Οι «αξιοπρεπείς» πρωτεύουσες και οι επαγγελματικές «επιχειρήσεις αρετής»

To βίντεo, που ακολουθεί, είναι απόσπασμα απο την ταίνια «Forat de la Vergonya» τον αγώνα των κατοίκων της γειτονιάς της Βαρκελώνης που ισοπεδώθηκε με το πρόταγμα FIRE : «Financial» (οικονομία), «Insurence» (ασφάλεια) «Real Estate» (ακίνητα) και «Enterprise» (επιχειρηματικότητα).

Το είπε και το έκανε το ΠΑΣΟΚ, «πρώτα ο πολίτης», και μάλιστα το έβαλε σε άμεση εφαρμογή.
Υποσχέθηκε ασφαλείς και ανθρώπινες πόλεις και δυο μέρες μετά την ορκωμοσία του υπουργού και του υφυπουργού «πραστασίας του πολίτη», οι φρουροί τους έπιασαν τις σκούπες και άρχισαν το σκούπισμα.

Έτσι, λοιπόν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου και με αφορμή (σύμφωνα με δηλώσεις τους) , επιθέσεις σε τράπεζες και μαγαζιά που είχαν σημειωθεί στο κέντρο το πρωί της Πέμπτης, σημειώθηκε μεγάλης έκτασης «επιχείρηση αρετής» στα Εξάρχεια.


Εκατοντάδες ένστολοι και άλλοι τόσοι ασφαλίτες περικύκλωσαν τη περιοχή και έκαναν έλεγχο σε ανθρώπους, μαγαζιά, δίκυκλα και αυτοκίνητα.
Δεν μας εκπλήσσει η επιλογή της «αντιεξουσιαστικής» κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ, έχει πείρα και επαγγελματισμό σε τέτοιες επιχειρήσεις από τη δεκαετία του ’80, και έχει και …όραμα…

Τη δεκαετία του ’80 με παρόμοιο τρόπο «καθάρισαν» και αναβαθμίστηκαν περιοχές όπως η Πλάκα που εκκενώθηκε από τους παλιούς κατοίκους και διαλύθηκε ο κοινωνική συνοχή της γειτονιάς.  Η Πλάκα, όπως και το Γκαζοχώρι, Ψυρρή, Κεραμεικός κλπ, άλλαξαν χρήση και αναπλάστηκαν.

Για την Πλάκα η κατοικία έγινε κτηματική φούσκα και «κοινωνική» αναγνώριση,  έπαψε να υπάρχει η γειτονιά, άσχετα με τα όσα ισχυρίζονται οι νέοι ιδιοκτήτες οι «επιτροπές» και οι μη κερδοσκοπικές εταιρίες τους.  Η μοίρα των άλλων, κατ’ εξοχήν εργατικών περιοχών, ήταν το στήσιμο μουσείων και μαγαζιών διασκέδασης όπως και οι μαζικές αγορές γης από συγκεκριμένους επενδυτές.

Εκτεταμένες σκούπες και επιχειρήσεις «αρετής», είχαν σημειωθεί στο παρελθόν και στα Εξάρχεια, αλλά δεν ήταν τότε η ώρα της ανάπλασης και αναβάθμισής τους, πάντα σε σχέση με τις εξουσιαστικές κι εκμεταλλευτικές επιδιώξεις.  Το όνειρο ΠΑΣΟΚ, για μια αναβαθμισμένη, αποστειρωμένη και ασφαλή πρωτεύουσα, υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι και το 2004, με τις «ενοποιήσεις» των αρχαιολογικών χώρων με τη μέθοδο της περίφραξης και φύλαξης τους και την αφαίρεση της δυνατότητας της ελεύθερης πρόσβασης.

Περιφράχθηκαν με πρόσχημα την ασφάλεια, την αναβάθμιση και την προστασία από κοινωνικές ομάδες, όπως τοξικοεξαρτημένους, άστεγους κλπ, όλη η περιοχή στις στήλες του Ολυμπίου Διός, ο Αρδηττός και οι αρχαιολογικοί χώροι από Θησείο μέχρι Ακρόπολη.

Τον Σεπτέμβρη του 2009, όποιος είχε το …κουράγιο προεκλογικά να παρακολουθήσει τις προγραμματικές εξαγγελίες του Παπανδρέου, την Παρασκευή 9 Οκτώβρη δεν θα ένοιωθε καμιά έκπληξη με τις «επιχειρήσεις αρετής» και τις σκούπες στα Εξάρχεια.
Όνειρο του Γιωργάκη, γιατί κάτι πρέπει να αφήσει και αυτός, –όπως οι άλλοι–, πίσω του είναι «η ευημερία της αστικοποιημένης κοινωνίας» δηλαδή με άλλα λόγια: η πόλη φυλακή αναβαθμίζεται και αποκτά βιτρίνα.

Στις προεκλογικές εξαγγελίες του περί πράσινης ανάπτυξης, ανέφερε συχνά το παράδειγμα της Βαρκελώνης και τον αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο, ο οποίος για να «αναδείξει» και να αναβαθμίσει τη Βαρκελώνη, κατεδάφισε ολόκληρες γειτονιές. Στη θέση τους έφτιαξε πλατείες που ανέδειξαν τα νέα εμπορικά κέντρα και κάποια διατηρητέα κτίρια, εκκένωσε πολυκατοικίες του μεσοπολέμου, στις οποίες ζούσαν άνθρωποι που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους δεσμούς αλληλεγγύης και συντροφικότητας.  Ουσιαστικά ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ τη γειτονιά, η οποία είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις διεργασίες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Βαρκελώνη και στην οποία, ακόμα, κατοικούσαν ηλικιωμένοι που είχαν πάρει μέρος στον εμφύλιο, και στον αντικρατικό αγώνα.

Όμως , το σχέδιο και το όραμα του Αθεμπίγιο δεν είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται, εμπνευστής των «αξιοπρεπών πόλεων», είναι ένας άλλος γνωστός αρχιτέκτονας του Χιτλερικού καθεστώτος, ο Α. Σπέερ. Αυτό το αναφέρουμε μόνο και μόνο για να επισημανθεί το αδιαίρετο της κρατιστικής λογικής, ανεξάρρτητα από τις εκφάνσεις της.

Την άποψη του Αθεμπίγιο θέλει να υλοποιήσει και το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης, συμπυκνώνεται στα αρχικά «FIRE». Αυτό είναι, λοιπόν, το πρόγραμμα και δεν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, γιατί έχει τη συναίνεση και όχι μόνο της ΝΔ…

Εδώ και καιρό ακούμε από αριστερούς και δεξιούς, πολίτες και επιτροπές πάσης φύσης, για την ανάγκη ανάδειξης του ιστορικού κέντρου, την ανάγκη προστασίας των περιουσιών και των κατοίκων, την απαίτηση απομάκρυνσης των μεταναστών, τοξικοεξαρτημένων και άλλων από τις γειτονιές τους.

Αξίζει όμως να σταθεί κανείς στη περίπτωση των Εξαρχείων, όπου με προκάλυμμα την ιστορικότητα, τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και την αυτοοργάνωση, οι κάτοικοι και οι επιτροπές τους, έχουν ζητήσει από το κράτος πάρκο με αντάλλαγμα την παραχώρηση των προσφυγικών της Αλεξάνδρας στο ΤΕΕ , την απομάκρυνση των χρηστών, οι οποίοι οδηγήθηκαν εκεί με τη γνωστή μέθοδο της …«μετακίνησης» από τις δυνάμεις καταστολής από Ομόνοια και αλλού, με απώτερο σκοπό την υποβάθμιση της περιοχής, γεγονός που κάνει μετά, πιο εύκολη την ανοχή στη κρατική καταστολή, αλλά εξυπηρετεί και τις φούσκες της κτηματαγοράς,
Οι ίδιοι κάτοικοι και οι εναλλακτικοί παρατρεχάμενοι, έχουν καταγγείλει, την αύξηση της βίας, «από όπου και αν προέρχεται».

Οι επιτροπές πολιτών οι ενασχολήσεις τους αλλά και η «ιστορικότητα» των Εξαρχείων έχουν φιλοξενηθεί σε πάμπολλα μέσα, από την espresso και το lifo, μέχρι την Καθημερινή και την Ελευθεροτυπία.
Τα προβλήματα του ιστορικού κέντρου γενικότερα, όπως το αντιλαμβάνεται η κρατική μηχανή έχουν καταδειχτεί με σκούπες και πόγκρομ σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου.

Η διαχείριση της ΝΔ, έχει βάλει το νερό στο αυλάκι, οι τελευταίες εξαγγελίες Σουφλιά περί υπογειοποίησης της Λ. Αλεξάνδρας, ως έργου …πνοής, η επικείμενη μεταβίβαση των προσφυγικών στο ΤΕΕ, η οποία θεωρείται και …νίκη από την αριστερά, η μεταφορά και των υπόλοιπων δικαστηρίων πίσω από τον Α. Πάγο, δίπλα στη ΓΑΔΑ, η επέκταση του μετρό στη πλατεία Εξαρχείων, η εκκαθάριση της Ομόνοιας και άλλων περιοχών είναι βήματα προς το όραμα Αθεμπίγιο, δηλαδή «την επαναστατική αναδιάρθρωση του δημόσιου χώρου», στην απελευθέρωση χώρων με την κατεδάφιση παλαιών κτιρίων, ενώ παράλληλα σχεδίασε το νέο χάρτη που περιλάμβανε πολλές πλατείες, πάρκα και μεγάλους μονόδρομους, ώστε να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Έπειτα, προέβλεψε την ανάπτυξη νέων περιοχών για να κατοικηθούν με «μοντέρνα και εύχρηστα κτίσματα».

Μια άλλη πόλη-φυλακή δηλαδή αλλά με …ποιότητα!

Ε. και Δ. από anarchy press gr
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: