφόρων που επιτέθηκαν στο κτίριο της αστυνομίας την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009, αφήνοντας έναν αστυνομικό τραυματισμένο και αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο.

Νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας, η αστυνομία συνέλλαβε 2 ύποπτους. Η επίθεση στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών (PDI) – σώμα αστυνομικών με πολιτικά –  έγινε προφανώς εν όψει της 11ης Σεπτεμβρίου, επέτειο του πραξικοπήματος του 1973 που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Σαλβαντόρ Αλιέντε. Κατά τη 10λεπτη επίθεση, νεαροί διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα μέσα από τα παράθυρα του κτιρίου και σε αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους σταματήσουν.

cop on ground

Οι βίαιες δημόσιες εκδηλώσεις είναι συνηθισμένες τις ημέρες κοντά στην 11η Σεπτεμβρίου στη Χιλή, αλλά οι διαδηλωτές αυτή τη χρονιά χτύπησαν νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν, ωθούμενοι από τις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους ιθαγενείς Μαπούτσε, τη μεγαλύτερη ομάδα αυτόχθονων, στην Περιφέρεια ΙΧ.

gunout

«Κανένας θάνατος δε θα γίνει δεκτός, θα υπάρχει εκδίκηση για όλους» έγραφε ένα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, παραπέμποντας στην υπόθεση του πυροβολισμού ενός 24χρονου αγωνιστή Μαπούτσε, του Jaime Mendoza Collío, που πέθανε στις 12 Αυγούστου από μια σφαίρα στην πλάτη.

Πλακάτ έφεραν τα ονόματα του Collío και του αναρχικού Μοράλες Ντουάρτε, που πέθανε όταν εξερράγη μια βόμβα που μετέφερε.»

shotgun

Από προκήρυξη που γράφτηκε από συμμετέχοντες στη δράση:

«Στο ξεκίνημα της διαδήλωσής μας ένας ντετέκτιβ από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών προσπάθησε να επιτεθεί σε ένα σύντροφο, και τον ξυλοφορτώσαμε. Άλλοι ντετέκτιβ ήρθαν να τον υπερασπιστούν. Με αυτόματα, πιστόλια, περίστροφα, υπο-πολυβόλα και ασπίδες προσπάθησαν να μας διαλύσουν, αλλά η επαναστατική μας αφοσίωση και η οργή μας, που μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι παλεύουμε για το λαό μας και τη μνήμη όσων έχουν πέσει στον αγώνα, ήταν δυνατότερη από τα όπλα τους.

… Το PDI έχει δείξει τον εαυτό του από τον επιθετικό του χαρακτήρα που είδαμε στο Wall Mapu, όπου οι Καραμπινιέροι και ο στρατός έχουν στρατιωτικοποιήσει τη ζώνη αυτή και αναπτύξει μια εκτεταμένη κατασταλτική ορακτική για να καταστρέψουν τον αγώνα των Μαπούτσε…

Με πέτρες, κοκτέηλ Μολότοφ και βόμβες μπογιάς αντιμετωπίσαμε τις σφαίρες του PDI, και τους αναγκάσαμε να μείνουν μέσα στο σταθμό τους…»

Βλέπε και βίντεο

Άλλο βίντεο από τη Χιλή το Σεπτέμβριο του 2008:

Septiembre Negro… 2008 from Our War.

Εν τω μεταξύ, χθες  Τρίτη 13 Οκτώβρη, πυρπολήθηκαν 2 φορτηγά σε χώρο διοδίων στην Αραουκανία. Το γεγονός αυτό, τελευταίο σε μια σειρά σαμποτάζ, ώθησε την κυβέρνηση να επαναφέρει προς ψήφιση ειδικό αντι-τρομοκρατικό νόμο που προβλέπει μεγαλύτερες ποινές για εμπρησμούς.

(Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ)
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: